Otázka, na kterou neznám odpověď

...i nemožném! ALE JEN POKUD TO SOUVISÍ S VOLVEM!!! (potažmo evt. s jinými automobily)

VYKECAT SE MŮŽETE V LAMPÁRNĚ!!!
  • Autor
  • Zpráva
Jakub Svoboda
Vůz: XC70 III D5 AWD 169kW, V60 MY2018 D3 110

Příspěvek od Jakub Svoboda »

Jedina ofiko stranka na Rakouskou dalnicku je pouze Asfinag.AT ostatni jsou prekupnici o 100% draz.

PetrXC70
Vůz: XC 70 2.4D 2010

Příspěvek od PetrXC70 »

Někde na FB sem viděl nějakou reklamu, že připojí přes OBD nějakou krabičku a dají se ovladačem stahovat všechny okna najednou...

Může to fungovat? Ví někdo co to je?

raolsa
Moderátor
Vůz: Volvo V70 II 2.4i 135 kw
Participant x 1

Příspěvek od raolsa »

PetrXC70
Vůz: XC 70 2.4D 2010

Příspěvek od PetrXC70 »

Jo, něco takovýho, jen od číňanů. 260E za to určitě nedám :D

Tomas78
Vůz: XC60 2.4D AWD AT 2010

Příspěvek od Tomas78 »

@ad průřezy vodičů: trošku s křížkem po funuse, protože jsem byl na cestách, ale ... ;-) Jasně, že (asi) stačí i menší průřez. Dá se to poměrně jednoduše vypočítat (třeba program Sichr). Podstata je v tom, že cena kabelu 5x10 mm2 je kolem 160 Kč/m, tj. trasa 50m vyjde kolem 8 000 Kč. 5x6 vyjde kolem 105 Kč/m, tedy úspora ani ne 3 000 Kč. Na práci je vcelku jedno, jestli je to 6mm2 nebo 10 mm2, oboje jsou poměrně tuhé vodiče. Největší "náklad" je ale právě to vybudování trasy. 50 m v kamenité půdě to je pěkná dřina ;-) Správně položený kabel je pak na věky. Pak se třeba někdo za čas rozhodne, že tam hodí něco výkonnějšího, udělá soláry nebo třeba bude za X let nabíjet elektromobil atd. No a pak se rezerva v kabelu šikne. Neznám situaci u Mungy, třeba nic takového v úvahu nepřichází.

Příklad:
my jsme před více než 20-ti lety elektrifikovali garáže, stodolu atd., podobné vzdálenosti. Část kopaná trasa. Když už jsme se s tím drbali, hodili jsme všude měď 10 mm2. Tehdy v celku nesmysl. Ale pak za pár let přišel boom solárů, tak jsme taky něco na nevyužitých částech pozemku postavili. A jak jsme si libovali, že jsme tam nedali nějakou "tkaničku". Kdybychom to měli kopat znova, asi by mne z toho je*lo :-)

Musí si každý posoudit sám :)

dumi.cz
Moderátor
Vůz: V70 '97 B5254T@192PSI Black | 850 '95

Příspěvek od dumi.cz »

Dotaz. S80 I, benzin atmo automat ma v nadrzi dva plovaky?

dneska se vyrojila zajimava porucha. Natankoval jsem rano cca 70L benzinu, tzn v nadriz chybelo tak 5L, Sednu vyjedu, palivomer ukazuje temer plnou, vse OK.

Ujdu cca 80Km. Pohoda. Vecer jedu zpet a po odjezdu asi cca 20km vidim, ze palivomer ukazuje lehce nad pul nadrze a stale klesa. Rikam si ro neni mozny. Zastavil jsem a provedl kontrlu jestli vuz netrpi inkontinenci a vse OK. Rikam si divny, asi blbe meri palivomer. Takze jsem po cca 150Km od raniho tankovani schvalne natankoval. veslo se 15l, coz zhruba odpovida, ze mam fakt plnou. Palivomer presne v pulce.

