Denní svícení - inspirace

jak si doma vyladit motor apod.
  • Autor
  • Zpráva
Ing.Magor
Vůz: modrá V70R II 300koní

Příspěvek od Ing.Magor »

Raducoju píše:No já jsem původně myslel , že se k tomu nikdo vyjadřovat nebude...podívá se - nelíbí se ok zavřu příspěvek nebo podívá se - líbí se ok budu o tom uvažovat...toť vše

klidně svůj názor řekni, nebudeš první ani poslední :wink:
No tak jednoduše se mi to nelíbí, ikdyž věřim, že v reálu to třeba vypadá jinak. Ale především se mi nelíbí ten tvar, když už, tak bych to asi nechal v jedný lajně a možná bych to zkusil dát spíš do černý lišty na nárazníku, kde by to podle mě splynulo s vozem :wink:

Jinak co se týče toho, že při rozsvícení světel se to denní svícení promění na pozičky, takto už ale nelegální je ne? Nechci nijak moralizovat, spíš se ptám orientačně :wink:

Urvanej
Moderátor
Vůz: 142;745;944;945;V70II;XC90 V8, C40

Příspěvek od Urvanej »

Má to homologaci jak pro denní, tak pro poziční světla, takže je to OK.
745, D24, M47, 1990, Kája; 945, B230FT, AW71, 1995, Jaruna; V70, D5, M56, 2004, Bertík; 944, B230FT, M46, 1991, Blex; XC90 V8, 2004; 142, B20A, M40, 1970 ; C40, RWD, 2024, Tramvaj ex: S40, 1.8, m3p, 1997; 764, B280F, AW71, 1988, Tomasssovka; 244, D24, M47, 1990, Blu; XC90 V8, 2005, Mastodont; V40, B4204S, M5P, 1996.

L4W
Vůz: Volvo XC90 D5 MY07

Příspěvek od L4W »

Me se nelibi zadne dodelavne denni sviceni protoze to na me pusobi jak pest na oko a uz od pohledu je jasne, ze takto auto z vyrobni linky nesjelo. Vzhled to ve vetsine pripadu take nevylepsuje, spis naopak. Ted se ale na trhu objevuji denni sviceni i s plastem kterym nahradite kryt kolem mlhovek, to pak vypada mnohem prirozeneji. Zatim jsou k dispozici jen pro koncernovy znacky :(

Např. tady
http://www.htcar.cz/drlvw03-svetla-s-led-pro-vw-golf-v-gti-2004-08-automaticke-denni-svicenihomologace/d-70594/

Raducoju

Příspěvek od Raducoju »

[/quote]

možná bych to zkusil dát spíš do černý lišty na nárazníku, kde by to podle mě splynulo s vozem :wink:

[/quote]

tam to právě nedáš...je tam v nárazníku to železo díky kterému ti drží nárazník na rámu, taky jsem to tak chtěl....a s60 tam moc na výběr není kde to dát

a denní svícení pomocí dálkových ikdyž na poloviční výkon se mi nelíbí, to auto působí nějak nedodělaně svítí.Ale většině se to líbí tak ať, já jim to neberu.

jou81
Vůz: XC90 MY17 Inscription

Příspěvek od jou81 »

A proč sis to tam namontoval?

S80 V8 Executive MY09, XC90 2017 Inscription, ice white. S60R MY05. Byla S80 T6 200kw MY04, S60 D5 2002.

LukášM
Vůz: V240

Příspěvek od LukášM »

Omlouvám se, nevšiml jsem si homologace :oops: Zase tak moc jsem to nestudoval, vůbec mě ale nepřekvapuje, že je to homologované v Holandsku. Asi 95% různých čínských výrobků je homologována právě tam. Ví někdo proč tomu tak je, to je možné tam homologovat všechno bez problémů?

dali
Vůz: ---

Příspěvek od dali »

Norma minimum 250 mm nad vozovkou mi připadá celkem dementní. Neni nadto v pozdním odpoledni (některý :fool: co to maj si myslí, že to dostatečně svítí i v šeru) někde mezi horizontama potkat auto co tenhle blázinec má místo mlhovek, nebo eště líp na spodní hraně nárazníku :evil: ...

