JAKÝ OLEJ

První generace velkých předokolek
  • Autor
  • Zpráva
Fanda

JAKÝ OLEJ

Příspěvek od Fanda »

Ahoj všichni.
Tak už se mi blíží vyměna oleje ve 165 000 km.Rozhodl jsem se, že koupím org olej filtr i olej.Ve volvu mi nabídli olej ¨FORD FORMULA E SAE 5W-30 specifikace API SL-ILSAC GF-3-ACEA A1B1.Měl by to být prý MOBIL, balený pro Forda a Volvo,tak by mě zajímal váš názor na tento olej.Jestli ho můžu bezestrachu nalít do S70T5 B5234T3.Mě se moc nelíbí ta specifikace ACEA A1B1.Co vy na to?Díky za každý názor.Mějte se fajn,čau Fanda.

koch
Vůz: Volvo S60 2.4T

JAKÝ OLEJ

Příspěvek od koch »

ten olej bych tam spis nelil... no jo ta acea a1 bude asi dost ridka... ja jsem se dopracoval k oleji mobil1 5w50 je to acea a3 a vypada to byt dost dobry olej, doporucuji... jo o tom ford oleji jsem slysel... ale nebude levnejsi koupit rovnou ten mobil nekde na netu?

koch

JAKÝ OLEJ

Příspěvek od koch »

jo a koupil jsem ho tady

http://www.olejspol.cz/castrol-zbozi-de ... 105!zpet=2

nad 1000 postovne zdarma, ja si pro nej sel do prodejny osobne a mohu vrele doporucit - pristup, ochota, spravili mi cenu, naprosta spokojenost :palec:

standa

JAKÝ OLEJ

Příspěvek od standa »

Proč vám ta nižší HTHS viskozita u ACEA A1 olejů tak vadí? Výrobce motoru ji povoluje, auto má při používání A1 oleje nižší spotřebu paliva, A1 oleje jsou minimálně stejně kvalitní (výkonné) jako oleje A3...
Určitě víte něco, co nevím já :(
Tatra 603, 1970, V8

Jarda S40
Vůz: S40, V70-I, 850, 460 variomatik

JAKÝ OLEJ

Příspěvek od Jarda S40 »

Ty Stando, proč by mělo mít auto s olejem s nižší viskozitou menší spotřebu paliva??? Vím že se to tvrdí. Ale myslíš, že třecí odpory motoru závisej od viskozity oleje? To se mi nezdá logické, spíš bych čekal cosi o koeficientu tření. Nebo že by to bylo nižším odporem čeroadla při čerpání toho oleje? Ale že by tato veličina byla poznat na spotřebě? Neřekl bych že bude ten rozdíl tak velkej. Jinak bych určitě řekl, že s olejem s nižší viskozitou bude mít motor menší mazací tlak. No možná tyto oleje víc mažou, čili kloužou, ale že by se s tím výrobci nepochlubili a místo toho poudali o viskozitě???

koch

JAKÝ OLEJ

Příspěvek od koch »

dalsi palciva tema... olej... hodne teorii...
doporucuji konkretni olej, myslim ze je vynikajici volbou, "vykonny" olej pro vykonny motor, skutecne plne synteticky olej, motor ma uz neco nabehano - vyssi tendence zrani oleje - hustejsi olej - nizsi tendence zrani oleje, ale zase jen teorie
rozdil ve spotrebe - jestli nejaky je, tak bych rek ze bude rozdil vycislitelny spis v tisicinach promile...
ja nevim nech si tam nalije kdo chce, co chce, doporucuji na zaklade vlastni zkusenosti a spokojenosti...

Jarda S40

JAKÝ OLEJ

Příspěvek od Jarda S40 »

Tvoje prozatimní volba Mobilu 5W-50 nemá chybu. O to nic.

standa

JAKÝ OLEJ

Příspěvek od standa »

HTHS viskozita se měří při 150 st.C - evidentně je to údaj, který popisuje vlastnost oleje takříkajíc "při práci":na šálech, válcích. Vyjadřuje nepřímo tloušťku mazacího filmu, A1 ji má tenší. Ne nadarmo se těmto olejům říká lehkoběžné, spotřeba paliva klesá dle výrobců motorů o 3-6%.