Otazka: jsou dva plovaky? nebo jak to je. kde hledat? Bude to elektricke nebo mechanicke? Je to bezna zavada?

Dik.
850 '96 D5252T combi - Daisy

raolsa
Moderátor
Vůz: Volvo V70 II 2.4i 135 kw
Participant x 1

Příspěvek od raolsa »

Jsou dva plováky, Vida ti řekne kolik který ukazuje.

Munga
Vůz: XC60 2014 D4 AWD D5244T17

Příspěvek od Munga »

Tomas78 píše: 01 črc 2023 14:01 @ad průřezy vodičů: trošku s křížkem po funuse, protože jsem byl na cestách, ale ... ;-) Jasně, že (asi) stačí i menší průřez. Dá se to poměrně jednoduše vypočítat (třeba program Sichr). Podstata je v tom, že cena kabelu 5x10 mm2 je kolem 160 Kč/m, tj. trasa 50m vyjde kolem 8 000 Kč. 5x6 vyjde kolem 105 Kč/m, tedy úspora ani ne 3 000 Kč. Na práci je vcelku jedno, jestli je to 6mm2 nebo 10 mm2, oboje jsou poměrně tuhé vodiče. Největší "náklad" je ale právě to vybudování trasy. 50 m v kamenité půdě to je pěkná dřina ;-) Správně položený kabel je pak na věky. Pak se třeba někdo za čas rozhodne, že tam hodí něco výkonnějšího, udělá soláry nebo třeba bude za X let nabíjet elektromobil atd. No a pak se rezerva v kabelu šikne. Neznám situaci u Mungy, třeba nic takového v úvahu nepřichází.

Příklad:
my jsme před více než 20-ti lety elektrifikovali garáže, stodolu atd., podobné vzdálenosti. Část kopaná trasa. Když už jsme se s tím drbali, hodili jsme všude měď 10 mm2. Tehdy v celku nesmysl. Ale pak za pár let přišel boom solárů, tak jsme taky něco na nevyužitých částech pozemku postavili. A jak jsme si libovali, že jsme tam nedali nějakou "tkaničku". Kdybychom to měli kopat znova, asi by mne z toho je*lo :-)

Musí si každý posoudit sám :)
Janě to souhlas ,ale já to zakopávat nebudu(povedu vzduchem) takže aktuálně spíš řeším cenu. Právě že skála a rúčně bych to nedal. Oproti současné prodlužce i slabší kabel luxus ve všech směrech.

Tomas78
Vůz: XC60 2.4D AWD AT 2010

Příspěvek od Tomas78 »

Rozumím, je mi to jasné :good: :wink:

dumi.cz
Moderátor
Vůz: V70 '97 B5254T@192PSI Black | 850 '95

Příspěvek od dumi.cz »

raolsa píše: 02 črc 2023 12:13 Jsou dva plováky, Vida ti řekne kolik který ukazuje.
DIky, tak ted se mi to cestou domu zase opravilo, tak uvidime, mozna jen blbej kontakt nekde...
850 '96 D5252T combi - Daisy

jirka87
Sponzor fóra
Vůz: Džaponský

Příspěvek od jirka87 »

Kluci,

co musí udělat Němec, který by prodával jako soukromá osoba auto s platnou STK (TUV) do zahraničí, tedy na export ?

V CZ prostě udělám evidenční kontrolu, dojdu na úřad, kde NEMUSÍM ukazovat ani kupní smlouvu, ani plnou moc, natož tam chodit s kupujícím (mělo se to měnit někdy od 06/2019 ale nedošlo k tomu a teď když jsem prodával auto na export, tak jsem se velice divil, že to je stále takto)

Našel jsem si jednu plechovku v Německu z privátu (nemyslím tím hampejz se sexuálními pracovnicemi :-D ), ale obávám se, že se mu to nebude chtít řešit + jasná nedůvěra ke mě, coby "špíně z východu" to asi zazdí.

