ms231 píše:protože jsem chtěl nějak zvýšit jeho provozuschopnost, abych mu mohl trochu věřit, že mne nenechá ve štychu. Když ale vidím, co tam všechno děláš ty..
Rozdiel medzi tým čo si robil ty (zvýšenie prevádzkyschopnosti auta) a tým, čo robím ja sa volá "koníček" alebo "hobby"
Ak mi chlap na STK povie, že by som sa mal pozrieť na axiálne tiahlo, lebo sa mu zdá, že je tam malá vôľa, tak to pri iných prácach urobím. No a zistil som, že mal pravdu, na guľovom čape bola vôľa. Keď už mám vytiahnuté poloosy z prevodovky, pretože cez jedno gufero mi presakoval olej a idem ich vymeniť, tak sa už ľahšie vymenia aj silentbloky na motorovom ráme, pretože sa dá už bez väčších problémov spustiť ten rám, keď je odpojené riadenie aj poloosy. Ak mi sem-tam chruplo pri vytáčaní kolies tak aj kĺb riadenia rovno vymením, keď už mám teda tú nápravnicu spustenú a viac miesta.
Ale okrem vecí viac či menej nutných na výmenu alebo udržanie prevádzkyschopnosti auta robím samozrejme aj kopec iných "zbytočných" prác. Veď mohol som fungovať aj so starými zrkadlami, nemusel som farbiť zvody ani sanie, mohol som mať ďalej staré okenné lišty atď. Robil som teda aj veci, ktoré nesúvisia priamo s prevádzkyschopnosťou auta ale s vzhľadom, alebo v prípade automatickej klímy, silentblokov rámu, výmeny sedačiek a prečalúnenia odliepajúcich sa tapacírov alebo kvality hudobnej reprodukcie s jazdným komfortom a komfortom posádky.
Ak by si sa opýtal rybára, prečo chodí na ryby, dlhé hodiny prešľapuje v potoku či rieke alebo čumí na hladinu rybníka, sem tam niečo chytí, investoval do rybárskeho vybavenia, skoro ráno vstáva a venuje tomu dosť času pritom keď by mal chuť na rybu tak si ju dnes môže bez problémov kúpiť, asi by ti odpovedal niečo v podobnom duchu. Možno by povedal, že je to pre neho koníček, že má rád to čo robí a čo je s tým rybolovom spojené, že možno ani nejde o tie ryby ale ide o to chytanie.
Pre mňa je to aj relax od duševnej práce, aj istým spôsobom sebarealizácia i vytvorenie si trochu dobrého pocitu z toho, že som sa nad niečím potrápil v rámci mojich možností a niečo som tak dokázal urobiť, opraviť alebo zmodernizovať na aute. Teraz ale máme doma Volvá dve, tak o to viac. Ako keď si záhradkár niečo dopestuje sám. Ten pocit je na nezaplatenie.