Co jsem dneska zvládl ošéfovat na svém volvu!

jak si doma vyladit motor apod.
  • Autor
  • Zpráva
Romulusw
Vůz: XC 90 2,5T LPG 2005 man. AWD modify

Příspěvek od Romulusw »

Takže kardan? Nebo haldex/diff ?

Jakub Svoboda
Vůz: XC70 III D5 AWD 169kW, V60 MY2018 D3 110

Příspěvek od Jakub Svoboda »

Zadek je jiz 4 roky hotov. Kdyz se pozorne podivas na fota, tak se zamer na drzak kardanu

PetrXC70
Vůz: XC 70 2.4D 2010

Příspěvek od PetrXC70 »

Odřenej a celkem dost... Daj se vyměnit jen ložiska? Nebo celej novej?

Romulusw
Vůz: XC 90 2,5T LPG 2005 man. AWD modify

Příspěvek od Romulusw »

No tak to musel bějt hroznej bordel :D

Jura
Vůz: XC60 I AWD 2.4D aut

Příspěvek od Jura »

ren píše: 31 srp 2024 12:10 @Jura, za tohle sebere techničák první zlý policajt který to uvidí (hodný bude dělat, že to nevidí) a vyhodí z první STK kde nebude kamarád technik... Nejde jenom o zdroj světla, ale i homologaci světlometu. Osobně mne taky irituje, že na nových autech co vyjedou z fabriky jsou ohledně denního svícení všelijaké fičůry a jsou schválené, ale když chceš dodělat denní svícení na starší auto, musíš striktně dodržet předpis.

Edit: na auto mojí ženy jsem dal "ošklivá denní světla" vražená do záslepek pro mlhovky, ale mají homologaci a auto prošlo už několik STK...
Nevím no, o takovém problému s policii jsem dosud ani neslyšel a je fakt že stk okolo znám 😀
Na druhou stranu, pro uvedení do vyhovujícího stavu stačí rožnout hlavní světla ..

Tomas78
Vůz: XC60 2.4D AWD AT 2010

Příspěvek od Tomas78 »

Jura píše: 31 srp 2024 11:24 Žárovku blinkru nahradíš tzv. switchback ledkou (stejná patice osazená bílými i oranžovými led).
Blinkr funguje hned, kablík spínající bílé ledky připojíš přes napěťový spínač, který se sepne s běžícím motorem a přes relátko, které jej zase vypne při zapnutí světel ovladačem v autě.

Narážíš na výluku plnění u aut nezpůsobilých pro provoz ?
Homologované není nic z toho, to leda nějaké ošklivé denní světla vražené do masky chladiče.
Zdroj světla změnit přímo nesmíš, je otázka za jakých podmínek a jak částo se to v praxi po nehodě dostane do rukou soudnímu znalci ..
Náhrada halogenu lehkou je zřejmý problém, to je jasné, svítí to jinak než má a chybí automatická regulace sklonu.
Výměna xenonového projektoru za ledkový je fakticky taky proti předpisům, alespoň to ale technicky funguje správně.
Díky za vysvětlení - chápu :thumbup:
Náhrada H7 halogen za LED lze i jako homologované řešení. Dělá to třeba OSRAM, nicméně podmínkou je, že konkrétní vozidlo je v databázi schválených vozidel, mezi nimi však žádné Volvo není. Ohledně příčinné souvislosti:

V 04/2024 se updatoval zákon o pojištění. V původním změní zákona bylo něco ve smyslu, že pojišťovna může chtít vyplacené plnění po Tobě, jestliže vozidlo neodpovídalo předpisům *) a nehoda vznikla v příčinné souvislosti s tím. Ta příčinná souvislost nyní vypadla. Těžko říct, jak to v praxi bude. Škoda může jít do desítek až stovek milionů a věřím, že u takovýchto škod si může pojišťovna hledat obezličky. Popravdě se silně šušká, že naši poslanci podlehli lobby pojišťoven. Nakolik je to pravda nevím, ale něco mi říká, že to sedí, nedělám si iluze :)

Teď jsem řešil update pojištění a můžu říct, že jsem si udělal průzkum pojistných podmínek. Tyto podmínky buď aktivní změnou podmínek nebo pouze odkazem na zákon hezky potichu implementovali Generali, Allianz, Slavia, ČSOB, myslím, že i Uniua. Našel jsem pouze Pillow a ČPP, které zachovávají příčinnou souvislost.

Tedy cokoli nehomologovaného je pro mne pasé. Jinak světla vypadají super, ať slouží! :thumbup: :)

*) zjednodušeně, ty formulace jsou jinak

@Kuba:
Pěkná práce, hlavně, že jsi na to přišel :thumbup: jen mne děsíš, co vše se jednou bude řešit :roll:

Jakub Svoboda

PetrXC70 píše: 31 srp 2024 13:16 Odřenej a celkem dost... Daj se vyměnit jen ložiska? Nebo celej novej?
Až zjistíš kdo to umí, tak pošli odkaz.

