3m3

Prostor pro Vaše auta
Pravidla fóra
V této sekci se můžete pochlubit ostatním uživatelům se svým miláčkem.
Každý, kdo bude chtít, si založí vlastní topik se srozumitelným názvem.
Co napíšete dál, už záleží jen na vás. Pamatujte, že to je galerie, tzn. fotky jsou žádoucí.
Čím víc informací zveřejníte, tím lépe. Je možné požádat o případnou úpravu, pokud by se diskuse rozjela jiným směrem.
  • Autor
  • Zpráva
LUBOŠ
Vůz: Volva 900 FT/ V70II D5 / XC90 D5/ S60 D5

3m3

Příspěvek od LUBOŠ »

vityjan píše: 30 črc 2026 10:57 A to ještě nevíte, že kotouče nejsou ani v polovině životnosti :D
a to asi nevíte, že Moravané mají ekologické myšlení a že takové kotouče necháme stočit na soustruhu a jedeme dál :D :friends:

ksw
Vůz: R design 2018 V60 D4

3m3

Příspěvek od ksw »

něco přidám, když si to dělá sám, tak je lepší opravovat , když je na to počasí a hlavně pohoda, chuť do práce a tím pádem i příprava vlastní časové rezervy, než to honit, když jsou zrovna potřebné jiné práce. Deska z fota je tím pádem jasně na výměnu, než dřít kov na kov,
stav kotouče si zjišťuji dle brembo com, ale 1mm pod minimum již vždy vyměňuji.

Přidáno za 9 minut 4 sekundy:
A něco ke stáčení, nestáčím ani rantl, auto si občas pujčuje třeba dcera nebo zeť, a nedovedu si představit, při případné važnější nehodě, že znalec lehce zjisti stočený kotouč a bez ohledu na hlavní oříčinu nehody uvede, že s kotouči bylo manipulováno a přičte to k důsledku nehody.
Dtto desén pneu pod míru. To by mě pak dlouho mrzelo vůči rodině. A ty Luboši dceru máš a pokud ji auto nepújčuješ, tak ok, ale pokud ano, tak . . .

Jakub Svoboda
Vůz: XC70 III D5 AWD 169kW, V60 MY2018 D3 110

3m3

Příspěvek od Jakub Svoboda »

Tady asi někdo nepochopil vtip :D

jancho
Vůz: XC70 D4 120kW D5244T17 MY 2013

3m3

Příspěvek od jancho »

Já si dovolím sdělit svůj názor a to, že stáčení kotoučů Luboš nemyslel jako vtip.
Já to sice nikdy nedělal a vždy jsem dával nové, ale pár mých známých to takto dělá.

Bylo: Volvo 960 1994 150kW B6304FS, XC70 D5 MY 2007 automat 136kW - chip od D5T5 Stage2 158kW/470Nm, EGR OFF, Volvo V70 XC 142kW, Land Rover Discovery 2 Td5, V70 D5 2,4 rv2003, škoda octavia super 1221 rv 1964
GALERIE
Foto-rajče

raolsa
Moderátor
Vůz: Volvo V70 II 2.4i 135 kw
Participant x 1

3m3

Příspěvek od raolsa »

Tak ono na stáčení kotoučů není nic špatného, pokud výsledná tloušťka je větší než minimální, daná výrobcem. Jsou lidé, kteří to dělají, ale osobně si myslím, že to nemá smysl, protože ty kotouče se rychle dostanou pod onu minimální hranici a pak už může kotouč prasknout, nebo se úplně roztrhnout.

