travex píše:
u modelu 700/900 prevodovky M46, M46OD a M47 je vymena predepsana po 60 tkm, predovodky AWxx a ZF4HP22 take vymena po 60 tkm, pri velkem zatizeni provozem zkraceni intervalu az na 40 tkm - takze se meni jak v manualech tak automatech. M90 by mohla bejt dozivotni, ale tusim ze je predpis na 120 km na vymenu oleje, ale nemam po ruce predpis pro tuhle prevodovku.
Do prevodovek M46/47 patri olej ATF F nebo ATF G
Do prevodovek AWxx/ZF4HP22 patri uplne stejny olej.... takze do manualni almary patri stejny olej jako do automatu.....
Doufám, že se všichni shodneme na tom, že převodovkám hlavně škodí, když se točí - olejem se snažíme pouze oddálit její zničení

.
Zbyněk trochu přehání a já se mu nedivím - jako opravář přijde do styku jen s katastrofama, autama po bouračkách a s přecejchovanýma

tachometrama - ale za vraty jeho servisu se prohání tisíce aut bez problémů i s nevyměněným olejem...(navíc nevěřím, že by té vysypané převodovce na fotkách na začátku vlákna nějaká výměna oleje pomohla).
Trochu jsem lovil infomace ohledně výměn olejů v návodech pro obsluhu vozu. Mám celkem sedm návodů, šest pro volvo 200 a jeden pro 700 (předpokládám, že převodovka M46, příp. M46OD ve volvu 700/900 je stejná jako ve volvu 200 - stejné výkony, váhy, převody v difu) :
- v roce 1975 je předepsán převodový olej 80W-90, výměna po 40.000km
- v následujících letech je předepsán ATF a s jedinou výjimkou (rok 1978) se výměna výslovně nepožaduje nebo se o převodovce vůbec nepíše (čili netřeba se o ni starat)
- pro převodovky ve vozech se silnějšími motory (B27, turbo verze) se nepožaduje zvlášní zacházení s převodovkou (lepší olej, výměny,...)
- pro automaty (BW35, 55) se někdy výměna výslovně nepožaduje
- vždy je nutná výměna všech olejů po prvním tisíci km
- ve všech návodech je doporučení pro namáhané vozy výměnu provést, příp. interval výměny zkrátit
Míru zdar a převodům zvlášť!
(v příloze je kopie z Greenbooku, piktogram je jasný a kdo umí anglicky, tak si to i přečte)
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.