Jediný člověk, který vím, že toto zná špičkově je momentálně mimo Evropu a nemám se s ním jak spojit a chci mít 100% pravdivé a platné info. Tak kdyby někdo věděl přesně jak to je, prosím o odpověď.

Děkuji

C 3
Vůz: V70 II

Příspěvek od C 3 »

Jedine, co musi, je deregistrace vozidla na urade...tobe da technicak s plombou,ze je deregistrovane, brief a auto... pokud ma auto TUV, muzes si udelat kratkodobou registraci na prisl.urade, znacky pred uradem a pojisteni...a odejt po vlastni...
Nebo dojet s podvalem,nalozit deregistrovane auto, dikumenty a jet...
Jako bonus bych chtel COC list..
Kdyz mu vezmes dobry pivo, obcas jsou ochotni pomoci s registraci na kratkodobe znacky... hodne stesti

jirka87
Sponzor fóra

Příspěvek od jirka87 »

Dekuju. Tedy je to vlastne stejne jak u nas.

COC list, pokud k autu od novoty nema, tak pri odhlasce jej predpokladam nedostava, nebo ano ? Me by pak cekalo prihlaseni s moznymi komplikacemi stran rozmeru pneu, disku etc, jestli si to vybavuju spravne. Ja jsme sice dovozy kupoval, ale s jiz hotovymi dovozovymi papiry, pripadne jsem to mel i bez COC listu bez komplikaci. Auto bych tahl asi na vleku do Cech.

On by to resil rodinny prislusnik, az se vrati do ČR. Zatim prodavajici neodpovedel na mail. Ja si myslim, ze to nebude chtit resit ikdyz mi nahrava skutecnost, ze na aute sviti zavada rizeni motoru a tak by pro nej mozna bylo pocitove lepsi, ze auto odjede mimo stat a daleko. Jazykove vybaven Nemcinou nejsem abych mu volal. Anglicky uz ano, ale on taky ne kazdy bez predchozi dohody prijme telefonat prichazejici ze zahranici, ze...

S tim pivem je to dobry napad, akorat co je to dobre pivo. Jeden rika Svijany a druhy se u toho krouti a nadavuje :D Ja pamatuju, ze nejhnusnejsi pivo co jsem kdy pil byl teply lahvac piva Ježek. Pry pivo, ktere bodne. No me bodlo, ale u srdce :green:

C 3

Příspěvek od C 3 »

COC list ti usetri tak litra pri vstupni technicke...
Urcite bych se nebal otazky "letzte preis", pokud na miste bude auto dostatecne vhodne.. Asi bych to prubnul i s prekladacem v ruce... vylet + zajimava zkusenost..

Nikkki
Vůz: Xc70 D5 MY2003

Příspěvek od Nikkki »

S platnou německou technickou je možné auto dovézt pokud jede po vlastní ose a v Čechách je možné udělat pouze evidenční kontrolu s tím že technická platí stejně dlouho jako německá - tedy převezmou německou technickou, nesmí být viditelné vady jako prasklé okno nebo ostré hrany atd. . Což může mít výhodu, pokud by auto v aktuálním stavu na technické neprošlo. Řešila jsem v dubnu. Je třeba v Německu koupit exportní převozky. Momentálně cca 150 eur vč pojištění. Při odhlášení z něm. Registru chtějí na úřadě auto fyzicky vidět.

jirka87
Sponzor fóra

Příspěvek od jirka87 »

Ja pro to nepojedu, jezdi mi "svoz" po dalnici okolo,takze pokud pan zareaguje,nejak to treba dopadne. Navic takovym autem vubec nemam chut jet dal jak 50km :green:

Dekuju :thumbup:

Nikki: odpovidas na neco uplne jineho, ale diky za ochotu pomoci. Auta v rodine jsme vozili z Nemecka 25let. Me zajimala aktualni platna legislativa/povinnosti pro export v pripade "privatanbietera".
Naposledy upravil(a) jirka87 dne 03 črc 2023 17:08, celkem upraveno 1 x.

