Fůůůj, hanba. Za takový šlendrián pověsit do průvanu
Tohle se mi chtělo zakřičet, když jsem objevil příčinu toho, proč V8 náhle nestartuje. Jakoby nebylo palivo. A taky že nebylo (
naštěstí pumpa pumpuje - zatím mě nepotkala výměna pumpy jako kolegu výše). Tedy pumpuje, ale nemá elektriku.
Totiž asi se od nějaké doby stalo módou (nebo nařízením) dávat elektronické moduly všelijak do podběhů a jiných míst, kde je výskyt vlhkosti, stříkající vody, kamení a soli zcela
normální. Následky ve spolehlivosti jsou jasné.
To je i případ "
Fuel Pump Control Unit", je to taková jednoduchá elektronická jednotka (č. 4/83). Dvě plastové skořepiny, mezi nimi prosté gumové těsnění a pouze záprdkami jsou skořepiny sepnuté. Tohle je konstrukce, která v žádném případě
nemůže odolávat venkovnímu prostředí. Jednotka je však umístěna v pravém zadním podběhu mnohých XC90 (až do chassis -238088).
Původně jsem spílal konstruktérům od Bosche (P/N 0580001002, Volvo P/N 8629614), ale zde jsou na vině spíše konstruktéři Volva, kteří takovou nepěknost s umístěním modulu vymysleli. Totiž po necelých 10 letech provozu a 1/4 mil. km vypadá jednotka uvnitř takto (to bílé je tak malá lžička soli):
pump.ctrl1.jpg
pump.ctrl2.jpg
Náprava? Relativně jednoduchá, vše je popsáno v instrukci č. XC90-2-23-5542, více detailů pak zde:
Operation number: 28411-2.
V kostce: vykutat střední řadu sedadel (3x 4 šrouby), nadzvednout plastové nášlapné prahy v zadních dveří, povolit zadní řadu sedaček (pouze u 7-sedadla), odstranit koberec a všechny protihlukové polystyrenové výplně. U středního sedadla nezapomenout odpojit konektor předpínačů pásů (oranžové = patří airbagům).
Po odšroubení plechového kulatého krytu vpravo se odhalí palivové čerpadlo a s ním i kabelový svazek. Jedna jeho část vede do pravého zadního podběhu.
Jestli je tam tato jednotka ještě umístěna, lze zjistit snadno - např. při výměně kola odšroubujte 2 matky č. 10 (ten v návodu uvedený nýt netřeba odvrtávat), filc v podběhu odhrnete a jednotku lze vidět, případně i hned demontovat.
Pak také odcvakněte dva stahovací pásky (třetí je příliš hluboko, ale lze jej utrhnout), tím se kabel uvolní a lze jej vtáhnout vnitřkem do k kabiny i bez stříhání. Následně lze jednotku podle návodu umístit do té hlukové izolace pod sedadly při použití původního svazku. Možná by stálo za to jednotku rozebrat, vyčistit a zrepasovat. Nepochybně tam sůl bude také. Kuchat sedadla o půl roku později není žádný med.
Pavel
P.S. Trochu objasnění k signálům:
CEM A:16 spíná 12V (relátkem v CEMu) = hlavní spínač pro Fuel pump
ECM B:20 signálem PWM reguluje napětí pro hlavní pumpu (6/33 piny 9 a 10) - zde se ECM skutečně podle tlaku paliva na liště proporcionálně reguluje přísun paliva
druhá pumpa (6/31 piny 8 a 12) běží trvale a naplno po celou dobu, co je tento vehement napájen z CEM (A:16)
Několik postřehů:
#1 to že pumpa "vrčí" ještě nic neznamená, v zásadě vrčí vždy oba motory současně. A rozeznat, že jeden vypadl (můj případ), to dokáže asi jen velmi cvičené ucho.
#2 ti, kdož máte tento modul ještě stále v podběhu, neoddalujte jeho přesun do sucha a teple, ideálně s repasí. Kromě toho, že můžete někde zůstat snadno a rychle viset, je rovněž možné, že když se koroze dobře trefí, odnese to jednotka CEM, konkrétně obvod kolem pinu A:16. Není to vyjímečná věc.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.