V70R AWD ozývá se mi diferenciál...?
- Autor
- Zpráva
-
- Vůz: 945 B200FT
Cim vjecsi prokluz, tym vjec nm, ne?
Takze aj ked tam elektronika neni, tak tam musi dojit k rozdilu otacek aby bylo awd funkcne.
Teda napocitam tych cca 5% co je vyskozita oleja.
Nekete nove haldexy uz maju napr. natlakovane cerpadlo pred akceleraciu. Ale nikdy to nebude full time awd
Takze aj ked tam elektronika neni, tak tam musi dojit k rozdilu otacek aby bylo awd funkcne.
Teda napocitam tych cca 5% co je vyskozita oleja.
Nekete nove haldexy uz maju napr. natlakovane cerpadlo pred akceleraciu. Ale nikdy to nebude full time awd
- Vůz: V90 D5 AWD Inscription
Kdyz se auto nadzvedne vsema kolama do vzduchu a zaradi se rychlost, do 30-35km/h by mel tocit jenom kardan a nad tuto rychlost zacne viskospojka pozvolne pripajet zadni napravu = neni to jenom o prokluzu ale hlavne o zahrivani oleje 
prenest by mela umet 50-60nm
A proc by mohla byt Viskospojka lepsi nez haldex? Protoze je jednoducha, maka porad, ne jenom kdyz ji elektronika pripoji, nepotrebuje RJ ani cerpadlo, da se hacknout spojenim napevno nebo uplnym rozpojenim bez jakychkoliv jinych potrebnich zasahu

A proc by mohla byt Viskospojka lepsi nez haldex? Protoze je jednoducha, maka porad, ne jenom kdyz ji elektronika pripoji, nepotrebuje RJ ani cerpadlo, da se hacknout spojenim napevno nebo uplnym rozpojenim bez jakychkoliv jinych potrebnich zasahu

Naposledy upravil(a) st_Andy dne 02 úno 2016 11:42, celkem upraveno 1 x.
-
- Vůz: XC 90 2,5T LPG 2005 man. AWD modify
Samozřejmě prokluz TÉ VISKOSPOJKY, né kol.
-
- Vůz: XC70 B5244T3 '02
Nemas pravdu, nevim z ceho cerpas informace ale pokud das jinak velky kola, staci i rozdilne sjety, tak u visco-AWD upeces uhlovku. To jsou prakticke zkusenosti, mechanici to potvrdi. Takze bacha na to, co tady ostatnim radis - byt v dobre vire...Romulusw píše: Kdyby to bylo permanentní, tak to tam nemusí být.
Rozdělení momentu dělá asi co? No prokluz, že? Čím je větší prokluz, tím víc momentu se předává, ale to mi u vás asi neprojde![]()
Že volnoběžku nemáte, bude asi nevýhoda, když ji tam později začali dávat.
-
Psal jsem, že když je tam volnoběžka a vzadu menší kola, tak se nemůže nic stát a patřičně jsem to zdůvodnil.Drtic píše: Nemas pravdu, nevim z ceho cerpas informace ale pokud das jinak velky kola, staci i rozdilne sjety, tak u visco-AWD upeces uhlovku. To jsou prakticke zkusenosti, mechanici to potvrdi. Takze bacha na to, co tady ostatnim radis - byt v dobre vire...
Ty jen píšeš, že nemám pravdu bez jakéhokoliv argumentu a nikdo to zatím nepotvrdil.
Nikomu nic neradím, pouze tu diskutujeme, jak nějaké zařízení funguje.
-
Ale kdy, samotnou viskozitou, než se to začne protáčet?st_Andy píše:
-
Predpokladam ze jo. Dle specifikace je 50nm minimalni hodnota. Pokud je kroutak prenasanej na zadni napravu (pri vyse spominanem testu na heveru) mensi nez 50nm, neco je spatne..
-
Pisu prakticke zkusenosti, argumentem budiz moje upecena uhlovkaRomulusw píše: Psal jsem, že když je tam volnoběžka a vzadu menší kola, tak se nemůže nic stát a patřičně jsem to zdůvodnil.
Ty jen píšeš, že nemám pravdu bez jakéhokoliv argumentu a nikdo to zatím nepotvrdil.
Nikomu nic neradím, pouze tu diskutujeme, jak nějaké zařízení funguje.

