V70 - problem v zime

První generace velkých předokolek
  • Autor
  • Zpráva
LukášM
Vůz: V240

V70 - problem v zime

Příspěvek od LukášM »

TemnyProrok píše:
LukášM píše: Hezky si to stáhnul, ale teď mi někdo vysvětlete proč je brzdná dráha s ABS kratší? Ať jsem byl kdekoliv, na školení, na testování, všude měla auta s ABS delší brzdnou dráhu (pravda bylo to za sucha). Jaký je rozdíl na mokré nebo zasněžené?
Šak to tam máš napsané :) Na mokru a sněhu dojde při zablokování kol ke ztrátě adheze.

http://www.ceskatelevize.cz/vysilani/1096067152-stop/206562230400029-17.08.2006-18:50-brzdeni-s-abs.html?from=120
http://www.ceskatelevize.cz/vysilani/1096067152-stop/206562230400003-16.02.2006-18:50-abs.html?from=140

No vidím ;-)

Jarda S40
Vůz: S40, V70-I, 850, 460 variomatik

V70 - problem v zime

Příspěvek od Jarda S40 »

Nedávno jsem se o tom bavil a tak přidám svoji zkušenost s S40. Třeba dojíždím třeba do křižovatky a u kraje vozovky podél chodníku je spadané mokré listí (hromada nafoukaná větrem cca 5 cm vysoká). Kola brzdícího auta (pravá strana) se na tom listí začnou klouzat. Aktivuje se ABS a přerušuje brzdění na ty smýkající se kola. Ony však kloužou dál, co jiného by mohly dělat, ta vrstva je naprosto kluzká. Jedu třeba 20 km/h. Poté už ABS začne přerušovat i brzdění kol na suché vozovce (levá strana) aby vozidlo nešlo do smyku. Takže auto nebrzdí v podstatě vůbec a já kloužu do křižovatky. Modlím se přitom, aby nikdo nejel. V křižovatce pak zabrzdím už mimo to listí a jsem pos...až za ušima.
Pokud do stejné situace přijedu s autem bez ABS a přibrzdím, pravá kol ase zablokujou a začnou klouzat. Levá pak brzdí. Auto jde do smyku, já dávám kontra a přerušuju brzdění. Auto stejně vybočí trochu doleva mimo to listí a já v pohodě zastavuju před křižovatkou. nepřekvapuje mě to, na smyk při brzdění na mokrém listí jsem zvykleja vím jak reagovat. Prostě vše v pohodě. Narozdíl od ABS.
Takže já osobně mám raději auta bez ABS, v těch ukázkách také vždy zdůrazňujou, že jimi popisovaný jev se děje při "razantním brzdění". Ale dupnout na brzdu na uklouzaném sněhu je nerozum a udělá to snad jen nováček. Na druhé straně přiznávám, že občas je ABS lepší.

drewid

V70 - problem v zime

Příspěvek od drewid »

Jarda má recht, s S40 f ABSu se nedá jezdit. Já ho měl vypojený a jak se mi rajzovalo 8)

Cafa
Vůz: 2006 S40 1.6D

V70 - problem v zime

Příspěvek od Cafa »

Ja tedy nevim, co s tim ABS mate. Ja mam tu zkusenost, ze na nerovnomernym povrchu - nestabilni prach, led a snih versus stablni asfalt mi brzdi auto perfektne - kdyz je ABS funkcni, coz zrovna ted kvuli cidlu nemam. Ackoliv jsem na aute bez ABS odkojenej, tak jsem tomu navykl, ze jezdim vic nez opatrne, ted, kdyz mi nefunguje. Nevidim taky ani duvod, proc by mokre klouzave listi versus suchy asfalt melo byt oriskem a auto pri tom nedobrzdilo. Pokud clovek uvazuje a zohledni stav vozovky a zacne brzdit vcas, pak by to melo fungovat OK. Radeji budu mit delsi brzdnou drahu (vylozene kluzky povrch) a alespon nejak ovladatelny vuz, nez na castecne kluzkem povrchu ztratit kontrolu nad vozem pri nefunkcnim ABS proto, ze jsem spatne zareagoval, coz se stat muze velmi snadno. Neni v lidskych silach neustale kontrolovat otacky kazdeho ze ctyr kol a uz vubec nema sanci jen jedno kolo odbrzdit v pripade jeho smyku.. Navic pri ABS se mohu poradne oprit do brzdy a "v klidu hledat unikovou cestu".
* 2001 V70 XC B5244T3 Geartronic Obrázek
* 1999 V70 XC 2,4T
* 2000 S40 2.0T

