Le Mans Classic 3. - 6.7.2025
- Autor
- Zpráva
-
- Vůz: Volvo S60 2.4T
krása, kéžby šlo v přílohách nasdílet i všechny vůně 

-
- Člen VK
- Vůz: XC70 D4 120kW D5244T17 MY 2013
Fakt boží, komplet vše! 

-
- Radní
- Vůz: V70XC & 2x 240
x 2
Díky, díky, ale ještě to není vše, ještě neděle!
V noci ze soboty na neděli vyšla předpověď do puntíku.
Ale domluva je domluva, a tak jsem fakt vstal před pátou a vydal se na trať.
Placky byly úžasné, na tempu moc nepolevily a za sebou tahaly gejzíry vody.
Všude bylo najednou volno a na okruhu skutečně jen ti nejskalnější.
Bylo to nádherné, ale fotografovat se to, alespoň s mým vybavením nedá.
Po rozednění jsem se vydal z komfortu tribuny k Dunlop Bridge a déšť trochu ubral na intenzitě.
Při průchodu skrz Dunlop Bridge jsem se pokusil zachytit opět sílící déšť, ale do záběru mě vešla tato na kost promočená slečna. Několikrát se mi fracouzsky omlouvala, ale neměla vlastně za co, fotografie se mi líbí.
Místa, která byla po celou dobu přeplněná, dnes zela prázdnotou.
O to víc bylo živo v paddocku. Nedobrovolných výletů do kačírku přibývalo a mechanici ani Safety Car si na nedostatek práce stěžovat nemohli.
Škodovce to však nevadilo a čekala spokojeně na další jízdu.
Pršet nepřestalo a i konec závodění v 17:00 doprovázel vytrvalý déšť.
Během všech čtyř dnů je i bohatý doprovodný program a k vidění spousta zajímavých aut.
O to ale zase až zítra...
V noci ze soboty na neděli vyšla předpověď do puntíku.
Ale domluva je domluva, a tak jsem fakt vstal před pátou a vydal se na trať.
Placky byly úžasné, na tempu moc nepolevily a za sebou tahaly gejzíry vody.
Všude bylo najednou volno a na okruhu skutečně jen ti nejskalnější.
Bylo to nádherné, ale fotografovat se to, alespoň s mým vybavením nedá.
Po rozednění jsem se vydal z komfortu tribuny k Dunlop Bridge a déšť trochu ubral na intenzitě.
Při průchodu skrz Dunlop Bridge jsem se pokusil zachytit opět sílící déšť, ale do záběru mě vešla tato na kost promočená slečna. Několikrát se mi fracouzsky omlouvala, ale neměla vlastně za co, fotografie se mi líbí.
Místa, která byla po celou dobu přeplněná, dnes zela prázdnotou.
O to víc bylo živo v paddocku. Nedobrovolných výletů do kačírku přibývalo a mechanici ani Safety Car si na nedostatek práce stěžovat nemohli.
Škodovce to však nevadilo a čekala spokojeně na další jízdu.
Pršet nepřestalo a i konec závodění v 17:00 doprovázel vytrvalý déšť.
Během všech čtyř dnů je i bohatý doprovodný program a k vidění spousta zajímavých aut.
O to ale zase až zítra...
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
-
- Radní
x 2
V Porsche Experience Centru se vyhlašovaly výsledky soutěže Concours de Restauration Porsche Classic.
Zde jsou přihlášené exponáty a bylo si skutečně co prohlížet:
A toto je vítězné eReSo z Centres Porsche Nantes & Rennes:
Moc pěkné byly prezentace klubů. Nejvíc jsem se těšil na Volvo Club De France.
S pány od Volva jsme se dali do řeči a angličtina kupodivu nebyla překážkou. Potěšila mě nabídka, abych do expozice přivezl svojí 240, ale vzhledem k provozu by to byla akce na dlouho. Tak třeba příště...
Zde jsou přihlášené exponáty a bylo si skutečně co prohlížet:
A toto je vítězné eReSo z Centres Porsche Nantes & Rennes:
Moc pěkné byly prezentace klubů. Nejvíc jsem se těšil na Volvo Club De France.