Možná bych někde našel fotku kotoučů, které se při demontáži úplně rozpadly. Sice měly zvenku ještě na pohled dost, ale jak byly sjeté dovnitř, tak u paty už měly asi 0,5 mm. :ROFL:

Edit: Našel jsem, ale fotky jsou 20 let staré, takže kvalita nic moc.
Foto016.jpg
Foto012.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

vityjan
Člen VK
Vůz: 945 D24TIC 94

3m3

Příspěvek od vityjan »

Kotouče nové 12 mm, staré měli 11 mm a minimum udávané výrobcem je 10 mm. Krásně rovně sjeté... Ale chápu, že krychlič volil cestu jistoty :good:

LUBOŠ

3m3

Příspěvek od LUBOŠ »

ksw píše: 30 črc 2026 21:11 něco přidám, když si to dělá sám, tak je lepší opravovat , když je na to počasí a hlavně pohoda, chuť do práce a tím pádem i příprava vlastní časové rezervy, než to honit, když jsou zrovna potřebné jiné práce. Deska z fota je tím pádem jasně na výměnu, než dřít kov na kov,
stav kotouče si zjišťuji dle brembo com, ale 1mm pod minimum již vždy vyměňuji.

Přidáno za 9 minut 4 sekundy:
A něco ke stáčení, nestáčím ani rantl, auto si občas pujčuje třeba dcera nebo zeť, a nedovedu si představit, při případné važnější nehodě, že znalec lehce zjisti stočený kotouč a bez ohledu na hlavní oříčinu nehody uvede, že s kotouči bylo manipulováno a přičte to k důsledku nehody.
Dtto desén pneu pod míru. To by mě pak dlouho mrzelo vůči rodině. A ty Luboši dceru máš a pokud ji auto nepújčuješ, tak ok, ale pokud ano, tak . . .
můj příspěvek o stáčení Martinových kotoučů a Moravanech jsem napsal v žertu. :D

Pokud bych se měl rozepsat všeobecně o stáčení kotoučů, tak můj názor je, že může nastat situace:

- koupíš a nasadíš nové kotouče + destičky, před tím vyčistíš držák brzdového třmene, zkontroluješ jak chodí váleček brzdového třmene, dbáš na čistotu dosedacích ploch (kotouč / ložisko)
a přesto po 5 - 12 tis. km začnou kotouče házet. Co s tím?
1/ reklamace, ale zde potřebuješ doklad o odborné montáži ( svépomoc nemusí být u prodejce akceptovatelná)
2/ doklad z STK, naměřená házivost na budíkách - zde ale opět narážím při reklamaci, kdo to montoval ? Někteří z nás si tento servisní úkon provádí doma v garáži a to je při reklamaci problém.

Následně začíná opět nové kolečko s nákupem nových kotoučů a destiček a celá montáž nanovo a doufat, že tentokrát koupím v lepší kvalitě.
Místo prémiové značky, vyzkoušíme jinou značku opět prémiovou a nebo to nejlevnější co obchod nabízí.

Původní kotouče, které u někoho byly na autě 5 - 12 tis km, rok a nebo taky jen dva měsíce, podle toho, kolik km řidič najede.

Co s nimi? Vyhodit do šrotu a nebo nechat 2 případně 8 desetin mm odborně stočit? Já zde nevidím hazard s bezpečností.

Následně se můžeme dohadovat, proč k házivosti došlo? Prudké zabrždění, vyhřátí kotoučů při jízdě z kopce a přibržďování a nebo "nevyzrátá" vstupní surovina, kde nedošlo před finálním obráběním k odstranění vnitřního pnutí, které se bohužel projeví až během krátkého provozu na automobilu. A je úplně jedno co máš za značku kotoučů.

