Baterie

850 a novější modely řad C/S/V/XC
  • Autor
  • Zpráva
Jarda.JM
Vůz: XC70 D5 AWD 2003

Baterie

Příspěvek od Jarda.JM »

Kdy už opakovaně zmiňuješ to "neměření úbytku na vodičích", tak si dovolím technickou poznámku.
Drobná chybička je, že to žel měří úbytky napětí na svorkách (přechodový odpor). Pokud by to mělo měřit skutečně napětí baterie, tak připojení musí být poctivě čtyřvodičové a "napěťové vodiče" musí být připojeny k baterii a ne ke svorce, na které je napětí nižší o úbytek na přechodovém odporu, který vůbec nemusí být zanedbatelný.
Chyba měření způsobená úbytkem napětí na vodičích se dá poměrně snadno eliminovat, neb je při známém měřícím proudu daná víceméně konstantním odporem vodiče. Kdežto chyba vzniklá na přechodovém odporu se mění podle toho jak kdo svorku připojí.

Tomas78
Vůz: XC60 2.4D AWD AT 2010

Baterie

Příspěvek od Tomas78 »

Trochu pozdě odpovím :) S tím přechodovým odporem svorka-pól máš samozřejmě pravdu, ale myslím, že to bude spíš zanedbatelné s ohledem na samotnou přesnost toho "měřidla". Ty svorky jsou vcelku masivní a mají silný přítlak + zuby.

S tou kompenzací úbytku na kabelech to je trošku zapeklitější. Když jsem měl ten jednodušší tester, napadlo mne nakalibrovat si měřák i s tím úbytkem, ale pak to ukazuje zase špatně naprázdno :) Nadto se ten topný článek (a trošku i kabely) trošku při měření zahřejí, takže ten proud asi nebude úplně konstantní, ale čert to vem. Spíše jde o to, že prostě neuvidíš na jednom měřáku rozdíl bez / pod zátěží. Nebo tam šoupnout digitál a ten tester použít jen jako zátěž. Ten poslední o kterém píšu jsem si zkalibroval na napětí kolem 12V a tam ukazuje velmi slušně.

Všechny výtky k tomu beru, včetně toho, že by to chtělo větší proud. Já to beru jako orientační měření a jakmile uvidím, že při zátěži klesá napětí výrazně, baterka půjde z auta. Nebo ještě jinak: ušetří mi to čas spekulováním, zda je baterka ok nebo ne a to mojí dušičce stačí :D

Tomas78
Vůz: XC60 2.4D AWD AT 2010

Baterie

Příspěvek od Tomas78 »

UPDATE: večer mi došlo, že to je ještě jinak :)

Mrkni na foto níže (je to to samé, co jsem postoval dříve). Ty kleštiny nejsou uvnitř propojené. Na jedné půlce je připojen silový kabel, na druhé právě to měření napětí. Tedy měření napětí není zatíženo úbytkem *) na přechodovém odporu mezi čelistí a pólem baterie. Tedy dá se říci, že už je to reálně 4-vodičové měření :)

*) beru, že měřák mám minimální odběr.
image.png
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Zpět na „850 / 60 / 70 / 80 / 90 / XC - opravy“