S pány od Volva jsme se dali do řeči a angličtina kupodivu nebyla překážkou. Potěšila mě nabídka, abych do expozice přivezl svojí 240, ale vzhledem k provozu by to byla akce na dlouho. Tak třeba příště...
-
- Radní
x 2
Z klubových prezentací mě dále hodně zaujala výstava Honda / Acura NSX.
Tolik jsem jich pohromadě nikdy předtím neviděl.
Facel klub:
Bristol:
Dále samozřejmě Porsche + vzducháče VW:
Také Volvo 1800 a spousta dalších:
Malý, ale moc pěkný stánek měla i Škoda, jejíž 1100 OHC budila zaslouženou pozornost.
Tolik jsem jich pohromadě nikdy předtím neviděl.
Facel klub:
Bristol:
Dále samozřejmě Porsche + vzducháče VW:
Také Volvo 1800 a spousta dalších:
Malý, ale moc pěkný stánek měla i Škoda, jejíž 1100 OHC budila zaslouženou pozornost.
-
- Člen VK
Nádhera!
Není ten žlutý pickup od Michelinu náhodou Talbot?
Není ten žlutý pickup od Michelinu náhodou Talbot?
-
- Radní
x 2
-
- Člen VK
Tak přesně tohoto avšak červeného Talbota měl můj táta chvíli po revoluci coby zásobovací vozidlo, kterým nahradil Škodu 1203 po GO 
Bavilo mě jezdit v boudě vzadu a všechny zámky tohoto Talbota šly "odemknout" špejlí od zmrzliny.
Bavilo mě jezdit v boudě vzadu a všechny zámky tohoto Talbota šly "odemknout" špejlí od zmrzliny.
-
- Radní
x 2
U nás si to auto moc nepamatuju. Zámky jsem nezkoušel, ale příští rok si v Le Mans asi koupím zmrzlinu.
Je fajn, když je možnost prohlédnout si krásná a zajímavá auta zblízka. A když se za chvíli prohánějí po závodní dráze, tak je to paráda.
Porsche Parade:

Je fajn, když je možnost prohlédnout si krásná a zajímavá auta zblízka. A když se za chvíli prohánějí po závodní dráze, tak je to paráda.
Porsche Parade:
-
- Radní
x 2
Ještě pár postřehů před cestou domů.
Po celou dobu akce vozí piloty, mechaniky, maršály a organizátory stylová auta. Nejvíc je Busů 2, ale byly tu i Busy 1 a Citroëny 2CV a Méhari.
Po celé čtyři dny funguje čerpací stanice a pneuservis.
Fotografie jsou ještě ze čtvrtečního rána, což je takové krátké období klidu před bouří. V sobotu bych zde nevyfotografoval asi nic.
Stylové občerstvení z Citroënu Type H.
Přestože se vyráběl od konce války až do osmdesátých let, jinak než rychlé občerstvení ho dnes už moc nepotkáte, a to se jich vyrobilo téměř půl milionu!
Ok, pokud to je aspoň pojízdné auto s motorem, ale něteré jsou jen přívěsy, což už zamrzí.
Ale hotdog měli dobrý a řádně pikantní.
V horní části byly tabule s velkoplošnými fotografiemi ze závodů, Ty mě hodně bavily.
Za klubovou expozicí byla stěna smrti a partička cikánů tam na starých mašinách obstojně řádila. Klobouk dolů!
U východu z muzea byla nad přehlídkou starých zapalovacích svíček krásná stará smaltovaná cedule z počátků závodění v Le Mans.
Po celou dobu akce vozí piloty, mechaniky, maršály a organizátory stylová auta. Nejvíc je Busů 2, ale byly tu i Busy 1 a Citroëny 2CV a Méhari.
Po celé čtyři dny funguje čerpací stanice a pneuservis.
Fotografie jsou ještě ze čtvrtečního rána, což je takové krátké období klidu před bouří. V sobotu bych zde nevyfotografoval asi nic.
Stylové občerstvení z Citroënu Type H.