C 3

Příspěvek od C 3 »

:green: Nikkki konkretne uznani technicke zpusobilosti staty EU upravuje directiva 2014/45/EU :green:

Nikkki

Příspěvek od Nikkki »

Privater má stejné podmínky jako Händler a řešila jsem to teď v dubnu. Většina prodávajících soukr. podepíše smlouvu a chce peníze do ruky a pak nejlépe společně na Zulassungsstelle vrátit značky atd. odhlásit a vyzvednou exportní. Dřív bylo možné jet na jakoukoliv Zulassungsstelle teď je potřeba jít na tu místu koupě příslušnou, jinak to nechtějí dělat a ne každá dělá odhlášení pro export, jen ve větších městech. To v roce 2017 nebylo. A co se týká vyhlášek, tak mi přijde jedno, jaká to upravuje, vyzkoušela jsem 3x reálně jak to funguje, a pokaždé trochu jinak. Stejně úředníci každý půlrok vyvinou novou metodiku na obou stranách hranic. V R. 2017 ještě nikdo v Čechách německou technickou neuznal i když tehdy byla na autě zcela nová, teď zbývalo do konce rok a kdybych nechtěla dělat novou, dostala bych technickou podle německé na rok bez prohlídky. Nemyslím si, že jsem objevila nový kráter na měsíci. Jen jsem prakticky zvládla proces. Koupě, odhlášení v Německu a přihlášení v Čechách během 2 dnů. Nečekala jsem to a bylo to fajn. I slepé kuře zrnko najde.... :) a na COC Blatt se mě tentokrát nikdo neptal protože teď chtějí ještě něco jiného a to u starších aut není. 🤷 Taková byla má nedávná zkušenost. Pro mě nebylo reálné dovézt auto na vleku , i když to asi nakonec vyjde stejně, možná i levněji a bez stresu, že to někde cestou zdechne.

jirka87
Sponzor fóra

Příspěvek od jirka87 »

No...jak rikam, dekuji, ale nejak se nechapem.

Nevadi,ja potrebne info mam. Co se tyce odhlasky, ja pokud vim,tak ta novela byla tak,ze odhlaska musela/musi probehnout v meste registrace a znam pripad,kdy clovek musel z Mnichova pro exportni papiry do Hamburku😂 proste stupidita na N-tou. Jestli to plati jeste stale nevim

Proto nerad resim privaty a oni to vlastne taky s cizincem resit nechteji. V dnesni dobe plne podvodniku se neni cemu divit

Nikkki

Příspěvek od Nikkki »

Nevím, kdy byla ta novela, ale minule (2017) jsem prostě Zulassungsstelle vybrala podle toho, jak měli otevřeno z několika všude na tel. dotaz řekli že mohu přijet. A teď jsem několik obvolala a všude mě odkázali jen na jednu konkrétní, a tam byli dost neochotní. Minule to vázlo spíš až v Čechách a teď to bylo opačně.
Je fakt, že v Německu se aktuálně stále horší vztah k cizincům. Už jsou prostě přeuprchlíkovaný..... Takže ti priváti fakt budou složitější (i když já si na něj až na ten vapkou umytej motor stěžovat nemůžu). Stejně část privátů jsou předkupníci, co s auty kšeftujou bokem.

jirka87
Sponzor fóra

Příspěvek od jirka87 »

Cesi byli pro Nemce vzdycky na stejne urovni jako Rumun, Ukrajinec,nebo Polak. Rozdil nula.

Zajimave je,ze stejne nas vidi i Rakusaci, ackoliv sami nejsou zrovna vzor etiky a celkove jsou to proste takovi....obohaceni burani jak zpiva pan Moravec.

jancho
Člen VK
Vůz: XC70 D4 120kW D5244T17 MY 2013

Příspěvek od jancho »

Brácha teď aktuálně hledá v DE karavan od soukromé osoby a prostě mu to nechtějí prodat. Buď ani nezvednou tel nebo neodepisují a když už, tak mu řeknou, ať se nezlobí, že tam mají tolik zájemců, že nemají zájem to prodat jemu z Čech.
Jeden mu tedy řekl, že když mu pošle předem 150 €, tak vyřídí export, ale to ho pak bude mít v hrsti a nebude prostor na případné smlouvání, kdyby něco nebylo v cajku.
To sice není žádná rada, ale jen takový postřeh.