Ondra.
Člen VK
Vůz: 240/V70II

Příspěvek od Ondra. »

karelvolvo píše:No mně to připadne trochu tuzing i ten nápis volvo na kapotě. Já vyřešil denní svícení takto
hej kadle chybí tě na tý fotce číslo 4 :lol:
Mitsubishi Outlander, 2,0i FWD, man, ´18
bylo: 240 D24 ´85, 740 D24 ´85 , 4x 940 B230F, B230FK, D24TIC, B200F V70/1 fturbu, 4x 850 různých výbav a motorizací, V70II 2,4i AT, SAAB 9-3 SC
Plastíky kilowattama nenahradíš

Ondra.
Člen VK
Vůz: 240/V70II

Příspěvek od Ondra. »

a nevim co se vám na tom nezdá, mě se to k S60 docela hodí :D 8)
Mitsubishi Outlander, 2,0i FWD, man, ´18
bylo: 240 D24 ´85, 740 D24 ´85 , 4x 940 B230F, B230FK, D24TIC, B200F V70/1 fturbu, 4x 850 různých výbav a motorizací, V70II 2,4i AT, SAAB 9-3 SC
Plastíky kilowattama nenahradíš

FERGU$
Vůz: V60 MY19 D3 110kW

Příspěvek od FERGU$ »

Urvanej píše:
LukášM píše:Hlavně to nesplňuje požadavky na denní svícení, takže flastr tě nemine...
Mohl bys mě neznalému vyzdvihnout co je v tom k pokutě? Homologaci tam vidim a vzdálenosti se mi taky zdaji OK.

Jestli dobře vidím z fotek a četl jsem v příspěvcích tak světla pro denní svícení při zapnutí potkaváček pohasnou a svítí o něco méně. Tohle je dle mě v rozporu s vyhláškou č. 341/2002 Sb. o schvalování technické způsobilosti a o technických podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích, kde se praví, že:
" světla pro denní svícení se rozsvěcejí automaticky po zapnutí zapalování (nastartování motoru) a zhasnou po jeho vypnutí, nebo při rozsvícení obrysových a následně potkavacích světel".

Z toho mi plyne, že jsou namontovány v rozporu s vyhláškou a je jedno jestli maj homologaci. To, že tě PČR dosud neoflastrovala a technickou to prošlo, svědčí o laxnosti, či neznalosti obou institucí.

Urvanej
Moderátor
Vůz: 142;745;944;945;V70II;XC90 V8, C40

Příspěvek od Urvanej »

FERGU$ píše:Z toho mi plyne, že jsou namontovány v rozporu s vyhláškou a je jedno jestli maj homologaci. To, že tě PČR dosud neoflastrovala a technickou to prošlo, svědčí o laxnosti, či neznalosti obou institucí.
Je nutno než začneš přispívat si to přečíst buď celý, nebo si ty homologace přečíst všechny.
745, D24, M47, 1990, Kája; 945, B230FT, AW71, 1995, Jaruna; V70, D5, M56, 2004, Bertík; 944, B230FT, M46, 1991, Blex; XC90 V8, 2004; 142, B20A, M40, 1970 ; C40, RWD, 2024, Tramvaj ex: S40, 1.8, m3p, 1997; 764, B280F, AW71, 1988, Tomasssovka; 244, D24, M47, 1990, Blu; XC90 V8, 2005, Mastodont; V40, B4204S, M5P, 1996.

flaksy
Vůz: S60 2.4 LPG / V70 D4

Příspěvek od flaksy »

Nevím, proč ho tu tak kamenujete. Tato světla jsou celkem fajn, že si je můžeš dát do nějakého tvaru "ala" Mercedes nebo nová Volva. Takže pro inspiraci dobré, tak jak praví název tématu. A to o instalaci DRL neuvažuji. Ne že bych si myslel, že to przní, nebo nesvítí (homologovaná svítí hezky a jasně - bohužel hodněkrát člověk potká nehomologovaná, tzv. doplňková, který se používají jako DRL, ale to je jiný příběh). Nicméně důvod, proč bych si to nenamontoval je to, že u nich nesmím mít rozsvícené pozičky, tzn. nesvítí mi zadek. A tam jde i o mou bezpečnost, kdy mě někdo zezadu neuvidí. Tak bohužel hovoří zákon ... a jestli správně nebo špatně, tj také na jinou diskuzi.

