IgorS - S80 TDI

Prostor pro Vaše auta
Pravidla fóra
V této sekci se můžete pochlubit ostatním uživatelům se svým miláčkem.
Každý, kdo bude chtít, si založí vlastní topik se srozumitelným názvem.
Co napíšete dál, už záleží jen na vás. Pamatujte, že to je galerie, tzn. fotky jsou žádoucí.
Čím víc informací zveřejníte, tím lépe. Je možné požádat o případnou úpravu, pokud by se diskuse rozjela jiným směrem.
  • Autor
  • Zpráva
Offline
Uživatelský avatar
Příspěvků ve vlákně: 7
Příspěvky: 194
Registrován: 5 roků 11 měsíců
Bydliště: Děčín
Vůz: 2002 Volvo S80 T6 LPG BRC

#376 IgorS - S80 TDI

Příspěvek od dunnst »

Ten Chrysler podle mě neohřívá motor, ale jen introš. Proto ten časovej rozdíl.
_________________
2002 Volvo S80 I T6 LPG Obrázek

Pišta...
Ověřený
Offline
Uživatelský avatar
Příspěvků ve vlákně: 11
Příspěvky: 702
Registrován: 11 roků 2 měsíce
Bydliště: Budějce
Vůz: S 60 B5234T3 02' @ V70 B5244S 01'
Bydliště: Tam někde u Budějc.

#377 IgorS - S80 TDI

Příspěvek od Pišta... »

Mě by to nevadilo, za 75 min:
Se pěkně vyprázdním
Pobydu v koupelně
Dám si snídani
Kávička
Pak to vemu koštětem, vyrazím do práce, na nákup, k lékaři nebo hodím potomky do školy



Bohužel já pod tím šktnu, zatopím v zicli, ometu a jedu :pardon:
Ještě že bydlím na Jihu, tohle se stává 10X za 4 zimy :ROFL:
Sorry za Spam v Galerii :Search:
_________________
Skandinávský plnokrevník S60 B5234T3 02' Venetian Red pearl @ Daily Cars B5244S 01'
Bylo:Fransoa 406 Hdi RHZ Mégan-néé 1.9 TD otočené na střechu ve Štěpánovicích Renault 25 2.2 automat
Škoda Hovoriť 136 LPG Rumun Club 11 R co žral i lidi u přechodu

standa
Ověřený
Offline
Uživatelský avatar
Příspěvků ve vlákně: 1
Příspěvky: 1735
Registrován: 19 roků 10 měsíců
Bydliště: Brno
Vůz: Amazon, 1800ES, 240, 480, 740,760, T603
Participant x 1

#378 IgorS - S80 TDI

Příspěvek od standa »

Já už jsem ty bludy nemohl vydržet... Provozuju celkem tři auta s bufíkem už desátou sezónu, takže si troufám poučovat:

ad "...75 minut je moc dlouho..." - dovoluji si tvrdit, že v Igorově autě byla po půl hodině trenýrková teplota, která se za tu další třičtvrtěhodinu neměnila (jen se předávalo sněhu na kapotě a oknech skupenské teplo tání, navíc bufík automaticky sníží výkon, aby udržel vodu mezi cca 65-80st.C.)

ad "...Chrysler je rychlejší..." - záleží na rychlosti větráku topení - buďto je za dvacet minut motor na 60st.C. a interier je vytopen jen zlehka, nebo po stejné době má motor 45st.C. a v autě horko, neboť větrák běží rychle. Bufíky pro osobáky mají většinou do 5kW tepelného výkonu

ad " nevím, kdy budu druhý den odjíždět..." - timer je skutečně naprd, od toho máme s Igorem ovládání přes mobil, příp. čínský dálkové ovládání (větší dosah). Pokud je někdo hasič ve službě nebo člen URNY, tak to má fakt blbý. Já si odjezd s dvacetiminutovým předstihem naplánovat umím...

Bufík je jediné konečné řešení otázky tepla v autě a opotřebení studeného motoru, všecky serepetičky s vyhřejváním volantu, sedaček, oken, dálkovým startem atd. je nedostatečná náhražka.