PetrXC70

Příspěvek od PetrXC70 »

Repas kardanů dělaj v Běchovicích, jezdim kolem, když vyzvedávám barvy. Můžu se zeptat...

Jakub Svoboda

Ok, zkus to dík, ale pochybuji. Pošlu ti fota.

Tomas78

Příspěvek od Tomas78 »

Jojo, dělám asi 100m odtamtud, akorát nevím jestli se tam příští týden dostanu. Tak příp. mohu taky pomocí 🙂 Dříve tam chvíli dělal kámoš, ale už je bohužel pryč.

EDIT: vlastně co řeším, mám to kousek od baráku, takže kdyby bylo potřeba, zajedu tam i na otočku :)

PetrXC70

Příspěvek od PetrXC70 »

Tak se prosím zeptej. Já tam jezdím občas. Důležitý je, aby měli zkušenosti s našima autama...

ren
Vůz: XC60 D5 AWD 158 kW MY2012

Příspěvek od ren »

Tam nemusíš jezdit, ať tam Jakub pošle mail s fotkama a dotaz, jak píšou na svojem webu...

https://www.kardan.cz/kardanove-hridele/oprava-kardanovych-hrideli

Jinak volví kardany mají

https://www.kardan.cz/kardanove-hridele/kardany-pro-osobni-a-nakladni-automobily/katalog-kardanu/volvo

Jakub Svoboda

Pánové díky, jenže já na svém kardanu mám toto číslo a to právě nikde není. Tedy nějaky Almix.cz, těm jsem napsal a zatím nic.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

ren

Příspěvek od ren »

Tak napiš mail i těm v těch Běchovicích a pošli jim fotku, za to nic nedáš.

Tomas78

Příspěvek od Tomas78 »

Tak jim to Kubo pošli a kdyby se neozývali, tak je zajdu popohnat, mám to cca minutu pěšky :) A kdybys tam jel, tak určitě dej taky vědět, můžeme dát kafe :)

@PetrXC70: on mi to někdo vysvětloval, že u Volva se točí myslím kardan rychleji a je tedy třeba vyvažovat na vyšší otáčky než je běžné. Ale kdo mi to říkal, netuším ... :)

Jinak na ten Kardan Servis bohužel reference žádné nemám (ani dobré, ani špatné)

raolsa
Moderátor
Vůz: Volvo V70 II 2.4i 135 kw
Participant x 1

Příspěvek od raolsa »

To o těch otáčkách tu psal tuším Patočka, že v úhlovce se otáčky kardanu zvyšují na cca dvojnásobek a v zadním diferáku se zase snižují na původní hodnotu. Teda jestli si to dobře pamatuju.

Vapik
Vůz: Volvo XC90 V8 + LPG 2005

Příspěvek od Vapik »

Na Kardanservis mám jen jednu referenci, nechávali jsme tam dělat karda do M3A1 White scout car a funguje už minimálně 10let. Ale ty otáčky tam budou nepatrné v porovnání s Volvem :D
image.jpeg

Tomas78

Příspěvek od Tomas78 »

@Raolsa: aha, děkuji za upřesnění, to bude ono :thumbup:
@Vapik: to je velmi pěkná "reference" :good:

ren

Příspěvek od ren »

@Vapik, ne, že bych chtěl šťourat, ale kolik M3A1 White scout car za těch deset let najel kilometrů...?

Petr Marek
Radní
Vůz: V70XC & 2x 240
Participant x 2

Příspěvek od Petr Marek »

raolsa píše: 31 srp 2024 22:47 To o těch otáčkách tu psal tuším Patočka, že v úhlovce se otáčky kardanu zvyšují na cca dvojnásobek a v zadním diferáku se zase snižují na původní hodnotu. Teda jestli si to dobře pamatuju.
Pamatuješ si to dokonale, proto mám v záloze na mojí P2 jeden kompletní a funkční kardan v záloze.
Zyklon B ~ Volvo 240 GLE ~ '93 ~ +500000 km ~ B230F ~ M47 ~ LPG
Diplomat s klimou ~ Volvo 240 GL ~ '90 ~ 200000 km ~ B230F ~ AW71

Vapik
Vůz: Volvo XC90 V8 + LPG 2005

Příspěvek od Vapik »

Ren: Teď se dělalo těsnění pod hlavou tak jsme se o tom bavili a cca 400km za rok ;-)

PetrXC70

Příspěvek od PetrXC70 »

V těch Běchovicích nám dělali repas na Transita, funguje, jezdí, ale taky úplně něco jinýho než Volvo...

Jakub poptával i cenu novýho ve Volvu, tak na to sem zvědavej... :oops:

Jura
Vůz: XC60 I AWD 2.4D aut

Příspěvek od Jura »

Tomas78 píše: 31 srp 2024 14:39
Jura píše: 31 srp 2024 11:24 Žárovku blinkru nahradíš tzv. switchback ledkou (stejná patice osazená bílými i oranžovými led).
Blinkr funguje hned, kablík spínající bílé ledky připojíš přes napěťový spínač, který se sepne s běžícím motorem a přes relátko, které jej zase vypne při zapnutí světel ovladačem v autě.

