V září se i v Brně objevila čerpací stanice prodávající ethanol E85 a po té, co od 1. října (osvobození od spotřební daně) spadla cena 1l na 14.90 Kč budu jezdit převážně na ethanol.
Sice stoupla spotřeba cca o 25% (manuál mě strašil nárůstem až o 40%), ale když si to přepočítám na cenu naturalu, jezdím za 6,5 l naturalu na 100 km.

A úplně super byl pocit při natankování plné nádrže (67 l) - placení necelých 1 000,- Kč. Od 1.1.2010 ještě stoupne spotřební daň na beznín o 1,5 Kč a bude to ještě lepší.
Ale ethanol není jen o úspoře peněz za benzín (to by si človek nekoupil volvo), ale volvík s ním i úžasně jezdí.
Ethanol má oktanové číslo kolem 109 (kolísá mezi 105-111) a na jízdě je to sakra znát. Někde jsem četl, že pokud je na to motor stavěný (reguluje množství vzduchu a benzínu ve směsi), tak dokáže využít oč ethanolu a nárůst výkonu může být až o 10%. Ale já bych subjektivně odhadl nárůst výkonu ještě vyšší. Jel jsem plně naložený (děti, psi, střešní box) a hlavně v kopcích byl znát úplně jiný tah motoru. Skoro jsem, i s tak naloženým volvikem, ve 100 km/h v kopci při šlápnutí na plyn zahrabal

Trochu problém bude v zimě se zamrzáním ethanolu. Ve švédsku mi říkali, že už při -5 °C může zamrzat a auto špatně startovat. Ale pokud se to namíchá na půl s naturalem, tak do -25°C není problém. Já mám na autě vedle přední SPZ zástrčku na 230 V (koncovka je stejná jako napájení PC) a můžu si motor v zimě nahřát. Ale zatímco ve švédsku je na každém parkovišti přívod elektřiny (jezdí tam až 1/4 aut na E85), tak tady budu na horách dost nahraný. Musel bych čekat na oblevu nebo vozit v povinné výbavě prodlužku alespoň na 500 m a napojit se na nejbližší chalupu.
No, a na závěr pro ty, co by snad chtěli závidět. On ten ethanol je asi trochu svinstvo (přece jen je to zkapalněná "sláma") a tak mám předepsané servisní intervaly po 10 tis. km. Musí se častěji měnit nějaké filtry, či co. A tak hurá do servisu 2-3 x ročně na garančku, ať na ethanol jezdím nebo ne. Ale musím přiznat, že to s garančkama není tak hrozné, protože oproti běžné stojí jen polovinu. Po 10 tis. km se dává jen obyčejný motorový olej.
Takže ježděním na E85 si alespoň trochu snížím provozní výdaje na auto.