Nevím kolik to může dělat u kotle ale u zásobníkového plynového ohřívače QUANTUM se udává výkon hořáčku věčného plamínku 120 W, což by mohlo být za 24hod. cca 3 kWh a někde na dřívější diskusi tu bylo uvedeno 0,2 m3 plynu za 24 hod což je zhruba odpovídající.
Já jsem byl takhle docela překvapený co sežere klasické oběhové čerpadlo a koupil jsem Grundfos Alpha2 které se zaplatilo a teď už jenom šetří.
Obecne cirkulace teple vody je docela narocna na energie (ne na to cirkulovani), ale tim jak voda v trubkach chladne.
pri predstavu v peknym panelaku to je schopny vyrazit treba 10kW.
v dome to muzou byt klidne stovky W vykonu ktery se tou cirkulaci z TUV ztrati. je to drahej spas, proto se to pousti jen v urcitych casech a idealne cyklovat Beh/vypnuto.
powl: jojo, oběhový čerpadlo tím, že cirkuluje teplou vodu jednak samo žere a druhak ta teplá voda ohřívá zdi. To jsou ztráty jako prase. Otázka je, zda to pohodlíčko okamžitý teplý vody za to stojí... Mě ne, mam všechno kousek od bojleru a holt vypustim pár litrů studený, než mi to doteče... ruce jsem se naučil mejt ve studený a na sprchování mi to čekání nevadí. Ale každej to má jinak.
Urvanej píše:powl: jojo, oběhový čerpadlo tím, že cirkuluje teplou vodu jednak samo žere a druhak ta teplá voda ohřívá zdi. To jsou ztráty jako prase. Otázka je, zda to pohodlíčko okamžitý teplý vody za to stojí... Mě ne, mam všechno kousek od bojleru a holt vypustim pár litrů studený, než mi to doteče... ruce jsem se naučil mejt ve studený a na sprchování mi to čekání nevadí. Ale každej to má jinak.
Vypouštíš studenou, která ale byla předním tepla a vystydla v trubce. Takže z pohledu nákladů vypouštíš teplou.
Trubky bejva zvykem vest po vnitrni atrane zdi.
Predavas tedy teplo na tu zed.
Coz je 8 mesicu v roce zadouci,
nebo alespon akceptovatelny.
V koupelne zvlast
Je to stejné, jako "geniální" rady na šetření el.energíí vypínáním spotřebičů na totální OFF, protože STAND-BY žere proud. Jo žere, ale stejně se promění na teplo, které zůstává v bytě.
A dělá to i klasická stará žárovka, která 92% topí
no jenze to teplo mas 1:1 kdyz mas treba TC tak to teplo mas podstatne vyssim pomerem ku odebrane energii ze site. Nehlede na to, ze v lete teplo nepotrebujes a jeste ho klimatizujes
TČ pracuje přibližně 1:3, já když vypouštím vanu 30°C teplé vody, tak přímo vidím, jak by se za třetinu energie to teplo dalo z ní vyndat (poslat jí s nulou do kanálu) a strčit zase do vody kterou vyčerpám ze studny
jo jo to mi povidej, taky uz jsem premyslel jak udelat rekuperaci odpadni vody. jenze skrz vymenik to posles blbe, protoze je v tom bordel, jedine to jimat do nejaky nadrze a z ni to teplo vycerpat a az to bude studeny tak to vypustit, takovou malou komoru nekde na odpadu z domu.
No, a v technickém podlaží mít jednu odizolovanou místnost, jako chladničku (jen tak 6m) obsahující mrazák, to by taky nějaké teplo dalo a velkou akumulačku pro teplo z klimatizace z léta
Ono by to "něco" stálo, ale časem (a netrvalo by to dlouho) by se to určitě vrátilo.
To je jasny, ale 20° voda uz zadnej extra-vyhrevnej-material neni.
A je extreme easy pockat, az ta voda preda teplo do okoli a pak zatahnout za spunt.
Dal by se z Arduina udelat jednoduchej bazmek s jednim servomotorkem a teplotnim cidlem, kterej by to vypustil automaticky, jakmile voda dosahne teploty okoli.
Jako bonus uz NIKDY NEMUSIS VYPOUSTET VANU.
Well,....akorat nepujde napustit vana studenou vodou.
Coz muze vadit treba na vanoce kaprovi.
Naposledy upravil(a) shaman dne 17 zář 2022 11:37, celkem upraveno 1 x.
Romulusw píše: 17 zář 2022 10:48
No, a v technickém podlaží mít jednu odizolovanou místnost, jako chladničku (jen tak 6m) obsahující mrazák, to by taky nějaké teplo dalo a velkou akumulačku pro teplo z klimatizace z léta
Ono by to "něco" stálo, ale časem (a netrvalo by to dlouho) by se to určitě vrátilo.
....a dat tam bojler s TC
_________________ V70 P2 D5 136kw MY2007 - Pet valcu staci kdyz ti turbo tlaci