Stále sepnutý haldex?

850 a novější modely řad C/S/V/XC
  • Autor
  • Zpráva
david.xjr
Vůz: Volvo xc70

Stále sepnutý haldex?

Příspěvek od david.xjr »

Zdravím všechny po cca roce. Mám opět nespecifikovaný problém volvo xc70 2008 3,2. Cca před rokem mi bylo děláno ložisko v diferáku a rovnou i v haldexu. Vše fungovalo než jsem jel po měsíci (konec ledna )na technickou a tam mi bylo řečeno,že mezi diferákem a haldexem uniká olej. S autem jsem ještě jezdil asi dva měsíce než to přišlo na reklamaci (na řadu to přišlo až v květnu). Přetěsnili to a od té doby v "pohodě". (toto je jen info před jádrem problému) Teď na podzim jsem měnil letní za zimní a projevilo se toto: Při parkování tedy při zatáčení v malé rychlosti se auto jakoby "rve" Jde to slyšet od pneu a jsou u toho takové nepřijemné vibrace (jen v určité části (přerušovaně)-né po celou dobu zatáčení)někdy až do celého auta. Při letních pneu nebylo nic takového. Při jízdě rovně nebo mírném zatáčení není nic z toho co popisuji a vše v pohodě. Pro představu hranice toho kdy to začíná být mírně slyšet je kruhový objezd. Pneumatiky mám samozřejmě všechny stejné jak rozměr tak i značku i stáří. A tlak v pneu kontroluji a je tam taky stejný. foukám na 2,7 Nemohlo se stát,že tam něco zbastlili a haldex je pořád zapnutý i bez prokluzu? Anebo mě napadlo ještě prohodit pneu jestli se to změní. Pneu skladuji ve stodole a byly po celou dobu na ležato. Né všechny na sobě,ale zvlášť. Děkuji za tipy.

Romulusw
Vůz: XC 90 2,5T LPG 2005 man. AWD modify

Stále sepnutý haldex?

Příspěvek od Romulusw »

V tvém autě je haldex 4. generace. Když vytáhneš pojistku haldexu, tak určitě nesepne. Aby byl sepnutý bez elektriky, musel by mít nějak spečené lamely.

To se dá zjistit tak, že zvedneš jedno přední kolo a na neutrál s ním zkusíš rukou otočit. Protože máš automat, tak ti musí běžet motor a dát tam N (a raději i ručku ať tě to nepřejede).

Když se bude kolo normálně otáčet, tak je to v haldexu v pořádku. Jinak bys s ním nehnul, protože zadní kola se nemohou točit.

Můžeš vlastně zvednout i zadní jedno kolo a na předku už nezáleží a musí se s ním dát točit, jen to nemůžeš mít zabržděné ručkou, ale na P

To že ti "chroustají kola" na malém poloměru nemusí být haldexem, ale klidně blbě danými silentbloky na ramenech.

Jakub Svoboda
Vůz: XC70 III D5 AWD 169kW, V60 MY2018 D3 110

Stále sepnutý haldex?

Příspěvek od Jakub Svoboda »

Spise se mrkni na silenty zadnich podelnych ramen.

david.xjr

Stále sepnutý haldex?

Příspěvek od david.xjr »

Jo děkuji za tip. Až to půjde do servisu tak jim to řeknu ať mrkne na tohle. Je to jako kdyby přibržďovalo kolo a já ho přetlačoval, ale gumově... Takový vrnění ale dost silné

Jakub Svoboda
Vůz: XC70 III D5 AWD 169kW, V60 MY2018 D3 110

Stále sepnutý haldex?

Příspěvek od Jakub Svoboda »

A nepíše ti to chyhu ABS? Stejný projev jsem v létě opravoval na jedné XC70 a byl vadný ABS senzor na zadní nápravě. Ve Vidě jedno kolo mělo furt 0km/h
A jakoby to furt přibržďovalo.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Romulusw

Stále sepnutý haldex?

Příspěvek od Romulusw »

Asi by se mělo s tou diagnostikou žačít, než vařit z vody, že? :-D

david.xjr

Stále sepnutý haldex?

Příspěvek od david.xjr »

Chlapi.... Zamyslete se.... Kdyby mi něco diagnostika hlásila tak bych to sem asi napsal ne? Nikde nic nesvítí ani nebliká. Ale je pravda,že když jdeme po těchto stopách tak se měnil brzdič s motorem vzadu na stejném kole kde to vrní. Ale abs nesvítí a chybu na diagnostice to nehlásí.

Romulusw

Stále sepnutý haldex?

Příspěvek od Romulusw »

O tom, že se dělala nějaká diagnostika jsi se zmínil až nyní. Pokud tam žádná chyba není a gumy se žvějkají, tak je problém jinde.

david.xjr

Stále sepnutý haldex?

Příspěvek od david.xjr »

Vždyť píšu,že kdyby diagnostika něco hlásila tak to sem napíšu :D Když tu nic není tak nebylo proč to psát. Člověk by řekl,že to je automaticky,že první co uděla to hodí na diagnostiku. Já jsem teda takový,že se ptám až po všech vyzkoušených možnostech. Ale zaujalo mne to měření kol. Ono totiž co jsem dneska vysledoval to dělá asi jen to jedno zadní kolo spíš než celej zadek. Bohužel nemůžu kvůli lpg do autorizáku na servis. Dá se to změřit i nějak mimo na jiné diag? Teď už jsou totiž všuchni zasekaný.

raolsa
Moderátor
Vůz: Volvo V70 II 2.4i 135 kw
Participant x 1

Stále sepnutý haldex?

Příspěvek od raolsa »

A že se neozveš. :D Z Liberce to sem máš kousek. :wink:
A to že diag nic nepíše je hlavní informace, takže je důležité to napsat.

david.xjr

Stále sepnutý haldex?

Příspěvek od david.xjr »

Vždyť já taky volal kvůli haldexu. Bylo mi řečeno, že čas je až tak v březnu 🤣 Tak o dalších věcech jsem už nemluvil.... Nebo by se tam nějaký čas teda našel na diagnostiku tohohle co by to mohlo být? A rovnou bych vzal palivové čidlo na liště :oops: Tak co vy a to? Můžu v týdnu přijet? Čidlo by mělo přijít úterý-středa

raolsa
Moderátor
Participant x 1

Stále sepnutý haldex?

Příspěvek od raolsa »

Na diagnostiku by to ve čtvrtek odpoledne šlo. :wink:
Ale něco udělat až v tom březnu, no.

david.xjr

Stále sepnutý haldex?

Příspěvek od david.xjr »

A kdyby byly jen rozhozený ty otáčky kol ? Dalo by se? Protože já na samotné diagnostice ve volvu byl a tam mi nic neřekli,ale tohle je podle mě nenapadlo. A to čidlo je přístupné max 30minut práce. Ve čtvrtek ideální. Vzal bych sebou kufr peněz a přijel.

raolsa
Moderátor
Participant x 1

Stále sepnutý haldex?

Příspěvek od raolsa »

Ok, tak mi ve středu navečer zavolej a nějak to vymyslíme. :D

david.xjr

Stále sepnutý haldex?

Příspěvek od david.xjr »

ok. Brnknu. Podle toho co říkal tady chlap tak bych řekl,že to jsou rozhozený ty kola. Protože pocitově mě přijde,že to taky "přibržďuje" Ale brzdy jsem nechal dělat takže vím,že ty jsou ok.

Zpět na „850 / 60 / 70 / 80 / 90 / XC - opravy“