Oleje A1 se nemohou používat ve starých hrkačkách jako mám třeba já. Jen se divím, že je nemůže používat ani Koch, myslel jsem, že má moderní (trendy) benzínové auto.
Tatra 603, 1970, V8

koch

JAKÝ OLEJ

Příspěvek od koch »

no praveze v mem trendy benzinovem vozu muzu pouzivat taky technologicky starsi oleje a1, ja se rozhonul radeji pro novejsi, vykonnejsi olej a3 :kuch:

standa

JAKÝ OLEJ

Příspěvek od standa »

Kochu, ne nadarmo jsou následující citace:

"Neplatí však, že oleje ACEA A1 jsou méně výkonné či ACEA A5/B5 jsou výkonnější než ACEA A2 nebo A3 (s označením B to je podobné). Specifikace ACEA A1/B1 a A5/B5 jsou určeny pro moderní a velmi výkonné oleje se sníženou HTHS viskozitou mezi 2,9 až 3,5 mPa.s (např. long life oleje pro koncern VW)"

"Některé lehkoběžné oleje (většinou SAE 5W/30 a 0W/30) mají sníženou hodnotu HTHS viskozity, která je však stále naprosto dostatečná pro kvalitní mazání většiny moderních motorů. Na pevnost mazacího filmu působí i teplota v motoru. Zvýšení teploty způsobí snížení viskozity oleje, a tím se zmenší i tloušťka mazacího filmu. Proto se v tepelně namáhaných soutěžních motorech používají oleje, např. SAE 10W/50 nebo 10W/60, aby se i při vyšších teplotách zabezpečila dostatečně silná vrstvička oleje mezi třecími plochami. Pro běžné motory, pokud zrovna nejsou upraveny na soutěžní varianty, je však použití těchto olejů úplně zbytečné a může být pro motoristu i nevýhodné z důvodů vyšší spotřeby paliva"

ze série článků Mazivářské mýty ( http://www.autopress.cz/mazivarske-myty/ ). Doporučuji ke ctěné pozornosti, potom nebudeš psát nesmysly.
Tatra 603, 1970, V8

koch

JAKÝ OLEJ

Příspěvek od koch »

no vidim ze je to citace clanku ze serie Mazivarske myty... v podstate dalsi myty... myty ve kterych si kazdy najde to svoje, v jednom clanku se pise o tom jak je jedno jakou viskozitu pouzijes pac vyrobce zadnou nepredpisuje a vsechny oleje jsou natolik kvalitni ze jsou jen dobre a jeste lepsi oleje a v druhem clanku se docitas o tom jak v podstate nedoporucuji vyssi letni hodnoty pac ty oleje nevyuzijes, co je divne je to ze u toho clanku nebylo spomenuto ze i tyto oleje jsou ale vhodne pac jsou vlastne vsechny dobre nebo jeste lepsi...

dost se mi taky nelibi to jak na te strance popisuji to ze je dnes vlastne jedno jestli pouzivas oleje plnesynteticke, polosynteticke nebo mineralni, protoze vyrobci predepisuji pouze vykonnostni kategorii... maji asi trosku zcestne informace, pac vyrobce mojeho motoru vyslovene predepisuje pouziti plne syntetickeho oleje a mineral bych do svojeho auta rozhodne nenalil, podle http://www.mazivarskemytybych tam ale klidne mineral nalit mohl pac jsou ted mineraly hodne kvalitni oleje...

snad se ale shodneme ze kdyz vyrobce predepisuje a1 a a3 tak neudelam spatne kdyz tam dam a3 no a kdyz mobil1 5w50 je vysoce kvalitni olej urceny zejmena pro moderni preplnovane motory tak neudelam taky spatne...

nemyslim si ze nalit do Fandovy t5 olej mobil1 5w50 je nesmysl... naopak jsem presvedceny o tom ze je to vynikajici volba
Fandovi se nelibi specifikace a1, mi v podstate taky ne, rekneme ze mi je krajne nesympaticka, protoze povazuju za nesmysl kdyz mi nekdo rekne ze s ni usetrim 6 procent paliva, proc ho tedy do vozu lit? doporucil jsem tento olej, tys nedoporucil zatim nic...
Naposledy upravil(a) koch dne 18 úno 2008 02:46, celkem upraveno 3 x.

