Už jsem to psal na Facebooku, ale tam se to rychle ztratí a navíc, tady to najde i obyčejný ne-Volvo-smrtelník.
Nevím, zda jste už řešili novou dálniční známku pro Českou republiku na www.edalnice.cz. Já ano a to se vším všudy. Chtěl bych vám sepsat mou zkušenost a návod, jak vše udělat správně.
Nákup je jednoduchý ten vám tu psát nebudu. Řeč bude u změně RZ (SPZ) ať už z jakéhokoliv důvodu.
V oficiálním návodu o podepsání “avíza o změně SPZ” jsou jen 3 možnosti.
1) Elektronickým podpisem, který má všechny náležitosti úředně ověřeného podpisu s tím, že dokumenty pošlete e-mailem na epodatelna@edalnice.cz
2) Přihlášením do datové schránky
3) Úředně ověřeným podpisem a následným odesláním poštou (a to fakt nechcete)
Ještě je čtvrtá možnost pro ty, kteří nemají datovou schránku, nedokážou podepsat dokument elektronicky s hodnotou ověřeného podpisu a i pro ty co potřebují druhý den jet už s novou SPZ.
Můj postup jsem nakonec vyladil po někola telefonátech s podporou takto:
Vyplnil jsem jejich tiskopis “Avízo o změně SPZ” včetně všech kontaktů. A úředně ověřil podpis na poště.
Avízo včetně ověření z pošty na druhé straně jsem nafotil.
POZOR! Je potřeba ofotit velký technický průkaz Z OBOU STRAN!!!
I přes to, že mají přístup do registru vozidel to prostě musíte udělat.
Vše jsem hodil na prase do PDF (fotky byly moc velké pro e-mail) a zaslal jsem vše na epodatelna@edalnice.cz
Pozn. Já to ještě pro jistotu poslal tou poštou kdyby se náhodou něco podělalo a hodil jsem jim tam i podací lístek.
Vše jsem dělal včera (12.3.2021) a dnes (13.3.2021), před pár minutami mi přišlo vyrozumění o změně RZ v systému.
Čili do druhého dne je vše v pořádku a můžu už legálně jet.
Mailosled byl takový:
Do mailu vám nejdřív potvrdí přijetí vaší žádosti.
Potom (pravděpodobně druhý den) vám dojde vyrozumění o změně SPZ v systému.
Pak ještě jeden nebo dva maily že vám vyhověli a že jestli bylo něco špatně tak chtějí zpětnou vazbu.
Je tu i možnost jet skoro nelegálně (Viz poslední screenshot mailu). Tzn jet i s nevyřízeným avízem. Musíte však u kontroly dokázat že se jedná o stejné vozidlo (např. právě tou kopií velkého TP) a že máte podané avízo. Případně doufat v to, že chytnete ochotného policistu nebo celníka, který si tuto skutečnost ověří nahlédnutím do registru.
Opravdu pracují i o víkendu.
Tímto bych chtěl poděkovat všem členům podpory edalnice.cz, že ustáli i mou lehkou nasranost skrz první nepříjemný telefonát s ne moc sdílnou a nadšenou paní

Doufám že to je srozumitelné

PS: Jestli jste si všimli něčeho co sem nezačernil a mělo by být tak napište ať to napravím!
Pro vyhledávání (to už nečti): edalnice, dálnice, výměna RZ, změna SPZ dálniční známka známky známek