Ok, neradis ale jsou to zavadejici informace. Jak v user manualu, tak napr. na rezerve a na vicku od nadrze je u awd aut durazne upozorneni, abys dodrzoval stejne rozmery a vyrobce pneumatik, jinak hrozi poskozeni "transmission system" - mysleno v prvni rade uhlovky.
-
celkem dobrej prehled a popis vsech Volvo awd systemu: https://www.fcpeuro.com/blog/posts/volvo-awd-systems-explained
Clovek by ani nerekl, ze to ma uz 6 generaci!
kazdopadne kdyby se v tom Marten chcel trochu flexou povrtat.. vypada to tam asi takhle..

Clovek by ani nerekl, ze to ma uz 6 generaci!

kazdopadne kdyby se v tom Marten chcel trochu flexou povrtat.. vypada to tam asi takhle..

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Naposledy upravil(a) st_Andy dne 02 úno 2016 12:18, celkem upraveno 1 x.
-
to Andy: keby to bylo min 50nm, tak by sa to na heveru tocilo od zakladnych otacek. 50nm je sakra dost.
A este "neni to jenom o prokluzu, ale hlavne o zahrivani oleje" to v temto pripade je to iste, pac prokluz zahriva olej
A este "neni to jenom o prokluzu, ale hlavne o zahrivani oleje" to v temto pripade je to iste, pac prokluz zahriva olej
danki vychadzam z tovarenskeho manualu, nemam to z vlastnej hlavy. Kazdopadne z praxe, testovania a pocitu myslim, ze viem ako viska funguje, nejednu zimu som na nej najazdil, ci v kolone courackami ci v terene kam naraznik dovolil, 50nm je myslenych ako minimalny limit pre pripojenie zadnej napravy 
pockaj nieco som nasiel..
http://volvospeed.com/vs_forum/topic/150957-98-awd-clunking-after-new-driveshaft-install/
aj nejake video ale nestiham to cele pozriet som v robote

pockaj nieco som nasiel..
http://volvospeed.com/vs_forum/topic/150957-98-awd-clunking-after-new-driveshaft-install/
aj nejake video ale nestiham to cele pozriet som v robote

-
Jestli je to správně, tak 50Nm je poměrně dost. Čekal jsem, že to bude míň. Ale to by se zvedlý kola ve vzduchu měly začít točit prakticky hned a ne až při rychlosti 35 km/h.st_Andy píše:Predpokladam ze jo. Dle specifikace je 50nm minimalni hodnota. Pokud je kroutak prenasanej na zadni napravu (pri vyse spominanem testu na heveru) mensi nez 50nm, neco je spatne..
Vem si když utahuješ momenťákem na 50Nm, jaká je to síla. Samozřejmě když se netočí vůbec, tak je visko v háji. Když jsem jezdíval s T4 syncro, tak ty spojky poměrně odcházely. Nevím co tam odešlo, ale zkusím se zeptat kluků na dílně, který to opravovali. Ty auta ale měly strašnej záhul, přetížený a tahal se z toho furt plný výkon.
edit: danki napsal vlastně to samé
-
- Vůz: 850,C70,V40...
asi tak, nieje to o momente sily (Nm) potrebnej na uzamknutie viskospojky ale o vykone (Nm/s) potrebnom na zmenu viskozity a tym uzavretia diferencialu. Inak by sa diferencial zatvaral pri kazdom zatoceni volantom.
-
-
Souhlas, spojku nespojuje velikost momentu, ale viskozita v závislosti na protáčení spojkových lamel a teplotě ovlivňuje velikost přeneseného momentu síly.kwiko píše:asi tak, nieje to o momente sily (Nm) potrebnej na uzamknutie viskospojky ale o vykone (Nm/s) potrebnom na zmenu viskozity a tym uzavretia diferencialu. Inak by sa diferencial zatvaral pri kazdom zatoceni volantom.
Řekněme, že spojka permanentně přenáší 50Nm, pokud moment stoupne přes tuto mez, spojka začne klouzat a se zvyšujícím se prokluzem se "utahuje"
a přenášený moment stoupá.
Ty spojky z těch T4 byly údajně "upečené", nikdo to neopravoval a kupovaly se za 70litrů nové. Tedy, zřejmě byly permanentně přetížené vysokou provozní teplotou té silikonové náplně.
-
Taky suhlas. Ta fyzika je ku.va 

- Vůz: MB 500 SEC,SL500,S320,Jag XJR,Saab 9-5
Co mám dělat s těma popraskanýma manžetama na těch kloubech? Je nějaká alternativa?? Ať to mám do zimy hotové!! 

