V50 [ benzin 1.8, r.v. 2004] - bílý kouř, úbytek oleje a zablokovaná převodovka

• Autor
  • Zpráva
Vakoslav
Vůz: V50 1.8 benzin manual 2004

Příspěvek od Vakoslav »

Ahoj všem,
jdu si k vám pro radu. Jsem student, tohle Volvo V50 (benzín 1.8, r.v.2004) je moje první auto a dostal jsem se do situace, kdy absolutně netuším, co s ním dál a jestli vůbec dává smysl ho zachraňovat.

Jak to celé začalo (problém s motorem):

Jel jsem na trip a cestou mi auto do kopce (70-75m stoupání) přestalo táhnout. V serpentýnách to pak ztratilo výkon úplně a chcíplo. Nešlo mi nastartovat a auto jsme na laně dotáhli na rovinku. Tam naskočilo naprosto bez problémů. Po další cestě cca 5km ale zase ztratil výkon. Hard reset nepomohl a auto při pokusech o jízdu skákalo. Zjistil jsem, že i když jsem měl před cestou (cca 200 km zpět) oleje nad půlkou, v ten moment byla měrka úplně suchá. Olej jsme dolili, chvíli to jelo normálně, ale v dalším kopci začal motor kouřit (bílý kouř, který šel jakoby od toho prostoru na dolejvání). Takže jsem rovnou volal odtah.

První "oprava" a klepání:

Auto šlo k mechanikovi (přes známého), se kterým byla bohužel strašná domluva. Jediné, co reálně udělal, byla výměna ventilátoru a Obrázek. Když mi auto vrátil, nastartoval jsem a z motoru se začalo ozývat mechanické cvakání/klepání (zvuk, jako když se klepe do kovových stupaček). Motor jsem hned radši vypnul.

Zaseknuté řazení:

Další den jsem chtěl auto jen přeparkovat kousek dál. Zařadil jsem 1 a rozjel se v pohodě. Po 20 metrech ale auto úplně přestalo zabírat. Zkusil jsem 2 a na tu to chytlo. Kvůli retardérům mi to ale kousek od parkovacího místa chcíplo. Páku jsem vyhodil do "neutrálu" a auto na místo dotlačil. Když jsem pak chtěl zkusit znovu zařadit 1, zjistil jsem, že jsem celou dobu tlačil auto na dvojku a neutrál tam vůbec nebyl. Teď mi nejde zařadit vůbec nic, mám ho stuck mezi 1 a 2.

Moje dotazy na zkušenější:

U řazení si laicky myslím, že jsou v háji jen táhla nebo se to nějak vzpříčilo v kulise – dává to smysl?
Mnohem víc se bojím motoru. Ztráta oleje, kouř, teď to klepání... Co s tím reálně může být? Zadřel jsem to?
Na kolik by u takové kombinace závad vyšla oprava? Má vůbec smysl to jako student finančně řešit, nebo je to prostě na odpis? A kam to případně mám dát?

Předem moc díky za upřímnost a jakoukoliv radu, začínám z toho být docela zoufalý.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

z-d-e-n-a
Vůz: V70 2,5T 2008
Participant x 1

Příspěvek od z-d-e-n-a »

Upřímně - tady, ať se tomu stalo cokoliv, bude bohužel nejjednodušší sehnat jiný auto. Tyhle motory jsou proslulý tím, že jim chutná olej. To má řešení v podobě malé generálky za cca 30tkč, ale jezdíš vesele dál (pokud zbytek auta funguje jak má).
V tvém případě to bude podle popisu velký špatný, takže těch 30 tKč ber jako startovní částku...
EX:V50 2.4i, V50 T5, 850 T5, V70 TDi
VIDA v Jindřichově Hradci...

Zpět na „C30 / S40 / V40 / V50“