Bylo: Volvo 960 1994 150kW B6304FS, XC70 D5 MY 2007 automat 136kW - chip od D5T5 Stage2 158kW/470Nm, EGR OFF, Volvo V70 XC 142kW, Land Rover Discovery 2 Td5, V70 D5 2,4 rv2003, škoda octavia super 1221 rv 1964
GALERIE
Foto-rajče

powl
Vůz: V70 II D5 136kw

Příspěvek od powl »

jirka87 píše: 03 črc 2023 21:25 Zajimave je,ze stejne nas vidi i Rakusaci, ackoliv sami nejsou zrovna vzor etiky a celkove jsou to proste takovi....obohaceni burani jak zpiva pan Moravec.
souhlas, mam stejnou zkusenost ze zamestnani

jirka87
Sponzor fóra

Příspěvek od jirka87 »

Jancho : kdyby to byl Anglican,pripadne jiny zapadak, jednali by jinak.

Nemci jsou falesni. Na pokec prijemni,poradi,pomuzou, ale jak prijde napriklad na ten export, tak nic. Jako ja se jim nedivim, fakt ne. Protoze "my z vychodu" proste proti prumernemu Nemci zkratka delame binec a smlouvame a nemame papiry v poradku a Švejkujem atd...proste jo,priznejme si to. Oni maji radi system, poradek, spolehlivost. To nas narod neumi a nikdy umet nebude. Jednotlivci ano (ja to tak mam), ale plosne ne.

Ja jsem prodaval poprve a asi naposled auto na export pred mesicem a jako jo,je to divne,kdyz ti zavola nekdo z jine zeme,ze chce tvoje auto. Ale obchod probehl korektne. Taky ten "cizinec" byl Slovak...

Proto tam nerad jezdim. Jedu zanedlouho "na zapad" a vubec se mi tam nechce. Mnohem radsi si udelam vylet do Polska,kde mi nikdo nedava ostentativne najevo, ze nejsem vitany. Podotykam,ze v cizi zemi se VZDY chovam tise,klidne, nervu v obchode cesky na kamarada apod. Jsem nenapadny a jedine cim jsem videt,je cizi spz. Pamatuju si, jak pred Schengenem Rakusaci a Nemci dusili na care. Delali ze sebe polobohy...

Rakousko, Nemecko...nadherna priroda. Totez Svycarsko. Jenze ti lidi mi brani tu zemi procestovat bez pocitu,ze me tam nechteji. Mozna si to moc beru. Ale proste se tam necitim dobre.

jancho
Člen VK
Vůz: XC70 D4 120kW D5244T17 MY 2013

Příspěvek od jancho »

Mám to stejně.
Také jsem jednou prodal LR Discovery 2 na SK. Byl to můj jediný vývoz. Vše proběhlo korektně. Pán hned největší kamarád. Nakonec překupníček. LR fórum funguje stejně jako Volvoforum. Prodal to tam dál o 30tis výše. Respektuji, je to jen otázka nabídky a poptávky. A to podotýkám, že jsem vzhledem ke stavu prodával nejdražší Discovery 2 v ČR a možná i v celé střední Evropě 😁

Bylo: Volvo 960 1994 150kW B6304FS, XC70 D5 MY 2007 automat 136kW - chip od D5T5 Stage2 158kW/470Nm, EGR OFF, Volvo V70 XC 142kW, Land Rover Discovery 2 Td5, V70 D5 2,4 rv2003, škoda octavia super 1221 rv 1964
GALERIE
Foto-rajče

Zpět na „o všem možném :-)“