Náhodně prokluzující spojka

všeobecné dotazy na domácí opravy...
Pravidla fóra
Vážení uživatelé tato sekce je určena pouze pro dotazy všeobecné, které nejdou zařadit k příslušnému typu auta.
Například: Jak nalakovat plecháče a podobně. Ostatní pište podle typových řad tam kam patří.
  • Autor
  • Zpráva
Gintiik
Vůz: V50 D5 R-Design 2009

Příspěvek od Gintiik »

Zdravíčko, podle názvu tématu by se mohlo zdát, že je to jasný. Ale neni. Je to spíše na věštění z koule, tak to ani nečtěte.

Už je to možná 6 let a asi 60 000km, co mi proklouzla poprvé. Věc se má tak, že jsou období, kdy vůbec neprokluzuje, a pak nastane čas, kdy se při určitým výkonu urve a prokluzuje.
Jako příklad můžu uvést, že jsem pár měsíců zpět nechal udělat čip na 160kW+480Nm a jsou to asi 2 týdny, co jsem s plným plynem jel 130=>230 po autobahnu. Spojka ani neklouzla. Vůbec poslední půl rok s tím problém nebyl.
A teď, jedu sotva 80, 2200 otáček na půl plynu a spojka proklouzne. Kdybych na to dál šlapal, tak otáčky doletí zhruba na 3000 a pak se celkem rychle chytne. To jsem kdysi už zkoušel.

Dlouho jsem si myslel, že je spojka na prahu smrti. Ono možná je s 315 000km, ale je v tom i něco jiného. V tom mě utvrdila příhoda, co se mi stala tak 2 roky zpět.
Ale nejprve se vraťme 6 let do minulosti :D kdy jsem parkoval venku. Tehdy v zimě, když bývalo pod nulou, jsem si všiml, že je ráno spojkový pedál hodně tuhý a pomalu se vrací. Nic jsem si z toho nedělal, je to zatuhlý mrazem, že.
Jenže, před 2 lety, to bylo zrovna období prokluzující spojky, jsem vlezl do garážovaného auta v +16°C a spojkový pedál byl přesně tak tuhý jako za krušných mrazů.
Jakožto bystrý kluk jsem si tyto všechny události spojil a říkám si: "Může to prokluzovat kvůli pedálu?" Prošlapal jsem pořádně pedál spojky ještě než jsem vyrazil na cestu, což pedál pěkně rozhýbalo. No, a tím také období prokluzující spojky skončilo. Jsem to ale opravář haha, říkám si. Spojka fungovala dobře. Asi rok, než načala opět prokluzovat.

No což, opravim to stejně. Prošlapal jsem pořádně pedál a nic. Spojka dál prokluzovala. Řešením se tedy stalo moc nešlapat na plyn. Spojka je asi před smrtí a já za novou 50 dávat nebudu. Ale co se nestalo, za nějaký měsíc jsem na to šlápl a spojka opět neprokluzovala. Vše opět v pořádku. Až do teď.

Jestli jste ten blábol dočetli až sem, tak pár faktů.
Prošlapovací metodu jsem opět neúspěšně provedl.
Je to skutečně období, nestřídá se to mezi jednotlivými jízdami, ale začne to zničehožnic novou jízdou, která spustí prokluzovací období.
Ty období jsou spíše v zimě, ale nemyslím si, že by to bylo tím. Některé mrazy jsou v pohodě, a prokluzovalo to i za teplého počasí.
Byl jsem s tim ve 2 různých servisech během těch let. Vždycky auto projeli a řekli "spojka neprokluzuje", což byl vždy moment, kdy skončilo období prokluzující spojky.
Ani dlouhá jízda na to nemá vliv. Prokluzuje jak za studena tak za tepla. Stejně tak je v pořádku v obou případech.

Když jsem hledal něco o pedálu, našel jsem cosi o válci spojky, nebo master cylinder.

Děkuji za pozornost. Co věští vaše koule? :D

C 3
Vůz: V70 II

Příspěvek od C 3 »

Ahoj,
mé koule nijak na tvoji historku nereagují, ale děkuji za optání :green:
Je to sice velké sci-fi, ale mám veeelice podobnou zkušenost. Na dvojkové 70 mám už přes 420xxx a čekám, až spojka klekne více než 5 let. A furt nic.

Myslím, že mě místní zkušení mechanici vyvedou z omylu, ale jediné, s čím jsem si to začal spojovat byla brzdovka (jestli mi tam neprotéká a "nepromazává" občas spojku). A to jsem občas zaznamenal nedostatek kapaliny.

S mojí teorií jsem se byl informovat u zkušenějších a prý to úplně reálné není.

Tak hodně štěstí :green:

raolsa
Moderátor
Vůz: Volvo V70 II 2.4i 135 kw
Participant x 1

Příspěvek od raolsa »

Setkal jsem se s prokluzující spojkou, která vydržela cca 50 kkm. Tu sadu jsem tam dával já (Valeo) a bylo to tím, že do sady dal výrobce jinaou lamelu než tam měla být. Obložení bylo užší a tak neměla spojka takový tlak, aby to udrželo a spojka občas klouzla. A po ujetí těch 50kkm byla zase na výměnu. Dal jsem tam sadu LUK a od té doby je to v pořádku.

