Volvisté a jejich letadla/létání :-)

...i nemožném! ALE JEN POKUD TO SOUVISÍ S VOLVEM!!! (potažmo evt. s jinými automobily)

VYKECAT SE MŮŽETE V LAMPÁRNĚ!!!
  • Autor
  • Zpráva
Munga
Vůz: XC60 2014 D4 AWD D5244T17

Příspěvek od Munga »

Ted čtu že na aviatické pouti pri seskoku s CASA se jeden paragán lehce zranil a druhý spadl do vody. Co tam blbnuli? Tu vodu v tomhle vedru vlastně chápu 😀

Munga

Příspěvek od Munga »

https://www.pozary.cz/clanek/304072-hasici-na-aviaticke-pouti-v-hradci-kralove-pomahali-hledat-parasutisty-ktere-silny-vitr-zanesl-mimo-plochu-pristani/
Takže schoz ve větru. Teda nevim ale pěkná ostuda. Taky se mi to stalo,ale amater v paraškole kde te vyhodily za jakychkoliv podmínek aby měli peníze. Tohle u armádních profíku fakt sranda.

nebel
Člen VK
Vůz: 760 B280F + AW71 '89
Participant x 1

Příspěvek od nebel »

Tady ty kulaté padáky ale moc ovládat nejdou, ne? Tedy to kam dopadnou určuje jen to, kdy a kde je shodí z letadla. Je to tak?
Zetor 6718, 1973

Munga

Příspěvek od Munga »

Jj ovladat to jde ale mají jen malou dopřednou rychlost takže se správně nesmí shazovat pokud je vítr větší než dopředná rychlost padáku. Tj pokud nejde o mimořádnou situaci.
Mluvím obecně o kulatých padácích . Nevím na čem to skákali ,ale bude to obdobné. Místo zhruba kam dopadnou oni moc neovlivní pokud vyskoci na povel v předepsaném místu ,výšce a rychlosti.
Ale rybník to je o život - tam nechtěl určitě.

Lachtan

Příspěvek od Lachtan »

Kamarád z práce tam byl celý víkend, zítra se s ním uvidím, tak třeba zjistím nějaké další drby o tom co se to "povedlo" :wink:

Sice jsem si též pohrával s myšlenkou, že by jsem se tam též jel podívat, ale nakonec jsem dal přednost práci na Phoenixovi :)
Potřeboval jsem finálně usadit flaperony a hlavně sladit souosost všech závěsů po celé délce, nakonec pomohl dar od přítele Lasera :D
Holt kombinace křídel po celkové repasi, nově vyrobené flaperony a původní závěsy nějak úplně nešly dohromady, tak s tím bylo trošku úprav, ale povedlo se :)
10.jpg
11.jpg
9.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Oliver CPI Oliver City____ (50ccm 2T) (3,2hp/7250rpm, 4,0Nm/5400rpm)_______ (r.v. 2005)

Lachtan

Příspěvek od Lachtan »

Munga píše: 30 kvě 2026 18:52 Ted čtu že na aviatické pouti pri seskoku s CASA se jeden paragán lehce zranil a druhý spadl do vody. Co tam blbnuli? Tu vodu v tomhle vedru vlastně chápu 😀
V toho co jsem dneska pochopil z vyprávění, tak je vysadili hodně blbě (na špatném místě vzhledem k aktuální rychlosti větru)
Jestli si to ještě dobře pamatuji (přeci jenom svůj první a jediný seskok na OVP jsem měl už hooodně dávno), tak dopředná rychlost padáku je cca 4-5m/s, tudíž jakmile fouká více, tak to sice proti větru otočíš, ale stejně vůči zemi couváš (přesně tohle jsem zažil) a nic s tím nenaděláš :wink: A tam v době seskoku foukalo o dost víc...
Oliver CPI Oliver City____ (50ccm 2T) (3,2hp/7250rpm, 4,0Nm/5400rpm)_______ (r.v. 2005)

Munga

Příspěvek od Munga »

Munga

Příspěvek od Munga »

Dnes spadlo na Točné UL letado. Oba zemřeli. Prý při vzletu 90st v ose dráhy tak někde cholupic u silnice na Točnou bych řekl.