FERGU$
Vůz: V60 MY19 D3 110kW

Příspěvek od FERGU$ »

Urvanej píše:
FERGU$ píše:Z toho mi plyne, že jsou namontovány v rozporu s vyhláškou a je jedno jestli maj homologaci. To, že tě PČR dosud neoflastrovala a technickou to prošlo, svědčí o laxnosti, či neznalosti obou institucí.
Je nutno než začneš přispívat si to přečíst buď celý, nebo si ty homologace přečíst všechny.
Jestli myslíš, že maj zároveň homologaci jako pozičky a tedy svítit s potkávačkama můžou tak se pleteš.

Denní světla/světla pro denní svícení:
- denní světla musí svítit ve dne (vod toho sou denní, ne?) nebo-li za nesnížené viditelnosti
- pokud svítí denní světla, nesmí svítit žádná jiná ( obrysovky, hlavní, mlhovky ) !!!
Provedení a umístění světel pro denní svícení je dáno homologačním předpisem EHK/OSN č. 48, který předepisuje vyhláška č. 341/2002 Sb. a jejich používání se řídí zákonem č. 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích pozměněným zákonem č. 411/2005 Sb.
- na jedno vozidlo se montují dva kusy (jeden pár) světel
- umísťují se ve vodorovné rovině ve výšce od 250 mm do 1500 mm na přední část vozidla
- vzdálenost světel od bočního obrysu je max. 400 mm a vzájemně mezi světly min. 600 mm (u vozidel s šířkou menší než 1300 mm je povolena vzájemná vzdálenost 400 mm)
- světla se rozsvítí automaticky po zapnutí zapalování (nastartování motoru) a zhasnou po jeho vypnutí
- při rozsvícení obrysových světel musí světla pro denní svícení automaticky zhasnout

Běžná světla - obrysovky, potkávačky, dálkové:
- pokud svítí běžná světla, nesmí svítit světla pro denní svícení
- užívají se za snížené viditelnosti (rozuměj nejen mlha, déšť, husté sněžení)
- obrysovky musí při zapnutí běžných světel svítit trvale
- obrysovky je možno rozsvítit bez rozsvícení hlavních světel
- pokud svítí běžná světla, musí svítit i obrysovky
- hlavní světla musí svítit buď tlumená nebo dálková
- činnost světel musí být návěštěno kontrolní svítilnou zelené barvy
- činnost dálkových světel musí být návěštěna kontrolní svítilnou modré barvy
- umístění na automobilu je dáno výrobcem automobilu

Bohuš
Vůz: Volvo V70 (2000) B5244T3 AW55-50/51SN

Příspěvek od Bohuš »

Zdravím. Kdysi si dal můj bratr denní svícení na Sharana. A vím, že když se vrátil z STK, vykládal, jak ho tam chválil. Že při zapnutí světel mu denní svícení ZHASNE!! Že prý takových moc není!! Také jsem kdysi prohlížel net a vybral si nějaké. První jeho varování bylo, že pokud z něho vedou dva dráty, samo NEZHASNE. Je potřeba přidat relátko.... Pak jsem zjistil, že tam kde by se mi denní svícení líbilo není místo, nebo je to mimo zákonem daný "prostor". Nedal jsem NIC a taky žiju. Hi

scoff
Vůz: tak třeba trabant

Příspěvek od scoff »

když jsem te mijel minuly tyden k veceru v protismeru prasti to do oci ale vypada to fakt blbe :unknown:
S40 t4
S80 t6
S80 D5
V70II AWD 2,5 LPG

Raducoju

Příspěvek od Raducoju »

scoff píše:když jsem te mijel minuly tyden k veceru v protismeru prasti to do oci ale vypada to fakt blbe :unknown:
tímto se Ti moc omlouvám za zkažený den a musíme oba doufat, že se už nikdy nepotkáme
Naposledy upravil(a) Raducoju dne 06 bře 2012 07:03, celkem upraveno 1 x.