Přestože se vyráběl od konce války až do osmdesátých let, jinak než rychlé občerstvení ho dnes už moc nepotkáte, a to se jich vyrobilo téměř půl milionu!
Ok, pokud to je aspoň pojízdné auto s motorem, ale něteré jsou jen přívěsy, což už zamrzí.
Ale hotdog měli dobrý a řádně pikantní.
V horní části byly tabule s velkoplošnými fotografiemi ze závodů, Ty mě hodně bavily.
Za klubovou expozicí byla stěna smrti a partička cikánů tam na starých mašinách obstojně řádila. Klobouk dolů!
U východu z muzea byla nad přehlídkou starých zapalovacích svíček krásná stará smaltovaná cedule z počátků závodění v Le Mans.
-
- Radní
x 2
Nedělní déšť nepolevoval a v pět akce končila. Kemp se začal rychle vyprazdňovat a silnice okolo Le Mans plnit.
Stačilo si však v klidu vše naskládat do auta a pomalu vyrazit na cestu.
Společnost mi dělala 244, kterou jsem potkal v kempu.
Cestu domů jsem opět zvolil mimo dálnici.
Na silnicích bylo ještě 100 kilometrů za Le Mans spousta zajímavých aut.
První zastávku jsem udělal u Aqueducu de la Vanne.
Večer jsem dojel do Troyes. Toto starobylé město jsem si chtěl prohlédnout již několikrát, ale neskutečně hustý provoz mě od toho vždy spolehlivě odradil. Teď už však bylo tak volno, že jsem bez problémů dojel až do centra, a tam v klidu zaparkoval. Městem protéká, stejně tak jako Paříží řeka Seina, je však rozdělena na několik říčních ramen. Luxusní byla procházka podél parku s nasvícenými fontánami.
Ráno jsem se stavil v jednom místním vinařství koupit láhev tak typickou pro tento kraj.
Téměř celou cestu jsem jel na LPG, který stál zhruba €0,80 za litr, což je poloviční cena ve srovnání s benzínem, ale v Německu jsem Dvojce dopřál Aral 102.
A sobě to nejlepší, co se dá v Německu u benzínky pozřít - Nordsee Bismarck Brötchen.
Druhou noc jsem spal na veřejném tábořišti ve Schwandorfu na břehu řeky Naab.
Po večeři jsem se samozřejmě nezapomněl vykoupat a před spaním jsem šel na procházku do města.
Ráno na nákup - hlavně nezapomenout Nutellu a máslo!
Staatsgrenze je na dohled!
Malá zajížďka do Mariánských Lázní za manželkou, povinné foto z mytí auta a už jsem doma.
Tak zase za rok!
Stačilo si však v klidu vše naskládat do auta a pomalu vyrazit na cestu.
Společnost mi dělala 244, kterou jsem potkal v kempu.
Cestu domů jsem opět zvolil mimo dálnici.
Na silnicích bylo ještě 100 kilometrů za Le Mans spousta zajímavých aut.
První zastávku jsem udělal u Aqueducu de la Vanne.
Večer jsem dojel do Troyes. Toto starobylé město jsem si chtěl prohlédnout již několikrát, ale neskutečně hustý provoz mě od toho vždy spolehlivě odradil. Teď už však bylo tak volno, že jsem bez problémů dojel až do centra, a tam v klidu zaparkoval. Městem protéká, stejně tak jako Paříží řeka Seina, je však rozdělena na několik říčních ramen. Luxusní byla procházka podél parku s nasvícenými fontánami.
Ráno jsem se stavil v jednom místním vinařství koupit láhev tak typickou pro tento kraj.
Téměř celou cestu jsem jel na LPG, který stál zhruba €0,80 za litr, což je poloviční cena ve srovnání s benzínem, ale v Německu jsem Dvojce dopřál Aral 102.
A sobě to nejlepší, co se dá v Německu u benzínky pozřít - Nordsee Bismarck Brötchen.
Druhou noc jsem spal na veřejném tábořišti ve Schwandorfu na břehu řeky Naab.
