Koupě V90-motorizace

Nejnovější Volva od roku 2015/16
  • Autor
  • Zpráva
Jara11
Vůz: V70 2.0T

Koupě V90-motorizace

Příspěvek od Jara11 »

Dobrý den. Mám V70III, 2T a uvažuji o výměně za V90. Potřebuji dlouhý Ložny prostor po sklopení sedaček. Měl jsem benzín. Jít zase do benzínu, nebo naftu? Je nějaká zkušenost jakými motoru se vyhnout. Zkrátka celkově co by kdo preferoval, nebo nedoporučil. Uvažuji něco s nájezdem do 80t km. 13let jsem jezdil bez problemu a tak mi ten vývoj nějak utekl. Jo a kvůli manželce automat.
Nekamenujte mě, pokud by dotaz někoho popuzovalo, tak nereaguje. Děkuju Jara

hajnej
Vůz: V60 T8

Koupě V90-motorizace

Příspěvek od hajnej »

Obecně se radí, vyhnout se dieselu. Ideální se jeví benzín T5 nebo B5 v mild-hybridním provedení.

Jara11
Vůz: V70 2.0T

Koupě V90-motorizace

Příspěvek od Jara11 »

Děkuji. J.

hajnej
Vůz: V60 T8

Koupě V90-motorizace

Příspěvek od hajnej »

Ale pozor! B5 jsou značené i diesely. Je to dost matoucí.

David Patočka
Profi prodejce
Vůz: XC 60 D5 158kw 2015 R Design automat

Koupě V90-motorizace

Příspěvek od David Patočka »

Ano, obecně je z hlediska dlouhodobého zkoumání jasno. Prostě je lepší benzín.
Nafta se už nevyrábí, ale to neznamená, že poslední naftové motory KERS jsou špatné, ba naopak.
Poučení v podobě prasklých bloků, prasklých vložek válců a prasklých hlav u předchozího motoru VEA vedlo konstruktéry k přepracování naftového
motoru u mild hybridní verze. Tento motor mimo vrtání válců nemá společného s motory VEA nic, což by si mnoho nepřejících přálo.
Obecně se u novějších motorů nevyskytují obtíže vyjmenované výše, pouze někdy se řeší těsnění pod hlavou a občas propálený píst.
Vše je poměrně dobře řešitelné a s ohledem na prodané množství těchto vozů v uplynulých 7 letech i v poměrně dobrém skóre.
Některé nezdary motoru VEA by se daly přisoudit jeho drobné konstrukci s důrazem na přesné výpočty, úsporu materiálu a vysoký výkon.
To si pravděpodobně v období vývoje nikdo nedovedl představit, že tento drobný motor se 175 kw bude v XC90 uhánět po dálnici maximální rychlostí s
otáčkoměrem nadoraz s naprosto bezcitným uživatelem za volantem, který to prostě utaví k smrti...........
Destrukce se dostaví bohužel brzy.

Naftové motory VEA do roku výroby 2020 mají poněkud hlučnější projev Fordu Transit s přidávajícím se ječením vyvažovacího hřídele ve vyšších
otáčkách, takže vás rozhodně nikdo nepřeslechne. Naftové motory KERS od roku 2020 jsou o poznání tišší a funkce StartStop je řešena rozběhem elektromotoru, takže není slyšet rachtavý startér jako u koncernových aut.
Takže za mě: pokud musíte mít opravdu naftu, tak novější motor KERS. Spotřeba oproti motoru VEA je řádově o 1,5 litru nižší a motor je méně hlučný.
V reálu se tedy dá jezdit např.s XC60 B5 nafta za 5.5 až 6 litrů, ale to samozřejmě musí člověk jezdit s rozumem.

A benzíny .........tichý chod, hezčí zvuk, minimum obtíží.
Nejběžnější a nejvíce prodávaná varianta B5 184 kw je asi nejsnažší cesta, B4 je pro klidnější povahy ....
Dražší B6 je o poznání živější, ale zase o dost složitější konstrukce a obtížněji sehnatelná.
Verze T5 a T6 Recharge a T8 už jsou dražší hybridy. Skvělý vysoký výkon a slušný dojezd na samotnou elektřinu.
A spotřeba ??? B4,B5,B6 je to mild hybrid, takže lehká, ale stálá elektrická přípomoc motoru při rozjezdech. Já osobně jezdím přesně V90 CC, kde dlouhodobou spotřebu benzínu při ježdění po Praze a okolí v rozmězí 7,6 až 7,9 považuji za dobrý výsledek srovnatelný s předchozí XC70 D5 158 kw.
Obecně se asi doporučuje tankovat lepší benzín E5 BA98, nebo BA100. Ono to sice na E 10 BA95 jezdí taky, ale já to tam nedávám.

Ještě jedna důležitá informace je k dosti známému problémemu s tlakem mazání benzínových motorů KERS.
Samozřejmě po vzoru jiných evropských soudruhů šlo Volvo podobnou cestou a namočilo gumový řemínek olejového čerpadla do motorového oleje.
V roce 2019 to byla revoluční technologie úspory nákladů a snížení hlučnosti, ale nikdo netušil, že při krátkých trasách vznikají kupodivu v oleji kyseliny,
které tento řemínek dokážou rozložit a auto přestane mazat. Řemínek se montoval od modelového roku 2020 do roku 2023, což se dá přesně zjistit dle VIN.
Od roku 2023 je ocelový řetízek a Svět je zase v pořádku, ale předchozí ročníky to buď čeká, nebo už mají vyměněný.
Doporučuji zjistit konkrétní stav a případně nechat vyměnit, protože opravná sada stojí pouze několik procent ceny nového motoru.
Nebo stačí vypustit motorový olej, sundat olejový výměník a podívat se kamerou .......je tam gumový řemínek, nebo už ocelový řetízek ?

PS: Pokud to píše nízký, nebo žádný tlak mazání = bezpečně co nejdříve zastavit a hned vypnout motor.
Ten kdo pojede až k benzínce, aby si tam asi dolil olej = bude muset kupovat celý motor.
Generální a střední opravy poškozených motorů Volvo D5 + T5, 2.4T apod., opravy hlav motoru D5 + benzínové, opravy manuálních převodovek M66 a diferenciálů, opravy automatických převodovek Aisin Warner, opravy úhlových převodovek, prodej použitých náhradních dílů a mnoho dalšího kolem Volva.
Areál servisu VOLVO T6R s.r.o., Mezi Vodami 11a, Praha 4 Modřany
tel. 724 100 742 Pracujeme pouze ve všední dny od 8:00 do 17:00 Děkujeme za pochopení.

MUV70
Vůz: V 70 II

Koupě V90-motorizace

Příspěvek od MUV70 »

Ahoj! Pan Patočka to tu krásně rozepsal a výborně nám popsal druhy motorů a plusy a minusy, patří mu velké díky! Netušil jsem třeba že Volvo též namáčí řemeny v oleji po Fordím způsobu, to bych fakt netušil...
Jestli od roku 2023 jsou už ty motory vychytané, tak je to jedině dobře! :Bravo:

ještě jednou díky za osvětu!

:Search:

Zpět na „S/V/XC 90; V/XC 60“