Tak zatím probíhá tiché testování na prvním uvedeném vozidle (S60 T5 2002 AT - 315tkm).
Mezivýsledky můžete sledovat zde: https://www.spritmonitor.de/en/detail/416586.html
K tomu je třeba ale pár poznámek, protože zdánlivě se spotřeba vůbec nepohnula.
- Ve stejném okamžiku (přechodu na E85) se současně brutálně změnil styl užívání auta - dříve příměstský provoz (denně ~12km), nyní denně 2x 25km plynulé spíše pomalejší jízdy po okreskách. Při ceně E85 za 66% ceny benzínu tohle odpovídá jízdě za 8l/100km, což je na AT a 5 válcové Volvo více než přijatelné.
- Auto jezdí na čistý E85, obvykle z jedné pumpy (24.5Kč/l). Pražské ceny kolem 27Kč poměrně zdatně likvidují výhody E85. Spočítat si to musíte sami.
- Motor poněkud hůře startuje - (zatím neprokázanou) vinu svaluji na původní svíčky - upřímně ani nevím, jaké tam jsou, ani kolik mají najeto. Při jízdě na benzín s tím nebyl jediný problém, proto jsem neměl co řešit.
Plánuji tam originály, pokud snad někdo nedoporučí lepší konkrétní typ a značku pro tento motor+E85.
- Všechno ostatní by na autě mělo být stock, žádné lepší vstřikovače, nic. Kromě úprav pro E85 je tam v software ještě ARD tuning, auto jede jak z praku. Cvičně jsem zkoušel i pružnou akceleraci 100-160 = čas 7.5s. Moc příjemně se s tím jezdí.
- Údaj na palubáku odpovídá reálné spotřebě, zřejmě proto, že jednotka zná reálnou korekci, kterou při provozu na E85 musí provádět. [Např. u XC90 V8 + jednotka Elotec - tam ten rozdíl ~20% je, protože ECM tohle prostě "nevidí"].
- Při směsi N95:E85 1:1 by se ani s originál FW neměla rozsvítit kontrolka emisí, auto startovalo bez zaváhání. Mám dojem (jak teď často jezdím na pumpu s E85), že takto to provozuje spousta lidí pro zcela neupravená auta.
To je tak zatím asi vše, co mě napadá. Jediné, co mě poměrně vadí na provozu E85 (asi ale hlavně u V8) je to, jak často se s tím musí na pumpu. Tím, že ji nemám úplně pod nosem, tak je třeba na to myslet při každé příležitostné cestě.
Stay tuned. Prvních 5 zájemců je zde již přihlášených, jakmile doladíme ten poslední trablík (startování), začneme

Pavel