Igore, auta máš vymazlený a jseš pečlivka! :good: Sice s náběhem na obsedantně kompulzivní dysfunkci, ale když Ti to dělá dobře... :D
_________________
121 Amazon, B20A, 1970
244 GL, 1980, B21A, Tuzex
3x 240 kombi, 1991-3, B200F, B230F, Super Polar, Eaton Diff Locker, Standheizung
Tatra 603, 1970, V8

IgorS
Ověřený
Offline
Uživatelský avatar
Příspěvků ve vlákně: 290
Příspěvky: 1687
Registrován: 10 roků 9 měsíců
Bydliště: Banská Bystrica
Vůz: S80 & S60
Kontaktovat uživatele:

#379 IgorS - S80 TDI

Příspěvek od IgorS »

Pišta, bežne fakt 75 minút nečakám, kým nezávislé kúrenie za mňa oškrabe sklá na aute a zhodí kopu snehu z auta. Preto by si si s tým ranným vyprázdňovaním musel trochu pohnúť, aby sa ti to rýchlejšie pohlo alebo musíš silnejšie potlačiť nakoľko je v ňom teplo aj skôr.
:D

Standa, až trenírkovou teplotou by som to nenazýval, ale použil by som na to termín "pohodová teplota". Taká teplota je samozrejme v aute aj skôr. Taká príjemná teplota, že človek pri nastúpení už pociťuje sakramentský rozdiel, medzi nastúpením do nevyhriateho a predohriateho auta. No, a ako sme sa dozvedeli, niektorí to dokážu aj bez bufíka za 2 minúty, škrabkou a metličkou. Ale to len takí, ktorí ho nemajú, ani kvôli hektickému životu mať nemôžu a potrebujú sa len uchlácholiť v tom, že je dobre, že ho vlastne v aute nemajú.

Ventilátor interiéru sa spúšťa až po dosiahnutí teploty vody 40 st. C. Takže zo začiatku sa akoby nič nedeje a až keď je voda teplá 40 stpňová, začína nútený obeh výmeny tepla z radiátora kúrenia. Ide o šetrenie el. energie, aby sa zytočne nefúkal do interiéru studený vzduch. Ventilátor je z dôvodu šetrenia el. energiou vypínaný tiež vždy, keď je požiadavka na nové spustenie cyklu, aby žhavič mal k dispozícii čo najvyššie napätie. Keď kúrenie dosiahne stavu že nafta horí sama, bez žhavenia, ventilátor interiéru sa opäť spustí.

Len raz, či dvakrát sa mi stalo, že som musel ozaj neplánovane, hneď a okamžite odísť. V takom stave som hneď stlačil gombík DO a išiel. Nemám výjazdy na zavolanie, nie som ani záchranár ani vodič zásahového vozidla, takže sa mi ani bežne nestáva, že by som pred dvadsiatimi minútami nevedelel, že som mal práve teraz a okamžite niekam odísť. Inak ozaj tiež podobne ako ty, nemám problém sa vtesnať do nejakého 15 - 20 minútového okna chodu kúrenia pred neplánovaným odchodom.

S tým nenahraditeľným pocitom komfortu nastúpenia do vyhriateho auta, odchodu autom už s teplým motorom a interiérom súvisí to, čo si napísal:
standa píše:Bufík je jediné konečné řešení otázky tepla v autě a opotřebení studeného motoru, všecky serepetičky s vyhřejváním volantu, sedaček, oken, dálkovým startem atd. je nedostatečná náhražka.
Krásne si to zhrnul. Veľká pravda.

Ďakujem.
_________________
| S80 TDI Webasto | S60 2.4i | VIDA-DiCE |

IgorS
Ověřený
Offline
Uživatelský avatar
Příspěvků ve vlákně: 290
Příspěvky: 1687
Registrován: 10 roků 9 měsíců
Bydliště: Banská Bystrica
Vůz: S80 & S60
Kontaktovat uživatele:

#380 IgorS - S80 TDI

Příspěvek od IgorS »

20-ROČNÉ VÝROČIE

Až som skoro zabudol, že už je to 15 dní, čo S80-ka má 20 rokov.

Obrázek
_________________
| S80 TDI Webasto | S60 2.4i | VIDA-DiCE |

IgorS
Ověřený
Offline
Uživatelský avatar
Příspěvků ve vlákně: 290
Příspěvky: 1687
Registrován: 10 roků 9 měsíců
Bydliště: Banská Bystrica
Vůz: S80 & S60
Kontaktovat uživatele:

#381 IgorS - S80 TDI

Příspěvek od IgorS »

AUTOBATÉRIA BANNER 1/2

Po tom, čo som túto Bannerku nahradil novou batériou Yuasa https://forum.volvoklub.cz/viewtopic.php?f=96&t=61044&start=325#p797285, som sa chcel pozrieť bližšie na to, ako to s ňou je. Keďže mala vlastnosti vybitej či nenabitej aj keď bola v aute dobíjaná, pripojil som ju na inteligentnú nabíjačku, že ju nabijem. Keď som asi po dvoch hodinách prišiel po niečo do pivnice, na moje prekvapenie na displayi nabíjačky už svietilo "Full".

