@giew: já to nerad dělám. Je lehký o někom něco napsat, ale je správný dát té druhé straně možnost konfrontace. Já jím každopádně cinknu a na problém upozorním, jsem zvědav, jak se k tomu postaví.
Taktéž je třeba férově říct (sám mechanik to zdůrazňoval), že požadavek na vyvážení na 2g je hodně přísný a většina výrobců toleruje (myslím, nevím to na 100%) kolem 7g. Často je prý i vyvažovačka nastavena tak, aby do 5g ukázala "nula" nebo "ok". Zkoušel jednu pneu čerstvě vyváženou na vyvažovačce a ta ukazovala 10g jak na vnějším tak vnitřním okraji, takže to bylo zcela jistě za hranou.
Myslím si však, že spíš pro lidi by bylo užitečnější dát dohromady pár tipů, jak poznat kvalitní pneuservis, např.:
- zeptat se, s jakou přesností se vyvažuje
- mrknout, zda očistí lepidlo od starých závaží ("značkový" servis se ani neobtěžoval)
- ideálně očistit / máznout střed kola před nasazením (poprvé, co jsem to viděl někoho dělat)
- zda dotahují finálně kola momentovým klíčem. Nebo alespoň nějakým

(vím, všude se píše cca 100 km zkontrolovat / dotáhnout, ale dotahoval jsem kola po "značkovém" servisu, na pravém kole 2 šrouby z 5-ti málo dotažené, to mi nepřijde ok)
Fakt je dnes problém sehnat kvalitního řemeslníka. Ani na AS není spoleh, že to neodrbou - viz můj příspěvek výše. Nejde to však paušalizovat a všechny odsoudit, to by nebylo fér. Je to o lidech. Proto už nejedu dnes do servisu, kde osobně někoho neznám, nebo mi tam někdo známý někoho "nedomluví".