Přidáno za 12 minut 7 sekund:
Aktuálně řeším problém na 940, sedan, motorizace B 230 FB, výkon 96 kW. Přeloženo: auto s velmi malým výkonem, určitě nejezdím plyn / brzda, auto jezdí pouze v létě, parkování pouze pod střechou, chráněno před vlivem počasí, kotouče mají za sebou cca 4 roky provozu s nájezdem cca 4 000 km. Zn. kompletu Textar, kotouče jsou vizuálně, jako nové, bez rantlu.
Jen při jemném brždění při rychlosti 100 - 120 km / hod začínají házet. Bavím se o přední nápravě.
Vyhodit a nebo nechat líznout na soustruhu? :unknown:

ksw

3m3

Příspěvek od ksw »

Lubo, já to zde zmínil, protože jde o brzdy, co si kdo a jak udělá je bytostně věc každého jedince,
problémy házivosti jsem nezažil, i když od "mala"
jsem kupoval ojetiny nájezd cca od 170 tkm, vždy u těchto ojetin následovala kontrola tl. kotoučů a destiček a případná výměna.
Moje snaha byla kupovat ojeté manažerské vozy z flotil podniků, u kterých jsem předpokládal údržbu na úrovni požadované výrobcem, což se tak úplně nedá předpokládat pro auta z retailu.
Vyjimka byla f puma a mergl clk. Spotřeba vozu byla až na druhém místě . . . za jinak zachovalými kousky. Čili problémy s kotoučema a destičkama jsem neměl, když jsou na výměnu beru aftermarket, cenový střed a kupodivu zatím bez problému, nejezdím však okruhy, k autu se snažím chovat technicky ohleduplně.
Zatím jsem problém s házivosti nezažil, takže k tomu se vyjádřit nemohu. Nicméně pokud při stáčení bereš ohled na minimální tl. , tak je to jen dobře.

LUBOŠ

3m3

Příspěvek od LUBOŠ »

Pokud jsi neměl nikdy problém s kotouči, tak jsi šťastný člověk. :)
Nedávno v jednom servise, kde se specializují na volvo, tak řešily dlouhodobý problém s kotouči. Když to vezmu přes značky ATE, Textar, Brembo,....
Po několika tis. km malé či větší vibrace, dodavatel ND neuznal reklamace a nebo složité dokazování závady.
Závěr, celá tato reklamace šla za servisem a Ti ze svého dávali zákazníkům nový díly. :(

Na Xc90 jezdím origo Volvo, ale stejně to není pocitově na 100%.

Na V70 II mám už cca 120 tis km nějaký neznačkový a zde jsem spokojený, jen mám už druhý destičky, ale to je světlá vyjímka.

Jednou jsem v době časové nouze nasadil na 945 turbo jetý anglický kotouče a destičky a ty byly naprosto bez problémů. I nový majitel na nich najel nějakou desítku tis. km.
Obdobná zkušenost na S60, kde jsem použil jeté brzdy z Rakouské V70 II turbo.
Před toto výměnou jsem měl výše popsaný problémy.
Jsem přesvědčen, že existuje dvojí kvalita dílů a to pro východní a západní trh, tak jako s potravinami.

ksw

3m3

Příspěvek od ksw »

Problémy jsem neměl, ale volvo mám teprve teď
na stará kolena, byť po něm jsem se poohlížel už hodně dlouho, tehdy jsem však jezdil s kappou turbo 5válec zelenou kombi, jednou jsme se potkali na tank ono u Chebu- vzpomeneš-li, a když jsem to tak zvažoval, neměl jsem důvod zaměňovat za volvo, 162 kw, váha 1640, brzdy brembo vpředu 4 píst, tehdy všichni volvo, volvo, také byla v70 drahší, já zústal u kappy a byl jsem spokojený, vyměnil jsem ji za novější jen proto, že měla 2 přední airbagy, tehdy už auta měly i boční, volvo mám asi 4tým rokem a málo s ním jezdím najeto jen 75 tkm, protože si všímám kvality volv už nějakou dobu, zvažuji kam dál, a volvo prostě nemá na kvalitu toyoty, byl jsem jenom z hecu prohlídnout novou toy.land cruiser, odhlídnu od ceny a spotřeby, elektrika zdvojená kostra na motor a zvlášť kastla, které auto to má? Vačky poháněné ozubenými koly, do předposledního modelu rozvody ozubeným řemenem, je to na rámu a nemusíš vytahovat motor, protože vytáhneš předem, takový druh auta se mi líbí, pže se snažím udělat maximum doma, 4válec toy. l.cr. a 4válec xc90 to se prostě srovnat nedá, nevěřícně kroutím hlavou, přístup volva k suv a třeba ta t.l.cr. já mám v60 d4 ale jezdím sám max ve dvou a říkám si kdy bude nějaká závada, jen ten malý nájezd mne uklidňuje, no to.l.cr nebude následník, mám nízky vjezd do gařáže, no uvidím, zda a co vymyslím, pokud mi to zdraví umožní. Volvo co se týče "švédského tanku" je prostě víš kde ??!!
Tím odpovídám na kvalitu dílů, spolehlivost auta,
Volvo mezi heavy duty auta už nepatří, nastupují jiné značky.