-
- Vůz: V70R AWD, B5234T4, '98
Marten promiň, ještě zpátky k viskóze
http://www.autoforum.cz/technika/systemy-pohonu-4x4-pod-lupou-nenechte-se-vodit-za-nos/

http://www.autoforum.cz/technika/systemy-pohonu-4x4-pod-lupou-nenechte-se-vodit-za-nos/
XC70 D5 AWD POLESTAR, D5244T10, TF-80SC, 2011, Oyster Grey Pearl; V60 CrossCountry AWD POLESTAR, D5244T21, TF-80SD, 2017, Rich Java
-
Mám pocit, že to co tam píšou jsem od začátku tvrdil. Nicméně, že některá volva s viskospojkou neměla volnoběžku je pro mě nová informace, takže osobně považuji diskuzi za přínosnou i pro mě 

-
- Vůz: V70T6 AWD '08 AT / V70R AWD '98 MT
Super tema, ted mam kardan z eRka na repasi, ale KONI to nejak nezvladali, takze jsem to od nich vzal a dam to jinam...asi ML-tuning, http://kardan.cz/
V740 GLT 16valve89',111kW,B234Fman.5QoverdriveWagonBlackDemon - má brácha
V40 T4 98' man.147kW, 15.3.08 R.I.P. BitPower@chip-Václav. PRODEJ dílů
V70T6 AWD 08 AT Gold SUMMUM ARD St.2,290kKm/ V70R AWD 97',184kW,B5234T4,manualM58,Šedák Silvermetal:385kKm,AWDrepas
Ex:
S60 2.4T 01' 147kW,Man, SUMMUM Metal Modrák
V740 GLT 16valve89',111kW,B234Fman.5QoverdriveWagonBlackDemon - má brácha
V40 T4 98' man.147kW, 15.3.08 R.I.P. BitPower@chip-Václav. PRODEJ dílů
-
Funkce systemu vysvetlena >ZDE<, vcetne volnobezky.
Edit: Dulezita poznamka hned na zacatku
Edit: Dulezita poznamka hned na zacatku

Note! Cars with AWD are not designed or built
for off-road driving!
-
- Moderátor
- Vůz: Volvo V70 II 2.4i 135 kw
x 1
Jak to tady čtu tak mám asi visco včetně volnoběžky od začátku co mám auto rozbité, protože když zvednu přední kolo do vzduchu tak s ním nezatočím, respektive jenom ztuha. To samé když odpojím kardan tak s unašečem viscospojky jde hodně ztuha otáčet. Ale bavil jsem se o tom s D. Patočkou a dle jeho vyjádření je to takhle v pořádku. To samé na heveru se mi točí všechna kola hned a ne jenom předek. A teď babo raď, co je správně? 
p.s. Ještě jsem si vzpomněl, že volnoběžka mi asi funguje (fungovala), protože když jsem chtěl loni vycouvat od kámoše z placu na silnici, tak hrabaly jenom přední kola a zadek nic. Musel jsem to otočit a pak už to vyjelo normálně bez hrabání.

p.s. Ještě jsem si vzpomněl, že volnoběžka mi asi funguje (fungovala), protože když jsem chtěl loni vycouvat od kámoše z placu na silnici, tak hrabaly jenom přední kola a zadek nic. Musel jsem to otočit a pak už to vyjelo normálně bez hrabání.
Volvo V70 II 2.4i 135 kw '06, Citroen Xsara 1.4i 55kw LPG '01
Bylo: Volvo V70II 2.4T AWD LPG '00
Diagnostika k dispozici. 607827920
-
Drtic píše:Funkce systemu vysvetlena >ZDE<, vcetne volnobezky.

-
- Moderátor
- Vůz: Volvo V70 II 2.4i 135 kw
x 1
Neboj taky jsem takhle dopadl a Martinopel s mým autem zrovna tak.st_Andy píše: coz je duvod proc autam s AWD poslednich rozlitych 10L v nadrzi po zastaveni casto pak uz k nastartovani nestaci, coz novacka dokaze prekvapit.. OT jen tak pro zajimavost

Jinak když jsem si přeložil ten poslední odkaz od Drtiče tak mi taky vychází, že to mám v pořádku.

Volvo V70 II 2.4i 135 kw '06, Citroen Xsara 1.4i 55kw LPG '01
Bylo: Volvo V70II 2.4T AWD LPG '00
Diagnostika k dispozici. 607827920
-
- Vůz: MB 500 SEC,SL500,S320,Jag XJR,Saab 9-5
Kolik to vyjde takovej repas a jak dlouho to trvá?Roger píše:Super tema, ted mam kardan z eRka na repasi, ale KONI to nejak nezvladali, takze jsem to od nich vzal a dam to jinam...asi ML-tuning, http://kardan.cz/
Na manžety mi radši nikdo neodpověděl.