První výměna oleje po 2500km je za mnou, problém s TPMS vyřešen kalibrací. Byl jsem mírně rozčarován zjištěním, že tam lejou Castrol Edge Professional V 0W-20. Jako Saabista jsem vědel, že Saab+Castrol=motorschaden. Snad to nebude stejný u Volva. Ikdyž podle zdejších diskusí...
První dojmy(občas srovnání se Saabem) - Co mi na autu vadí:
- Stopstart, lze vypínat pouze při každém nastartování.
- Vyhřívání sedaček silně topí už na první stupeň. Třetí stupeň je dobrej leda tak na popáleniny hýžďového svalstva. U Saaba to bylo nastaveno daleko lépe.
- Pravé koleno řidiče je neustále konfrontováno s ostrou hranou středového sloupku. Který severský jelito tohle vymyslelo? Sice si na to postupně zvykám a ani po cestě 300 km jsem neměl trvalé následky, ale pruda to je. Naštěstí stále menší s přibývajícími kilometry.
- Kdybych mohl vrátit čas, přidal bych do výbavy přední senzory. Na rozdíl od Saabu, kde jsem s tím neměl problém a odhad jsem získal velmi rychle, nedokážu odhadnout, jak daleko jsem čumákem od čehokoliv.
- Nemá to dvojitou sluneční clonu, v Saabu byla. Sice kravinka, ale velmi zpříjemní cestování se sluncem.
Co chválím:
+ Motor a převodovka. Na rozdíl od profesionálních recenzentů si nemyslím, že se jedná o neadekvátní motorizaci těchto ingotů. Jejich jediná slabina je v papírově nesmyslný nízký spotřebě a totální syrovosti a nudnosti projevu motoru, ve spojení s naladěním s převodovkou. A také v nulové odezvě ve volantu (elektrický posilovač). Volant mi nedává žádný signál o tom, co se děje. Proč? Nechce mě při řízení ničím rušit

. Prostě tohle auto je antisportovní, je stavěný na rozvážnou a klidnou jízdu, nebo jako lék pro cholerický řidiče, kterým to auto předepsal doktor jako léčbu. Přesnej opak aera. Ale když chci, předjížděcí manévr je otázka chvilky. To auto táhne. Hodně a dlouho. Na displeji velmi rychle naskakují vyšší a vyšší číslice, ale velmi nudně

.
Převodovka s 8 stupni dává při 90 nějakých 1600 otáček a při 130 zhruba 1950 otáček. Poměrně slušný

. Proto i spotřeba dle spritmonitor je zatím příjemných 9l. Přitom i s řidičem to má 1900kg.
+ Natáčecí bixenony. Asi největší pozitivní překvapení. Nikdy jsem nejel s xenony, možná to je jen moje nezkušenost, ale nevěřil jsem, jak může auto v noci svítit. Jízda v noci dostává úplně jinej rozměr. V tomhle Saab nemá s halogeny šanci. To natáčení je jen taková třešnička. Ještě, že mám laminovaná skla. Zloděj nemá šanci

.
+ Sedačky. Sice malý boční vedení, ale sedáky dostatečně podepírají stehna a zároveň jsou vééélmi pohodlný. Možná tomu pomáhá i elektrická bederní opěrka, která v Saabu nebyla. Tady to je se Saabem nerozhodně. Což je spíš vzhledem ke stáří Saabu bod pro něj. Otázka ale je, jestli vůbec existují lepší sesle v běžných spotřebkách než v Saabu a Volvu...
+ Podvozek. Nejel jsem v mondeu, takže nevím, nemohu srovnat. Ale přijatelný komfort má i jízda v pravém pruhu D1, což je myslím hodně silnej argument. A i tam kde služební oktáfkou poskakuju jak kovboj na koni, s Volvem ladně plavu.
Celkově (zatím) jsem spokojen, občas nadšen a nákupu nelituju. První kilometry mi vysvětlily, proč je tohle auto nejprodávanějším typem ze všech aut ve Švédsku. Jestli má někdo na mysli rodinná auta v pravým slova smyslu, pak to jsou přesně takováto!