wickey
Vůz: C70 T5 cabrio + V70 XC Cross Country

V70 - problem v zime

Příspěvek od wickey »

Cafa píše:kdyz je ABS funkcni, coz zrovna ted kvuli cidlu
tak jak 99,9% 850ek a 70ek co jsem kdy videl :D
'01 C70 T5 cabrio - B5234T3, M56LK 176 kW #601 - signal red /// '00 V70 XC AWD Cross Country - B5244T, M58 142 kW #421/460 - dark olive pearl/grey
'08 XC90 V8 AWD Sport - B8444S, AWTF-80 SC 232 kW #612 - passion red /// '03 S60 T5 - B5234T3, AW55-50SN 184 kW #449 - mistral green metallic

ex: '84 760 GLE TD; '90 940 GLE; '96 850 2.5 20V; '91 440 1.8 K; '98 V70 R AWD; '97 850 R; '00 V70 R AWD, '87 740 GL, '97 850 GLE, '04 S60 R AWD, '98 V70 XC AWD Cross Country, '99 V70 XC AWD Cross Country, '99 S70 2.5 20V

Jirrka

V70 - problem v zime

Příspěvek od Jirrka »

Mně to je osobně jedno. Kdo při ježdění nemyslí tak mu to ABS nevyřeší. U auta bez ABS je treba si trosku nacvicit situace, kdy jde auto do smyku 8) Osobně jsem to dělal vždy, když napadnul čerství sníh :D
bylo: bylo: 850 T-5R (nejemocionálnější Volvo všech dob),Volvo 480 Turbo, 1992, Ďáblík (zůstane navždy nejkrásnější), 850 T-5, 155 kW, Blue Lady, Volvo 340 DL, Chrochtík, Fiat 128A, služební - Octavia III 110 kW TDi, Škoda Yeti 1,8 TSi, Octavia II 1,8 TSi, Superb Combi 125 kW TDi, Rapid a Spacebeack 1,6 TDi,

Dajdula
Vůz: V70 XC

V70 - problem v zime

Příspěvek od Dajdula »

Přidám taky svoji zkušenost.Už tam ten dotaz mysim byl "a máš zimní gumy"?
Nejhorší varianta je ABS a letní gumy v zimě. V mém prvním autě s ABS jsem nestihl včas přezout a na vlastní kůži jsem si ten průjezd křižovatkou nezměněnou rychlostí se cvakajcím ABS zažil rychlostí cca 30-40km/h ale aj tak sem se málem pos... , naštěstí nic nejelo.Tuto chybu už nikdy neudělám.
No a k tomu druhému problému, že je kluzko jen na jedné straně a auto začne ABSovat i na té druhé straně.Na mé xc70ce to taky dělá ale řeším to vyšlápnutím brzdy a následným jemnějším a citlivějším bržděním aby to prostě nešlo do skluzu a nezačko ABSovat, teda pokud to situace dovoluje. Jel jsem si to vyzkoušet na parkáč jestli je to lepší a zdálo se mi že brzdná dráha je opravdu kratší i s tou časovou prodlevou než to člověk všechno udělá.

