Zkoušel jsem MY 2024. Zklamala mě pružnost motoru - reakce na plyn hodně rozvážná. Asi jsem zhýčkaný atmosférou. Navíc se srovnatelně nakoňovaným autem jsem jel jen s Camarem a C63. Jasně, nečekal jsem nic srovnatelného. Je to jiná váha i určení auta. Ale to bylo na míle vzdálené. A ne silou, ale opravdu reakcí na plyn apod. (ve sportovním režimu). Dále mi nesedlo, že přes tablet se už ovládají i režimy jízdy. Ale opravdový dealbreaker byl vzduchový podvozek, který jsem měl jako jeden z hlavních parametrů. Mám srovnání s Q7. Vezmu to popořadě od méně důležitých problémů, po více důležité. Jednak u nových nejde nastavit jinak, než automaticky v rámci jízdních režimů (což mě překvapilo, ale řekl mi to přímo prodejce, takže do výšky jen v offroad režimu do 30 km/h). Zadruhé je rozsah asi o třetinu nižší, než u Audi. A hlavně… komfort jsem čekal absolutně jiný. Testováno na Ostravské zvlněné a děravé dálnici. A nejen, že Q7 se to absolutně neblíží, ale i stará S80 je teda komfortnější… XC90 mi přišla srovnatelná se starou i30, se kterou jsem přes tuto dálnici nedávno jel… To jsem nepochopil…
Pak už jenom drobnosti, které jsou ale spíš můj problém auta. Jako třeba, že jsem čekal, že člověk nemusí být artista, aby se dostal ze 3. řady sedadel apod

.
Chci se držet Volva, ale v podstatě všechny pozitiva XC90 oproti S/V90 byly touhle testovací jízdou vymazány. Stejně tak se teď chci vyhnout faceliftu infotaimentu. Tím se mi výběr dost omezil. A pokud se opravdu musím vyhnout i rokům 2016 i 2017, zbývá 2018-2022 a na bazarech toho moc není. Nemluvě o tom, že V90 v lepší výbavě je skoro nemožné na bazarech potkat.