Narážíš na výluku plnění u aut nezpůsobilých pro provoz ?
Homologované není nic z toho, to leda nějaké ošklivé denní světla vražené do masky chladiče.
Zdroj světla změnit přímo nesmíš, je otázka za jakých podmínek a jak částo se to v praxi po nehodě dostane do rukou soudnímu znalci ..
Náhrada halogenu lehkou je zřejmý problém, to je jasné, svítí to jinak než má a chybí automatická regulace sklonu.
Výměna xenonového projektoru za ledkový je fakticky taky proti předpisům, alespoň to ale technicky funguje správně.
Díky za vysvětlení - chápu :thumbup:
Náhrada H7 halogen za LED lze i jako homologované řešení. Dělá to třeba OSRAM, nicméně podmínkou je, že konkrétní vozidlo je v databázi schválených vozidel, mezi nimi však žádné Volvo není. Ohledně příčinné souvislosti:

V 04/2024 se updatoval zákon o pojištění. V původním změní zákona bylo něco ve smyslu, že pojišťovna může chtít vyplacené plnění po Tobě, jestliže vozidlo neodpovídalo předpisům *) a nehoda vznikla v příčinné souvislosti s tím. Ta příčinná souvislost nyní vypadla. Těžko říct, jak to v praxi bude. Škoda může jít do desítek až stovek milionů a věřím, že u takovýchto škod si může pojišťovna hledat obezličky. Popravdě se silně šušká, že naši poslanci podlehli lobby pojišťoven. Nakolik je to pravda nevím, ale něco mi říká, že to sedí, nedělám si iluze :)

Teď jsem řešil update pojištění a můžu říct, že jsem si udělal průzkum pojistných podmínek. Tyto podmínky buď aktivní změnou podmínek nebo pouze odkazem na zákon hezky potichu implementovali Generali, Allianz, Slavia, ČSOB, myslím, že i Uniua. Našel jsem pouze Pillow a ČPP, které zachovávají příčinnou souvislost.

Tedy cokoli nehomologovaného je pro mne pasé. Jinak světla vypadají super, ať slouží! :thumbup: :)

*) zjednodušeně, ty formulace jsou jinak

@Kuba:
Pěkná práce, hlavně, že jsi na to přišel :thumbup: jen mne děsíš, co vše se jednou bude řešit :roll:
Díky za zajímavé info o těch pojistných podmínkách.
Je otázka na někoho zevnitř, jak to probíhá v praxi.
Že likvidátoři řeší rozměry a stav pneu je běžné a pravděpodobně se pojišťovna bude nově cukat, pokud na neschváleném rozměru třeba nedáš přednost.
Jestli budou mít likvidátoři za úkol hledat i homologaci na žárovce nebo tlumiči výfuku, toť otázka.

Ad. OSRAM, za mne se pod touto značkou prodává úplně cokoliv. Vedle xenonových výbojek které mají být kvalitní, halogenovou H7 s údajným 220% výkonu navíc, což je zřejmý fejk. Aniž by byla patrná vyšší svítivost, životnost je zlomková.
K těm “homologovaným” led náhradám halogenu.
Za prvé, u led verze jakékoliv vláknové žárovky nelze docílit stejného ohniskového vyzařování. Tzn. pokud tuhle LED dáš do klasické paraboly stavěné na halogen, svítí méně kam má a více všude jinde.
Halogenové projektory s čočkou sice dokážou usměrnit i LED zdroj aby nesvítil kam nemá, ale nedokáží využít jeho výkon. Tzn. nikdy jsem z LED náhrady v optice určené pro halogenovou žárovku nedostal vyšší svítivost tam, kam to svítit má.
No a OSRAM říká, že má Aliexpressovou LED náhradu H7 homologovanou třeba pro Boxer/Jumper/Ducato po faceliftu, který má zcela standardní paraboly (bez projektorů s čočkama) .. to považuji za naprostý výsměch.

Paťa
Vůz: V70 II D5 120kW 02'

Příspěvek od Paťa »

Dnes jsem zase udělal Kulový
IMG_20240829_172422_261.jpg
Po po 30 tis.km. sláva naším silnicím :prayer:

Tomas78

Příspěvek od Tomas78 »

@Jura: nebudu citovat, ať neplevelím ;-)
POJIŠŤOVNY: čas ukáže, snad se pletu. Např. Generali čile změnila podmínky hned od 1.4., přitom tam klidně mohla nechat "v příčinné souvislosti" jako ve starších podmínkách. Čistě spekulace z mé strany, ale bohužel nemyslím, že to je náhoda.
LED H7: nezpochybňuji Tvé komentáře, nicméně někde jsem četl, že se právě testovaly reflektory jednotlivých vozidel a zjišťovala se kompatibilita. Pouze pro konkrétní výrobky, neplatí to plošně. Bližší info třeba zde:
https://www.osram.cz/am/night-breaker-led.jsp

Nicméně jak jsem psal: Volvo nikde není

Zpět na „Jak co vyladit???“