Romulusw
Vůz: XC 90 2,5T LPG 2005 man. AWD modify

Příspěvek od Romulusw »

Jo to je smutný :(

podle videa to bylo mezi VPD a tím vodojemem u nad hřištěm

Munga

Příspěvek od Munga »

Já to neviděl ale psal mi to kámoš pilot. To jsem si myslel dobre ,ale netuším co je VPD

hombredavid
Vůz: V850 T5

Příspěvek od hombredavid »

VPD vzletova a pristavaci draha

Munga

Příspěvek od Munga »

Aha. Je to mezi vodojemem a tunelem/palpostem tj. kousek napravo od osy dráhy. Já myslel že to bude spíš nalevo protoze vítr měl foukat od cholupic..nevím. Z toho vúbec nic nezbylo. Chudáci. Co to bylo za stroj?

ivanvanata
Vůz: xc60 D5

Příspěvek od ivanvanata »

ono je to skoro hned nějakej pruser...minule když jsem fičel citation 700 tak nám odešla GPS a navigace v důsledku GNSS spoofingu u turecka...a prý nás třeba minutu ostatní letadla neviděly na přístrojích... pokud by někoho interesovalo videjko z kabiny z přistání v praze, nějak to sem nacpu

Lachtan

Příspěvek od Lachtan »

Trošku jsem se poptal a zkusím z toho co jsem se dozvěděl udělat nějaké snad relevantní info:

O letadlu mám pouze dobré reference, kamarád s tímhle konkrétním nalétal vyšší desítky hodin a prý naprosto v pohodě.
Oba dva na palubě byli piloti, ale ani jeden z nich neměl nalétáno celkem více než 200 hodin (prý, za tohle info opravdu ruku do ohně nedám), z toho co jsem slyšel tak měli více sebevědomí jak zkušeností.
Letěli z Liberce, přistáli na Kladně a aniž by se nějak významně obtěžovali komunikací, tak zastavili přímo na dráze , vystoupili a dali si čúrací pauzu. Když dostali vynadáno, že měli zajet alespoň někam mimo, nejlépe na stojánku, tak akorát něco odsekli, sedli do letadla a odstartovali z dráhy 12 a místo aby šli předepsaným levým okruhem, tak točili okruh pravý, čímž z jejich strany došlo k potvrzenému narušení CTR Ruzyně.
Další jejich předpokládané/plánované přistání mělo být na Točné, kde se také přimotali nějakým ne úplně standardním způsobem do okruhu, a když je věžník upozornil, že tam bude přistávat ještě jedno letadlo a buď ať si pospíší aby to stihli ještě před ním, nebo ať si protáhnou okruh a sedají jako druhý, tak se rozhodli to uspíšit a ostrou levou zatáčkou se snažili dostat na finále...
Tak začali točit ostrou levou (změna kurzu o nějakých 120°), 60-70m nad terénem...

A zbytek už jenom odhaduju, ale můj odhad se shoduje i s názory jiných se kterými jsem se o tomto průseru bavil - utažená ostrá zatáčka v kombinaci s nikterak zvýšenou rychlostí a s jejich náletem se klidně mohlo i stát, že se se lekli země a podvědomě přitáhli knipl a tím ještě uspíšili pád do vývrtky...
(Bristell spadnout do vývrtky umí a umí jí i vybrat, ale potřebuje hodně prostoru pod sebou nebo musí pilot OKAMŽITĚ a razantně zareagovat při první známce, že se do vývrtky dostává. Což se tady i vzhledem k jejich výcviku a náletu nestalo...)
Od chvíle, kdy se zatáčka změnila ve vývrtku měli poslední dvě vteřiny života. Víc to nebylo, koncem druhé vteřiny začínala zároveň vznikat díra v zeměkouli... :(

Malilinkatou šanci by ještě měli kdyby se jim v těch dvou vteřinách podařilo aktivovat záchranný systém (nezachránilo by je to od zmasakrování, ale třeba by místo s koronerem jeli v normální sanitce a po pár týdnech/měsících by třeba vylezli ze špitálu), ale to je jenom "kdyby, kdyby"...
Nestalo se tak, na záchranný systém ani nesáhli...

Za pár měsíců (nebo let) UZPLN vydá závěrečnou zprávu ze šetření této nehody, ale myslím si, že verdikt v tomto případě uhodnu dopředu - jednoznačná chyba pilota.

Co se dá dělat, škoda dvou životů a hezkého letadla... :(

Munga

Příspěvek od Munga »

Tak já nyslel že to bylo při vzletu protože jsem slyšel že foukalo z východu. To letadlo je parádní a přitom bylo na placku. To by pak sedělo. Když jedu okolo autem tak nejde běžným pohledem poznat že se tam vúbec něco stalo.No jo jedna chyba a vše je hned pryč.

Zpět na „o všem možném :-)“