Jarda S40

JAKÝ OLEJ

Příspěvek od Jarda S40 »

Stando to já samozřejmě četl. Olej A1 je při pracovní teplotě řidší, lépe se rozlévá a tudíž tvoří tenčí vrstvu (mazací film). Proto se múže používat jen do motorů s menšími vůlemi na čepech, aby je vyplnil. Jinak by ty čepy v těch ložiskách poskakovaly. to vše tvrděj i výrobci olejů. Ale nikdy jsem nečetl nikde tvrzení, že tento tenčí film má menší tření než silnější. proto se zdráám uvěřit té nižší spotřebě, zda to není zase reklamní kec, ayb se prodal dražší olej (podel toho sloganu - bude to dražší, ale uštříte). Známe jich oba spousty. Prostě se ptám " má opravdu snížení viskozity oleje takový vliv na spotřebu paliva, aby klesla o 3% - 6 %??? Pokud vím, tak z paliva využije motor cca 35%. Z toho jde asi 20% na odpory vozidla jako takové (převody, ložiska a pod.) čili se k jízdě využije asi jen 28% energie v benzínu. Pokud by klesla spotřeba o 6%, muselo by stoupnout využití energie o cca 20%, čili o celou pětinu.. To se mi nezdá pravděpodobné. Tak obrovské zvýšení účinnosti jenom snížením třecích odporů motoru díky řidšímu oleji??? Nevím, ale nerad věřím všemu co čtu. Navíc pokud si zatočíš promazaným motorem, je odpor minimální. Co pocítíš, bude odpor ventilových pružin a komprese. Valivý odpor ložisek opravdu skoro nepocítíš. A v tom valivém odporu vzít 6% na ušetření? Prostě nechce se mi tomu věřit.

P.S. Jinak máš určitě ve všem pravdu, neoponuji, jen ta spotřeba se mi nějak.......

Fanda

JAKÝ OLEJ

Příspěvek od Fanda »

Díky zatím za vaše názory,vím,že určitě jsou lepší oleje než je tento,ale jde mi spíš o to ,aby se něco na motoru díky použití tohoto oleje nazadřelo,nebo nějak nepoškodilo.Příjde mi nějak levný."157kč/ l".Předtím jsem tam dal CASTROL 5W-30 TXT SOFTEC PLUS za nějakých 450kč/l.Jestli prostě rozdíl v ceně odpovídá rozdílu v kvalitě olejů nebo ne?Takže díky za názory.Mějte se fajn.

Čau Fanda.

sramcik
Vůz: V70, 5/1999, D5252T automat

JAKÝ OLEJ

Příspěvek od sramcik »

koch píše:ten olej bych tam spis nelil... no jo ta acea a1 bude asi dost ridka... ja jsem se dopracoval k oleji mobil1 5w50 je to acea a3 a vypada to byt dost dobry olej, doporucuji... jo o tom ford oleji jsem slysel... ale nebude levnejsi koupit rovnou ten mobil nekde na netu?
Mi měnili olej ve Volvu začátkem ledna a mám tam od nich taky 5W-50 ... auto viz podpis ... a nestěžuju si :palec:
A cena?? platil jsem 3000Kč za 6,6 litru = necelých 455Kč za litr.

BYLO: Opel Omega 2.0i Caravan, Škoda 130 LS, Škoda 100 L

koch

JAKÝ OLEJ

Příspěvek od koch »

no ja dal za 7 litru toho oleje 2400 kacek taky mi to menili pak ve volvu

VanThomas
Vůz: 745 D24T M46+OD 90'

JAKÝ OLEJ

Příspěvek od VanThomas »

Fanda píše:Jestli prostě rozdíl v ceně odpovídá rozdílu v kvalitě olejů nebo
Rozdíl v ceně odpovídá hlavně množství peněz, které daná značka narve do reklamy, extrém je zejména castrol, nejsou to špatný oleje, to rozhodně ne, ale cena je prostě nesmyslná... nejhezčí příklad je stále prodávaný castrol gtx, výkonově je na úrovni mogulu M7AD, ale stojí zhruba 5x víc :roll:
pokud je někdo chce sponzorovat, dle B.Němcové proti gustu žádný dišputát... já se kouknu jinde 8)

Jarda S40

JAKÝ OLEJ

Příspěvek od Jarda S40 »

VanThomas píše:nejhezčí příklad je stále prodávaný castrol gtx, výkonově je na úrovni mogulu M7AD, ale stojí zhruba 5x víc :roll:
No já a pár lidí zde by řeklo, že Castrol špatnej olej je, teda že je na současné úrovni Mogulu. Mraky usazenin v motoru :mad: Potvrdilo se mi to bohužel.