Raducoju

Příspěvek od Raducoju »

FERGU$ píše: Jestli myslíš, že maj zároveň homologaci jako pozičky a tedy svítit s potkávačkama můžou tak se pleteš.

Denní světla/světla pro denní svícení:
- denní světla musí svítit ve dne (vod toho sou denní, ne?) nebo-li za nesnížené viditelnosti
- pokud svítí denní světla, nesmí svítit žádná jiná ( obrysovky, hlavní, mlhovky ) !!!
Provedení a umístění světel pro denní svícení je dáno homologačním předpisem EHK/OSN č. 48, který předepisuje vyhláška č. 341/2002 Sb. a jejich používání se řídí zákonem č. 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích pozměněným zákonem č. 411/2005 Sb.
- na jedno vozidlo se montují dva kusy (jeden pár) světel
- umísťují se ve vodorovné rovině ve výšce od 250 mm do 1500 mm na přední část vozidla
- vzdálenost světel od bočního obrysu je max. 400 mm a vzájemně mezi světly min. 600 mm (u vozidel s šířkou menší než 1300 mm je povolena vzájemná vzdálenost 400 mm)
- světla se rozsvítí automaticky po zapnutí zapalování (nastartování motoru) a zhasnou po jeho vypnutí
- při rozsvícení obrysových světel musí světla pro denní svícení automaticky zhasnout

Běžná světla - obrysovky, potkávačky, dálkové:
- pokud svítí běžná světla, nesmí svítit světla pro denní svícení
- užívají se za snížené viditelnosti (rozuměj nejen mlha, déšť, husté sněžení)
- obrysovky musí při zapnutí běžných světel svítit trvale
- obrysovky je možno rozsvítit bez rozsvícení hlavních světel
- pokud svítí běžná světla, musí svítit i obrysovky
- hlavní světla musí svítit buď tlumená nebo dálková
- činnost světel musí být návěštěno kontrolní svítilnou zelené barvy
- činnost dálkových světel musí být návěštěna kontrolní svítilnou modré barvy
- umístění na automobilu je dáno výrobcem automobilu
Sorry ale nikde ve tvých vyčerpávajících odstavcích nevidím nic, co bych porušoval....

Raducoju

Příspěvek od Raducoju »

Bohuš píše:Zdravím. Kdysi si dal můj bratr denní svícení na Sharana. A vím, že když se vrátil z STK, vykládal, jak ho tam chválil. Že při zapnutí světel mu denní svícení ZHASNE!! Že prý takových moc není!! Také jsem kdysi prohlížel net a vybral si nějaké. První jeho varování bylo, že pokud z něho vedou dva dráty, samo NEZHASNE. Je potřeba přidat relátko.... Pak jsem zjistil, že tam kde by se mi denní svícení líbilo není místo, nebo je to mimo zákonem daný "prostor". Nedal jsem NIC a taky žiju. Hi

Teda já jsem laik ale kolik drátů by si chtěl aby z diod vedlo? z nich vždy povedou 2 dráty + a -, pokud však mají relé (nebo modul) který ovládá jejich zhasnutí, pak až z něj povedou dráty 3 ... ten třetí připojíš na + od obrysové žárovky...toť vše.... :ROFL:

Raducoju

Příspěvek od Raducoju »

flaksy píše:Nevím, proč ho tu tak kamenujete. Tato světla jsou celkem fajn, že si je můžeš dát do nějakého tvaru "ala" Mercedes nebo nová Volva. Takže pro inspiraci dobré, tak jak praví název tématu. A to o instalaci DRL neuvažuji. Ne že bych si myslel, že to przní, nebo nesvítí (homologovaná svítí hezky a jasně - bohužel hodněkrát člověk potká nehomologovaná, tzv. doplňková, který se používají jako DRL, ale to je jiný příběh). Nicméně důvod, proč bych si to nenamontoval je to, že u nich nesmím mít rozsvícené pozičky, tzn. nesvítí mi zadek. A tam jde i o mou bezpečnost, kdy mě někdo zezadu neuvidí. Tak bohužel hovoří zákon ... a jestli správně nebo špatně, tj také na jinou diskuzi.
Přesně s Tebou souhlasím....to že nesmí svítit při denním svícení už nic jiného...tedy i světla vzadu...je fakt blbost, ale aspoň nám nechali brzdová světla :Yahoo!:

Raducoju

Příspěvek od Raducoju »

Ondra. píše:a nevim co se vám na tom nezdá, mě se to k S60 docela hodí :D 8)
Bacha Ondřeji za tento příspěvek zde budeš kamenován :jaj: :beer:

flaksy

Příspěvek od flaksy »

Raducoju píše:
Ondra. píše:a nevim co se vám na tom nezdá, mě se to k S60 docela hodí :D 8)
Bacha Ondřeji za tento příspěvek zde budeš kamenován :jaj: :beer:
Nebude :) Teda některými možná jo, jiná část bude tleskat ... totiž S60ka je tu dost často označovaná jako "gay kchár" :oops: ... tzn. to co psal, jsem (třeba já) nepochopil jako lichotku. I když to třeba tak myšleno bylo, nebo ne ... no tady na fóru člověk prostě nikdy neví :D =@

Raducoju

Příspěvek od Raducoju »

Urvanej píše:Raducoju: abys mi správně rozuměl, mě se tvoje úprava taky nelíbí. Nicméně díky bohu máme každej jinej vkus. :good:
Pár dotazů, na který se mi nějak blbě hledali odpovědi.
Byl u tej tvojej sady i vrták (u některých bývá)?
Nevíš, zda je možné to nastavit tak, aby uplně vypínala po rozsvícení?
Mají automatiku na rozsvěcení od klíčku nebo od napětí na baterii?

Díky předem za info.
1. ne u téhle sady vrták nebyl - ale koupíš kdekoli za pár kaček
2. to pochybuju páč to řídí ten modul (krabička cca 8x4cm)
3. přesně jsem nepochopil otázku, ale když odemknu dálkačem, nebo jen otevřu dveře (při dlouho odemčeném autě) ledky se rozsvítí

Raducoju

Příspěvek od Raducoju »

flaksy píše: totiž S60ka je tu dost často označovaná jako "gay kchár" :oops: ...
proč jako? jeden tady z fóra prohmatal pytlík druhému z fóra v s60-ce?

flaksy

Příspěvek od flaksy »

Já nevím proč :D (sám jezdím "fordem nebo polovolvem" :D), to se musíš zeptat starších uživatelů ..
.. možná někdo s S60 natrhl někomu v jiném voze prdel :D :D

igi75
Vůz: Volvo S60 2.4D 96 kW, Volvo V60 1.6D 8

Příspěvek od igi75 »

dali píše:Norma minimum 250 mm nad vozovkou mi připadá celkem dementní. Neni nadto v pozdním odpoledni (některý :fool: co to maj si myslí, že to dostatečně svítí i v šeru) někde mezi horizontama potkat auto co tenhle blázinec má místo mlhovek, nebo eště líp na spodní hraně nárazníku :evil: ...
Sice podle někoho dostatečně svítí i v šeru , ale v zadu je TMA, takže podle mě je jednodušší a asi i levnější jednou za pět let koupit nove xenonové žárovky a používat origo hlavní světla. Ale hlavní je, že se to líbí majiteli. Z vlastní zkušenosti vídám spoustu aut jezdících na takto dodělávaná světla za šera a vzadu tma. Nedávno jsem měl půjčenou od kamaráda dvojkovou oktávku a taky to má dělané ( ale na hlavní světla ) a neuvědomil jsem si to a jel jsem v noci vzadu bez světel.

Zpět na „Jak co vyladit???“