Čistě hypoteticky takovou žalobu podat lze. V některých případech máte i šanci uspět, má to jeden háček, který vyplývá odněkud ze zákona o provozu na pozemních komunikacích a který příslušná správa komunikací bude s gustem aplikovat.. titiž že vy jako řidič musíte přizpůsobit styl a rychlost jízdy stavu vozovky. Pokud tudíž můžete čekat, že ve vozovce bude díra (tím si samozřejmě můžete být jist), máte jet dvacet, hypnotizovat asfalt a v pravý okamžik tiše sjet do příkopu. Nebo vůbec nepoužívat auto, nechat díry na starost řidiči autobusu a neobtěžovat Technickou správu komunikací. Tolik běžná praxe, s trochu slušným právníkem byste ty zmetky nejspíš rozsekal, ale to už byste musel být opravdu hodně pomstychtivý, protože slušný právník stojí víc, než kolik je běžná škoda na autě po pádu do ďuzny. Já mám auto rok a půl, svou řidičskou kariéru jsem zahájila pádem čumákem napřed do díry rovnou za retardérem.. teda díra.. to byl spíš taxisův příkop.. že to auto rozchodilo bez proražené olejové nádrže a urvané masky chladiče, dodnes nechápu. Loni na pozdim jsem si cestou na letiště vyrobila účet asi za 3K (geometrie, horní uložení tlumičů a ještě cosi), když jsem spadla do díry v místě, kde jsem tu díru prostě vidět nemohla (křižovatka, řazení do pruhů, vše v rychlosti 50 km/h a zdržování tam není bezpečný) a tam už by to při slušně odvedeném dokazování asi vysoudit šlo.. ale nestálo mi to za tu prudu. Definitivně jsem vytekla tváří v tvář zhovadilosti, kterou už jsem fakt nepobrala... na ulici, kterou jezdím každý všední den čtyřikrát, přímo před křižovatkou, kdosi kdysi z nějakých ne zrovna pochopitelných důvodů zbudoval retardéry. Ne dva z každé strany křižovatky (t by bylo zbytečné, z jedné strany je to jednosměrka) ale dva za sebou, po asi 3 metrech. Nevím proč a je mi to fuk, nijak mi to život nekazilo. Ale asi před třemi týdny se někdo rozhodl, že stačí jeden a jeden retardér odstranili. Odstranili ho tak, že ho prostě vykopali, zbyla tam po něm jáma po celé délce silnice tak 40 cm široká a 20 hluboká, taková ta s pěkně ostrýma okrajema z čerstvě seřízlého asfaltu. Napoprvé jsem do ní vjela asi ve třiceti, přední tlumiče luply, ale přežily. Napodruhé jsem se přizpůsobila, vjela jsem do ní desítkou a až v díře mi došlo, co to asi udělá s gumama, až se budu vyhrabávat.. ale pořád jsem byla celkem v klidu. Druhý den už jsem začala být poněkud nakrklá, díra nebyla pořád ani označená a nějaký náznak, že by s ní někdo hodlal něco udělat, se nekonal. Třetí den do díry někdo vysypal něco štěrku. Opravdu moc duchaplný nápad, na vlastní voči jsem viděla, jak v díře zahučela nějaká dáma v matizu, a když se s těma mrňavýma kolama hrabala ven, důkladně ohodila chlapa na chodníku solidní dávkou štěrku. Další dva dny se nic nedělo.. za tu dobu dostaly mé zimní gumy do tlamy, jako kdybych jezdila dva měsíce po polích. Po týdnu už kolem díry ležely dvě poklice od kol, jedna z opla, jedna z něčeho malého. To už jsem vytekla a napsala poprvé v životě nějakou stížnost - přímo epický dopis na technickou správu komunikací v níž jsem nešetřila přeháněním, barvitým líčením životy chodců ohrožujícího létajícího štěrku a brutálních škod, vznikajících na vozidlech. Na pár hodin se mi ulevilo, víc jsem od toho nečekala. Nicméně druhý den byla díra zalepená asfaltem. Popravdě sama nevím, co z toho mám vyvodit.. ani nevím, jestli díru zalepili kvůli mé stížnosti (soudě podle trosek v okolí si nejspíš stěžovalo víc lidí) nebo prostě proto, že na ní došla řada. Každopádně "Stížnost na díru" je činnost, při které se vám aspoň na chvíli uleví a vylejete si vztek. Některé přílušné orgány na to mají dokonce vlastní formuláře

.
http://www.tsk-praha.cz/web/hlaseni/ mimochodem.. co to je uliční vpusť?