Po večeři jsem se samozřejmě nezapomněl vykoupat a před spaním jsem šel na procházku do města.
Ráno na nákup - hlavně nezapomenout Nutellu a máslo!
Staatsgrenze je na dohled!
Malá zajížďka do Mariánských Lázní za manželkou, povinné foto z mytí auta a už jsem doma.
Tak zase za rok!
-
- Moderátor
- Vůz: Volvo V70 II 2.4i 135 kw
x 1
Pěkná story. 
Prozradíš na kolik taková sranda komplet přijde?

Prozradíš na kolik taková sranda komplet přijde?
-
- Člen VK
Opravdu boží! Vím, stále se opakuji, ale je to tak.
A Ty ses minul povoláním, Petře.
Ty bys měl být reportér ve Světě motorů.
-
- Sponzor fóra
- Vůz: Bílý
Tam by ho bylo skoda. AutoTip Classic by ale vedoucimu slusel naramne
-
- Vůz: V70 II D5 120kw 2004
hltal jsem to vše s velkým nadšením
a beru to jako inspiraci do budoucna, tohle asi potřebuji zažít 

-
- Radní
x 2
Díky!
€175 - vstupenka - základní + paddock + tribuna Benoist (bez tribuny o stovku míň)
€100 - kemp
€240 - LPG - €0,80/1l LPG - celá cesta 3000km, spotřeba do 10l/100km (benzín stojí dvojnásobek)
Jídlo je dost individuální, hotdog na okruhu €11, pivo zhruba stejně. V obchodě stojí €1 pivo, stejně tak i bageta. V místní pekárně jsem měl za €5 dvě metrové bagety a dvě čokoládové rolky. Navíc jsem od milé a usměvavé paní prodavačky dostal jako odměnu za snahu mluvit francouzsky (což muselo vypadat lehce komicky) moc dobrou čokoládovou kuličku. Zásoby do stanu jsem si za pár eur udělal ze dvou krabic sucharů a sušenek plus síťky pomerančů a trsu banánů.
Voda na okruhu je všude ve formě pítek. Dobré je mít s sebou láhev na pití. Víc asi netřeba.
A náklady, které nutné nejsou:
€7 - vstup Matra museum
€22 - láhev Champagne
€50 - nákup v Německu
Přidáno za 9 minut 18 sekund:
jancho píše: 29 črc 2025 20:18 Opravdu boží! Vím, stále se opakuji, ale je to tak.
jirka87 píše: 29 črc 2025 21:10 Tam by ho bylo skoda. AutoTip Classic by ale vedoucimu slusel naramne
Moc děkuji, ale na nějaké pravidelné psaní na zakázku se moc necítím. Tohle píšu, a doufám, že je to znát, z radosti. Kdysi dávno jsem pár krátkých článků pro Svět motorů napsal plus nějaké, většinou ilustrační fotografie.
Svět motorů ani AutoTIP si už delší dobu nekupuji, článků, které by mě zajímaly je tam čím dál tím méně. Se zpožděním se ke mě dostanou dvě, tři čísla za rok, což mi úplně stačí k tomu, abych byl nabitej elektřinou jako rejnok.
AutoTIP Klassik mám rád, obzvlášť Tuzexový speciál byl hodně povedený, pěkně obsáhlý a na výrazně lepším papíře.
Přidáno za 1 minuta 26 sekund:
Díky, díky, já z toho žiju skutečně a bez přehánění celý rok.jirkaTDI píše: 29 črc 2025 22:52 hltal jsem to vše s velkým nadšeníma beru to jako inspiraci do budoucna, tohle asi potřebuji zažít
![]()
-
- Radní
x 2
Jedna fotografie na přání, za kterou velice děkuji Robertovi (Roonovi), protože jsem tam ve skutečnosti rozhodně sám nebyl.

-
- Radní
x 2
Radek zde naťuknul, kolik takový výlet stojí. Pokud má někdo rád F1, tak je nejbližší možnost Velká cena Maďarska. ZDE je o tom krátké povídání a vlastně i srovnáni s Le Mans, které jsem cenově rozepsal já.