R134 je bez freonu, R12 s..... R12 se pouzivala ve starsich systemech do roku cca 90 - 92 (obecne), volvo dodava konverzni kit pro prestavbu klimy z R12 na R134 - kit obsahuje: trubku mezi vymenik a vysousec s ventilem pro plneni, zaslepky plnicich ventilu na kompresoru, olej (esterovy cca 1dl), tesneni a ventil mezi vymenik a vysousec (tzv orifice tube)..... samozrejme muzes prejit z R12 na R134 bez vymeny vyse zmineneho - funguje to taky...... nutna je vymena oleje v kompresoru za odpovidajici typ....ypsi píše:jo, vyber mnozstvo oleja do chladiva necham na starost klimamajstrovi, ale co s tym olejom do telesa kompresoru? Nechcem risknut ze nebude vediet co alebo kolko tam ma toho nabryndat
A este: Aky je rozdiel medzi chladivami (R12, R134), chladiar pri poslednej navsteve spominal nieco o moznom roztrhnuti vyparniku pri zamene.
on taky ten olej nevypada nejak vabne ani v novem stavuypsi píše:Fajn, este kde hladat tlakovo a opotrebovanim slabe miesta na klime, nech si ich omrknem, ten kompresor som uz preveril, chladic je tiey preletovany, co este?
A co s tzm olejom do telesa kompresoru? To 1/2deci co som odtial vylial pri demonte vyzeralo ako nepodareny PP90, a mnozstvo sa mi tiez nezdalo...