Další prokluzující spojka byla na tátově Peugeotu. Od koupě šel občas pedál ztěžka ale normálně to jezdilo. Říkal jsem si, že je to u Peugeotu normální a neřešil. Nakonec to dopadlo tak, že mi táta volal z Prahy, že auto nejede, že klouže spojka. Ale než jsem stačil sehnat nějaký odtah tak voval znovu, že to najednou začalo fungovat a že teda jede domů. Dojel až do Železného Brodu, kde mi zase volal, že už to nejde a ať pro něj dojedu. Tak jsem s lanem vyrazil (je to cca 10 km), ale než jsem tam dojel, tak byl zase na cestě a dojel až domů.
No a při výměně spojky se zjistilo, že se úplně rozpadlo ložisko spojky. A jako bonus začala spojka najednou chodit krásně volně.

powl
Vůz: V70 II D5 136kw

Příspěvek od powl »

Urvanej
Moderátor
Vůz: 142;745;944;945;V70II;XC90 V8, C40

Příspěvek od Urvanej »

I tam jsem psal o výměně kapaliny...
Může být "vadný" hlavní brzdový válec, který se cestou zpátky zadrhává, nebo hadička, která pustí kapalinu dovnitř, ale nepustí jí ven. A pak už podle počasí, nálady, geopolitické situace v Senegalu...
745, D24, M47, 1990, Kája; 945, B230FT, AW71, 1995, Jaruna; V70, D5, M56, 2004, Bertík; 944, B230FT, M46, 1991, Blex; XC90 V8, 2004; 142, B20A, M40, 1970 ; C40, RWD, 2024, Tramvaj ex: S40, 1.8, m3p, 1997; 764, B280F, AW71, 1988, Tomasssovka; 244, D24, M47, 1990, Blu; XC90 V8, 2005, Mastodont; V40, B4204S, M5P, 1996.

Gintiik

Příspěvek od Gintiik »

Díky kluci za rady. S tím exta krouťákem stage2 to prokluzovalo víc. Díky tomu se mi podařilo přes zimu vypozorovat, že to neprokluzuje náhodně, jak jsem si myslel. Souviselo to s teplotou a zahřátím/namáháním spojky. Například stačilo jet 160 po dobu půl minuty, a to zahřálo spojku tak, že již neprokluzovala. Ale pak stačilo jet chvíli jen 100 a prokluzování bylo zpět.

Brzdovku mi měnily v nějakém náhodném servise minulý rok, tak jsem si nemyslel, že by to tím bylo, a že to opravdu bude nakonec spojka. Nicméně, zajel jsem do D5T5 ať mi brzdovku projistotu nejprve vymění, a spojku vyměníme později. Musim ocenit perfektní přístup v Car Diagnostics, fakt super :thumbup: , a cena servisu poloviční oproti T6R. Škoda že jsem o tomto servisu nevěděl dříve, ale to jsem odbočil.

Technik vyměnil brzdovku, a říkal, že ji sice před rokem (v tom jiném servisu) vyměnily, ale ne ve spojce, odkud vyteklo "bahno". Nevim jak je to možné, když je to propojené, ale je to tak.

Spojkový pedál po výměně brzdovky chvíli trochu vrzal, ale teď se zdá vše v pořádku a také se zdá, že spojka přestala úplně prokluzovat. Jsem trochu opatrný s tím, jestli taková banalita skutečně problém vyřešila, přecejenom je už venku trochu tepleji, nebo možná nastalo ono dobré období, jak jsem si původně myslel... čas ukáže, jak to je.

Urvanej
Moderátor
Vůz: 142;745;944;945;V70II;XC90 V8, C40

Příspěvek od Urvanej »

Tak to ti řeknu, jak se mění brzdovka:
1) odsaješ obsah nádobky, doleješ novou, finýto,
2) uděláš krok 1 a potom postupně projdeš všechny kola a z každýho vypustíš decku až 3 brzdovky,
3) uděláš krok 2 a k tomu ještě vypustíš decku až dvě ze spojkovýho válce/ložiska.
Na faktuře můžeš mít za každý se tří typů u různých servisů stejnou částku, ale časová náročnost je nesrovnatelná.
Každopádně se na tu spojku psychicky připrav, protože jestli klouzala, tak jí to hodně ublížilo.
745, D24, M47, 1990, Kája; 945, B230FT, AW71, 1995, Jaruna; V70, D5, M56, 2004, Bertík; 944, B230FT, M46, 1991, Blex; XC90 V8, 2004; 142, B20A, M40, 1970 ; C40, RWD, 2024, Tramvaj ex: S40, 1.8, m3p, 1997; 764, B280F, AW71, 1988, Tomasssovka; 244, D24, M47, 1990, Blu; XC90 V8, 2005, Mastodont; V40, B4204S, M5P, 1996.

Gintiik

Příspěvek od Gintiik »

Na to jsem se psychycky již připravil, protože jsem nevěřil, že tohle pomůže. A pořád nevěřim. A o to zbytečné opotřebení mám také obavu. Na druhou stranu, ono to v naprosté většině normální jízdy neklouzalo, jen při plném plynu, a s mým nájezdem 10k/rok to zas tak dlouho netrpělo. Vidím to teď tak, že dokud se to znovu neozve, tak to není to problém a nepotřebuje to řešit. Ale jak říkáš, je možný že za měsíc ji budu měnit. :%)

Zpět na „Jak co opravit???“