VanThomas

JAKÝ OLEJ

Příspěvek od VanThomas »

Jarda S40 píše:
VanThomas píše:nejhezčí příklad je stále prodávaný castrol gtx, výkonově je na úrovni mogulu M7AD, ale stojí zhruba 5x víc :roll:
No já a pár lidí zde by řeklo, že Castrol špatnej olej je, teda že je na současné úrovni Mogulu. Mraky usazenin v motoru :mad: Potvrdilo se mi to bohužel.
pokud až tak, tak tím húř...
jinak do škodovek leju mogul gx 15w40, když jsem měnil rozvoďák docela mě překvapilo jak je ten motor čistej, vana úplně, na víku ventilů jen nějaký starý zbytky v koutech, takže nový moguly bych nezatracoval

Jarda S40

JAKÝ OLEJ

Příspěvek od Jarda S40 »

Hmm, přijeď se podívat na motor ze 460-ky , tři roky ježděno na mogul Fe Pro 10W-40 a nedáš ho tam nikdy víc. To co tam vidím jsem viděl naposledy na motorech s olejem M6A. Mogul po prodeji kolínské fabriky polskému Orlenu prej už není Mogul, ale polskej olej. Nevím, každopádně mě už nesmí do motoru. Možná mu křivdím, nevím. Dřív jsem s ním měl jiné zkušenosti. Podobně u S40 po Castrolu vrstva bláta ve filtru, i když tam podezřívám servis z nedbalé výměny.

VanThomas

JAKÝ OLEJ

Příspěvek od VanThomas »

dobrý varování, tohle bylo pár let zpátky, nejspíš před prodejem...
možná taky mohlo pomoct, že jsem měnil po 5000km

sramcik
Vůz: V70, 5/1999, D5252T automat

JAKÝ OLEJ

Příspěvek od sramcik »

VanThomas píše:... nejhezčí příklad je stále prodávaný castrol gtx, výkonově je na úrovni mogulu M7AD, ale stojí zhruba 5x víc :roll:
pokud je někdo chce sponzorovat, dle B.Němcové proti gustu žádný dišputát... já se kouknu jinde 8)
Castrol ?? Mogul ?? Či vím co to je ... Na zakázkovém listu je jen Mobil 5w-50.

Dle webu - Specifikace: ACEA A3,B3,B4 – API SL,SJ,CF
- http://obchod.csmarketing.cz/product.as ... dID=143645

BYLO: Opel Omega 2.0i Caravan, Škoda 130 LS, Škoda 100 L

drewid

JAKÝ OLEJ

Příspěvek od drewid »

Nevíte kde v ČB koupit nejlevnější a nej olej? Teda krom Parama z Globusu 8)

ruprecht
Vůz: S60 D5 Sport 136 kW MY 09

JAKÝ OLEJ

Příspěvek od ruprecht »

mě vyhovuje tento: http://www.gtq.cz/zbozi/3404/Panensky-o ... l-3404.htm ale jestli ho seženeš v ČB nevím....

ex V40 1,8i 92kW / 125 oslíků, B4184SM, rv´99 "Srebrny

herman

JAKÝ OLEJ

Příspěvek od herman »

drewid píše:Nevíte kde v ČB koupit nejlevnější a nej olej? Teda krom Parama z Globusu 8)

makro slunecnicovy - 1L cca 17 Kč :-)
bylo: saab 9-3 Tid SC, hirsch / 01/2006 / S70 2.5D 103kW, BLUE, 09/2000 pinocchio/ V70II 2.5D 103kW, BLUE, 12/2000 - "ké"[/color] / V850 2.5 TDi 103kW, BLACK, 02/1996 - "cyril" / V40 1.9D, 85kW, black 08/2000 / 480 ES 1,7 75kW, white 05/1992 / A4 1.8T chip, 95 / 80 avant 2.0, 93 / 80GT 1.8, 88

CBFranta

JAKÝ OLEJ

Příspěvek od CBFranta »

ruprecht píše:mě vyhovuje tento: http://www.gtq.cz/zbozi/3404/Panensky-o ... l-3404.htm ale jestli ho seženeš v ČB nevím....
:lol: ...ty si na zabití :palec:
Volvo XC60 D5 151kW r.v.2009

Zpět na „850, S / V70 (-00), C70“