Zdravím všechny vysoceurozené a mnoho zkušené uživatele i návštěvníky tohoto phora.
Situace se mi vyvinula takovým způsobem, že v brzké budoucnosti (nejpozději tak ve IV-V.A.D. 2011) budu nucen zakoupit vůz, samozřejmě wojetý.
Pokud mohu, rád bych požádal o konkrétní rady a doporučení při výběru. Jak říkala již teta Kateřina v Saturninovi: "Více děr, více syslů - více hlav, více smyslů" i já bych rád využil zkušeností, dobrých (a konkrétních) rad i doporučení, včetně tech negativních.
Tedy, k věci:
V brzké době budu opět potřebovat auto a jelikož mám cosi najeto (ponad 1 mio km, dohromady asi tak s 20 různými vozy), uvažuji najmě o severském dvojboji, tedy Volvo - Saab.
* můj limit je nějakých +- 130 - 150.000 CZK, za určitých podmínek bych zkousnul snad i i cenu o maličko vyšší, leč 199.999 CZK jest pro mne částkou limitní a nepřekročitelnou
* stáří vozu - maximálně tak rok 2002, pokud se vejdu, raději mladší
* motorizace - soukromě najedu tak 25-30.000 km ročně, takže raději asi motorizace naftová, v úplně ideálním případě spojená s automatickou převodovkou - leč nechám si poradit
* výběr modelů se nabízí následující:
- S/V 40 - jsem postavy poněkud rozložitější (holt, děda byl původně řezník a těch 183 / 111 mám po něm

), tak se obávám, aby mi to nebylo malé?
- S 60 - dá se za daných limitů sehnat něco slušného?
- V 70 - asi ideální volba, ale nechám si rád poradit cokoli jiného
- S 80 - dá se za daných limitů sehnat něco slušného? Jak je to s opravami a cenou ND - nesežere mne to zaživa?
* pokud mi poradíte, budu vděčen i za názory a doporučení stran
- motorizace: kloním se spíše k dízlu. Je to v daných cenových limitech dobrá volba nebo jít raději do benzínu?
- převodovka: automat = můj ideál (BTW, s automatem mám naježdíno cosi okolo 200.000 km). jak to vypadá s automaty - na co si dát pozor? Dá se za dané peníze sehnat něco slušného nebo jít raději do manuálu
- servis: jak praví lidová fáma, servis je u Volva HODNĚ drahý a autorizované servisy jsou prý dosti nespolehlivé. Do Prehééé to mám 30 km (jsem z Lysé) - můžete mi případně doporučit nějaký rozumně kvalitní servis za rozumně akceptovatelné peníze?
- provozní náklady: s jakými opravami po koupi "nového" bych asi měl počítat - co nechat preventivně vyměnit? Co odchází nejčastěji?
za kvalifikované a konkrétní rady díky moc