radimmelecky píše:Zdarvím všechny kdo se vozí v50kou
Chtěl bych vyměnit přibližovadlo....
Jezdím poměrně hodně..cca 60 tis. km/ročně a zaujalo mě Volvo V50 1.6D - nízká spotřeba i pojistka...
Ale bojím se nějakých velkých oprav.. Proto mě zajímá jak je to s poruchovostí a s náklady na opravu...
Díky za info...
V50 mám tři čtvrtě roku, akorát že s 2,4 motorem, ale jestli něco chceš vědět, tak se ptej. Něco jsem napsal už na
http://www.autorecenze.cz
Zatím jsem měl dvě závady, které se samy zpravily:
- jeden den se nesklápělo zrcátko spolujezdce (asi někam nateklo, bylo to po intenzivním dešti)
- půl dne mi nefungovalo rádio (asi jsem při průjezdu hlubokým sněhem nabral někde víc sněhu, mám totiž naprasklý plastový kryt motoru (případná výměna 4000 Kč, takže taky žádný problém)
Servisuju v Auto Hase a roční prohlídka přišla na 8500 Kč, ale z toho většina byl olej (6 litrů), kapaliny apod., za práci chtěli 1500 Kč, takže pohoda. Jinak jsem si třeba nechával dodělat zásuvku do kufru - s novým autem 1500 Kč, takto 1700 Kč včetně práce a DPH (taktéž v Auto Hase)
S autem mám v zásadě tyto "problémy":
1) vysoká spotřeba (holt 2,4l pětiválec si řekne zatím v průměru 10 l/100 km, ale většinu jezdím po Praze)
2) nízký podvozek (už jsem si zvyknul, ale začátky byly hodně krušné)
3) je to auto pro dva až dva a půl dospělých lidi. Měřím 202 cm a za mě se tedy skutečně nic víc než dítě nevejde. Auto je ale jen pro mě, takže mě to nijak netrápí
4) kufr je opravdu, ale opravdu nízký (37 cm - tj. přesně na 1,5 l láhve),
navíc tam, ten kryt v místě, kde je držák na deštník ještě snižuje profil kufru o dalších 7 cm. Kufr je navíc velice hloupě řešený (čumí dovnitř zadní kola), takže se tam vejdou jen dvě 60 kg přepravky. 9 cm výšky kufr dělá dalších 100 litrů, takže se holt občas vyhodí kryt zavazadlového prostoru a pak je to bez problémů.
5) ovládání klimatizace se soudruhům krajně nepovedlo. Vypínání klimatizace se zařazenými stupni 1, 3 a 5 (šaltpáka vepředu) je poměrně nesnadný úkol, přepínání toho, kam bude klimatizace foukat je díky nevystouplým tlačítkům také zážitek stejně jako přepnutí na vnitřní okruh - vždycky to nutí řidiče se tam kouknout, poslepu to neumím ani po 9 měsících.
6) odkládací prostory prakticky neexistují. Ve Švédsku holt asi jezdí bez věcí a nebo mají všechno po kapsách. Držáky na pití jsou k ničemu, protože jednak jsou mělké a jednak pak pití překáží u šaltpáky. Dají se tam dát ale dva mobily.
7) z toho auta prostě není vidět konec. Parkování v prvních týdnech bylo utrpení. Do teď nevím při parkování na prázdném parkovišti, jestli je čumák na čáře nebo ne. Strašně to zkresluje. Stejný problém má i o 40 cm menší přítelkyně, takže ve výšce to bohužel není. Dá se na to zvyknout, ale připrav se na prvních pár krušných týdnů. Parkování do řady do menších míst mi trvalo asi tak 2 měsíce a musel jsem si jet poctivě trénovat na parkoviště. Pro představu - když najíždíš na zeď a úplně zmizí odraz předních světlometů, je tam ještě 20 cm místa (tedy z mého úhlu). Problémy mi ten výhled dělal i v prudčích zatáčkách (nejednou jsem přeskočil přes chodník, což se mi nikdy dřív nestávalo - řidičák mám 7 let, i když najeto mám jen něco kolem 30000 km)
Co se pozitiv týče:
1) elektronika naprosto bezchyby, ABS a DSTC spolu s kvalitními pneumatikami dokáží zachránit hodně. Zkoušel jsem blbnout na zasněženém parkovišti a smyk jsem nedostal ani omylem, prostě to nešlo (hodně ale dělaly ty nové pneumatiky Dunlop WIntersport 3D)
2) měl jsem pár krizových situací a auto vždy poslouchalo na 100%
3) ještě než jde auto do smyku, je to cítit v zádech tak, že to okamžitě nutí člověka situaci srovnat. Hvízdající pneumatiky jsem slyšel jen jednou, a to při průjezdu z Kulaťáku na vozovnu Střešovice v té prudké zatáčce na Prašném mostě (jel jsem tam 55 dle tachometru a 52 v reálu) - pokud nejsi z Prahy, tak Ti to ale asi moc neřekne no... :-/
4) naprosto perfektní sedadla, po 12 hodinách v kuse, žádné bolení zad nic, a to mám po těžkém úrazu bederní páteře se záda docela citlivá
Podtrženo a sečteno - už v životě asi nebudu chtít něco jiného než Volvo a Hagrid (moje V50) je už prostě člen rodiny

Má sice své zápory, ale klady je bohatě převyšují. Co se výkonu týče, 140 koní je na toto auto akorát, míň koní bude asi dost problém. Navíc jsem taky slyšel, že s Ford motory jsou ta auta poněkud jiná (při nejmenším tedy mají menší brzdy vpředu, takže tam jdou i R15 kola). Jestli hodně jezdíš, mohl by být nízký výkon problém, to si chce ale zkusit, záleží i na stylu jízdy. Jinak na dlouhé ježdění je to auto opravdu pohodlné a uklidňující. Málo co bych řídil tak rád jako V50... (kromě nové V70/S80

).