chci se zeptat, jestli víte někdo, jaký je rozdíl a zda vůbec nějaký je v naftě na čerpacích stanicích různých značek. Jezdím pravidelně na MOL v domnění, že jde o lepší šťávu pro mé auto, ale je pravda, že jiné sanice mají naftu klidně i o 3 koruny levnější, tak se chci zeptat, zda je v tom nějaký rozdíl. Mám ten normální známý naftový motor 1.6D pro C30. Žádná aditiva nepřidávám, ani spešl naftu (jen fakt občas). Močovinu mám doplněnou, to je jediné, co to auto dle ofiko popisu má správně mít. Chtěla bych se jen zeptat, zda je nějaký větší/ menší rozdíl v kvalitě těch paliv od různých značek (MOL, Orlen, Aral, noname, apod.). Děkuji za odpovědi
Správná nafta pro C30 diesel
- Autor
- Zpráva
-
- Vůz: Volvo C30 D4164T
Dobrý den,
chci se zeptat, jestli víte někdo, jaký je rozdíl a zda vůbec nějaký je v naftě na čerpacích stanicích různých značek. Jezdím pravidelně na MOL v domnění, že jde o lepší šťávu pro mé auto, ale je pravda, že jiné sanice mají naftu klidně i o 3 koruny levnější, tak se chci zeptat, zda je v tom nějaký rozdíl. Mám ten normální známý naftový motor 1.6D pro C30. Žádná aditiva nepřidávám, ani spešl naftu (jen fakt občas). Močovinu mám doplněnou, to je jediné, co to auto dle ofiko popisu má správně mít. Chtěla bych se jen zeptat, zda je nějaký větší/ menší rozdíl v kvalitě těch paliv od různých značek (MOL, Orlen, Aral, noname, apod.). Děkuji za odpovědi
-
- Vůz: V50 D5 R-Design 2009
Zjednodušeně je to víceméně jedno.
Tady se můžeš podívat na pokuty udělené ČOI https://coi.gov.cz/pro-spotrebitele/pokuty-za-nejakostni-paliva/
Typicky jsou pokutovány noname stanice s malým průtokem.
Prý jsou stanice stejně zaváženy stejnýma cisternama ze stejného zdroje, řekl bych že to bude z velké části pravda.
Rozdíly jsou pak snad jen 2:
- biosložka - bez ní je EuroOil a snad některý prémiový paliva u některých značek
- aditiva - každá stanice si to aditivuje jinak, běžně pak vidíš ty aditivovanější za vyšší cenu na stejné pumpě. Nebo si tam můžeš lejt aditiva sama - to jsem dělal já, dokud se mi ta smradlavá srajda nevylila v kufru.
Osobně už tankuju jen na ONO aditivovanou naftu.
Ve výsledku dle mě uděláš pro svého miláčka více dodržováním intervalů výměny oleje, neježděním poskakovaček po městě, nešlapáním na to za studena a nechcípat to s rozžhaveným turbem... Zbytek je o spolehlivosti samotnýho motoru, a tady by ti asi ostatní řekli, že ta 1.6D na tom je v tomhle ohledu dost neslavně.
Tady se můžeš podívat na pokuty udělené ČOI https://coi.gov.cz/pro-spotrebitele/pokuty-za-nejakostni-paliva/
Typicky jsou pokutovány noname stanice s malým průtokem.
Prý jsou stanice stejně zaváženy stejnýma cisternama ze stejného zdroje, řekl bych že to bude z velké části pravda.
Rozdíly jsou pak snad jen 2:
- biosložka - bez ní je EuroOil a snad některý prémiový paliva u některých značek
- aditiva - každá stanice si to aditivuje jinak, běžně pak vidíš ty aditivovanější za vyšší cenu na stejné pumpě. Nebo si tam můžeš lejt aditiva sama - to jsem dělal já, dokud se mi ta smradlavá srajda nevylila v kufru.
Osobně už tankuju jen na ONO aditivovanou naftu.
Ve výsledku dle mě uděláš pro svého miláčka více dodržováním intervalů výměny oleje, neježděním poskakovaček po městě, nešlapáním na to za studena a nechcípat to s rozžhaveným turbem... Zbytek je o spolehlivosti samotnýho motoru, a tady by ti asi ostatní řekli, že ta 1.6D na tom je v tomhle ohledu dost neslavně.
-
Vubec to neřeš. Presne jak psal kolega, dodržuj intervaly na oleje a filtry. Tím tomu uděláš nejlíp. Občas některé stanice pokutu dostanou, ale dobry je koukat za co. Naposled tady vedle dostali pokutu za benzin v naftě v nějakém minimálním množství. Coz podle mě žádnej problém neni.
Julinka1991 píše: 28 bře 2026 16:01 Dobrý den,
chci se zeptat, jestli víte někdo, jaký je rozdíl a zda vůbec nějaký je v naftě na čerpacích stanicích různých značek. Jezdím pravidelně na MOL v domnění, že jde o lepší šťávu pro mé auto, ale je pravda, že jiné sanice mají naftu klidně i o 3 koruny levnější, tak se chci zeptat, zda je v tom nějaký rozdíl. Mám ten normální známý naftový motor 1.6D pro C30. Žádná aditiva nepřidávám, ani spešl naftu (jen fakt občas). Močovinu mám doplněnou, to je jediné, co to auto dle ofiko popisu má správně mít. Chtěla bych se jen zeptat, zda je nějaký větší/ menší rozdíl v kvalitě těch paliv od různých značek (MOL, Orlen, Aral, noname, apod.). Děkuji za odpovědi![]()
Volvo C303 TGB111C r.v. 1976
Volvo 740 B230F manual r.v. 1988 "Nilsson hearse"
Volvo 740 B230FT automat r.v. 1989
Volvo 850 turbo 1995 automat r.v. 1995
Volvo C303 TGB111C r.v. 1976
-
- Moderátor
- Vůz: 142;745;944;945;V70II;XC90 V8, C40
Akorát bacha, tvoje auto, myslim si, nemá močovinu, ale spešl katalytickou látku. Pokud místo ní, někdo kvůli úspoře, naleje do toho močovinu, celej ten systém zničí. U tebe se totiž automaticky dávkuje ta látka přímo do nafty, takže má i jinej princip, než močovina, která se vstřikuje do výfuku... bacha na to.
Ohledně paliv, všechny musí dodržovat nějakou normu, takže by to mělo být jedno. Ale já přesto tankuju výhradně vervu, nebo eurooil, ale vždy "tu lepší" naftu. Tech pár korun už mi kapsu neroztrhne a původní vstřiky a čerpadlo i po půl milionu říká, že to není špatně.
Ohledně paliv, všechny musí dodržovat nějakou normu, takže by to mělo být jedno. Ale já přesto tankuju výhradně vervu, nebo eurooil, ale vždy "tu lepší" naftu. Tech pár korun už mi kapsu neroztrhne a původní vstřiky a čerpadlo i po půl milionu říká, že to není špatně.