Jarda S40

V70 - problem v zime

Příspěvek od Jarda S40 »

Dajdula píše:No a k tomu druhému problému, že je kluzko jen na jedné straně a auto začne ABSovat i na té druhé straně.Na mé xc70ce to taky dělá ale řeším to vyšlápnutím brzdy a následným jemnějším a citlivějším bržděním aby to prostě nešlo do skluzu a nezačko ABSovat, teda pokud to situace dovoluje. Jel jsem si to vyzkoušet na parkáč jestli je to lepší a zdálo se mi že brzdná dráha je opravdu kratší i s tou časovou prodlevou než to člověk všechno udělá.
Joo, tak nějak to dělám taky, ale nicméně mě to vždy znova vyleká. Což nemám rád :lol: Taky se s tím dá počítat a brzdit opatrně hned zpočátku. To dělám spíš, na ledě, sněhu a podobně mi ABS neabesuje, protože brzdím opatrně jako bez něj. Akorát na tom nafoukaném mokrém listí mě to zaskočí, protože tam normální brzdy nemaj problém a tak s tím nepočítám. I když kecám, teď už to také předvídám. Ale párkrát mě to vylekalo.

XBill

V70 - problem v zime

Příspěvek od XBill »

Jarda S40 píše:
Dajdula píše:No a k tomu druhému problému, že je kluzko jen na jedné straně a auto začne ABSovat i na té druhé straně.Na mé xc70ce to taky dělá ale řeším to vyšlápnutím brzdy a následným jemnějším a citlivějším bržděním aby to prostě nešlo do skluzu a nezačko ABSovat, teda pokud to situace dovoluje. Jel jsem si to vyzkoušet na parkáč jestli je to lepší a zdálo se mi že brzdná dráha je opravdu kratší i s tou časovou prodlevou než to člověk všechno udělá.
Joo, tak nějak to dělám taky, ale nicméně mě to vždy znova vyleká. Což nemám rád :lol: Taky se s tím dá počítat a brzdit opatrně hned zpočátku. To dělám spíš, na ledě, sněhu a podobně mi ABS neabesuje, protože brzdím opatrně jako bez něj. Akorát na tom nafoukaném mokrém listí mě to zaskočí, protože tam normální brzdy nemaj problém a tak s tím nepočítám. I když kecám, teď už to také předvídám. Ale párkrát mě to vylekalo.
Je to tak, když jsem měl první auto s ABS (307-ku) tak jsem byl zvyklý z předchozího auta "šlápnout na brzdy" a v případě smyku brzdy povolit. Jenže s ABS, při prudkém sešlápnutí brzdy to akorát "cvakalo" a brzdná dráha "jako prase". Tak mi nezbylo než se naučit "vychytat" ten moment, než se sepne ABS, brzdit tak, aby se nespínalo, jinak by člověk na sněhu nebo náledí vůbec nezabrzdil. Popravdě, nejsem si přínosem ABS vůbec jistý.

Jarda S40

V70 - problem v zime

Příspěvek od Jarda S40 »

Tak to bych zase neřekl, on ABS přínosem je, hlavně pro lidi, který neuměj jezdit a brzdit s citem a nadhledem, řekl bych s chladnou hlavou. Myslím si, že v tomto případě jde o jedinej moment, kdy je to ABS horší než bez něj. Při celkově kluzkém povrchu nebo nepravidelně kluzkém povrchu, při brzdění v zatáčce a tak podobně je ABS určitě super věc. Většina lidí totiž reaguje na nebezpečí instinktivním dupnutím na brzdy a čekaj co to udělá.

XBill

V70 - problem v zime

Příspěvek od XBill »

Jasně, máš pravdu ABS JE přínosné. Jen v první situaci, kdy dojíždíš "šnečí rychostí" do křižovatky, je to namrzlý nebo je tam listí a auto s ABS ne a ne zastavit (nebo z mírného kopce, akorát "cvaky-cak"), tak se musíš naučit sundat nohu z brzdy a dobrzdit to s citem tak aby se ABS nespustilo (dobrzdíš mnohem dřív) :-)

Zpět na „850, S / V70 (-00), C70“