Petr Marek
Radní
Vůz: V70XC & 2x 240
Participant x 2

3m3

Příspěvek od Petr Marek »

LUBOŠ píše: 01 srp 2026 12:01 Pokud jsi neměl nikdy problém s kotouči, tak jsi šťastný člověk. :)
Nedávno v jednom servise, kde se specializují na volvo, tak řešily dlouhodobý problém s kotouči. Když to vezmu přes značky ATE, Textar, Brembo,....
Po několika tis. km malé či větší vibrace, dodavatel ND neuznal reklamace a nebo složité dokazování závady.
Závěr, celá tato reklamace šla za servisem a Ti ze svého dávali zákazníkům nový díly. :(

Na Xc90 jezdím origo Volvo, ale stejně to není pocitově na 100%.

Na V70 II mám už cca 120 tis km nějaký neznačkový a zde jsem spokojený, jen mám už druhý destičky, ale to je světlá vyjímka.

Jednou jsem v době časové nouze nasadil na 945 turbo jetý anglický kotouče a destičky a ty byly naprosto bez problémů. I nový majitel na nich najel nějakou desítku tis. km.
Obdobná zkušenost na S60, kde jsem použil jeté brzdy z Rakouské V70 II turbo.
Před toto výměnou jsem měl výše popsaný problémy.
Jsem přesvědčen, že existuje dvojí kvalita dílů a to pro východní a západní trh, tak jako s potravinami.
Začnu odzadu: rozdělení kvality podle trhu je zajímavá myšlenka.

Na V70 II jsem s brzdami nikdy problémy neměl. Zakoupeno v CH s nájezdem 250kkm, aktuálně 475kkm. používám buď origo komponenty nebo Brembo.

Na Dvojkách dávám jen origo a ok, jen od posledního jarního servisu brzd na Sedánku si brzdy občas více či méně písknou. Nevypozoroval jsem žádnou zákonitost, není to závislé na zahřátí, ani na intenzitě brždění. Ale subjektivně brzdí dobře, stejně, jako Kombík. U něj plánuji servis brzd teď na podzim.

A na konec malý postřeh: Origo destičky na 2xx ze Skandixu jsou Made in India a mají na první pohled úplně jinou strukturu směsi než NOS z Ebaye, které mají stejné číslo dílu, jen jsou Made in Denmark a ani v těch už azbest není...
Zyklon B ~ Volvo 240 GLE ~ '93 ~ +500000 km ~ B230F ~ M47 ~ LPG
Diplomat s klimou ~ Volvo 240 GL ~ '91 ~ 200000 km ~ B230F ~ AW71

Petr Marek
Radní
Vůz: V70XC & 2x 240
Participant x 2

3m3

Příspěvek od Petr Marek »

Ještě foto:

IMG_20260801_170818992_HDR~2.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Zyklon B ~ Volvo 240 GLE ~ '93 ~ +500000 km ~ B230F ~ M47 ~ LPG
Diplomat s klimou ~ Volvo 240 GL ~ '91 ~ 200000 km ~ B230F ~ AW71

Zpět na „Galerie uživatelů“