Vtedy som si uvedomil, že ani nikdy predtým, keď som ju nabíjal, som vlastne nevedel ako dlho nabíjanie trvalo. Zapol som nabíjanie a prišiel som na druhý deň alebo večer pozrieť, odpojiť. Vtedy som si aj uvedomil ako nanič sú tie inteligentné nabíjačky, keď neukazujú čas a lepšie prijatú energiu batériou. To som ešte ani nevedel, že tie nabíjačky, ktoré majú max napätie bezpečné pre palubnú sieť a umožňujú nabíjanie batérie aj v aute, vlastne batériu ani nabiť nedokážu. Mali by sa volať "dobíjačky".

Skúsil som ju zaťažiť v záťažovom teste prúdom 100 A. Nebola to žiadna katastrofa ale napätie padalo dosť rýchlo a kraj zeleného poľa nedosiahlo ani na začiatku testu.

Obrázek


Dal som sa potom na zistenie reálnej kapacity batérie záťažovým testom s konštantným prúdom C/20. Test potvrdil moje tušenie aj správanie sa batérie v aute.
Pôvodne 100 Ah batéria mala po plnom nabití reálnu kapacitu už len 66 Ah.

Obrázek Obrázek


Znova som ju nabil, tentokrát mikroprocesorom riadenou nabíjačkou s cieľom zistiť akú kapacitu je schopná do seba prijať, pokiaľ nedosiahne detekciou nabíjačky plnú kapacitu. Nabíjačka len potvrdila kapacitu zistenú už záťažovým testom.

Obrázek Obrázek


Znova som batériu nabil a zisťoval som hustotu elektrolytu v článkoch pri jej 100 % nabití. Aj meranie hustoty elektrolytu korešpondovalo so stavom batérie. Pri 100 % nabití batérie, podľa dvoch nabíjačiek, hustota elektrolytu v článkoch nedosiahla hodnoty plného nabitia a jeho správnej hustoty. Elektrolyt mal len 1,175 g/ml3. Veľkým plusom ale bola skutočnosť, že všetky články vykazovali približne rovnaké hodnoty. Žiadny článok nebol výrazne slabý ani nemal znaky vnútorného skratu.

Obrázek


Všetko nasvedčovalo tomu, že moja batéria Banner je postihnutá najčastejšou chorobou akumulátorov, sulfatáciou. Batéria neprijíma energiu kvôli sulfátom síri na jej doskách, elektricky vykazuje stav plného nabitia, nabíjačka stav vyhodnocuje ako plné nabitie aj keď hustota elektrolytu nedosahuje požadovených hodnôt. Rovnako sa taká batéria správa aj v aute. Batéria sa nedá nabiť bežnou nabíjačkou ani nabíjacou sústavou automobilu do jej pôvodnej plnej kapacity.


Pri vizuálnej kontrole povrchu článku nejaká masívna sulfatácia v podobe kryštálikov ale viditeľná nebola.

Obrázek Obrázek


Rozhodol som sa Banner akumulátor skúsiť preliečiť a urobiť mu revitalizáciu. Vylial som z neho starý elektrolyt,

Obrázek Obrázek


pripravil som si väčšie množstvo demineralizovanej vody a niekoľkokrát som akumulátor prepláchol vodou.

Obrázek Obrázek


Potom som do akumulátora namiesto elektrolytu nalial demineralizovanú vodu a začal som ho nabíjať nízkym konštatntným prúdom C/100,

Obrázek Obrázek


až do hustoty roztoku (vody) v článkoch 1,1 g/ml3

Obrázek


Potom som roztok vylial, napustil akumulátor novou náplňou demineralizovanej vody a opakoval som to znova až do hodnoty 1,1 g/ml3. Toto sa opakovalo celkom tri krát a bol to proces veľmi, veľmi zdĺhavý, niekoľko týždňový. Nechcel som tento Banner len tak vyhodiť do zberu. V aute už však bol nový akumulátor, nijak ma to preto nesúrilo. Pre mňa to boli ale cenné skúsenosti, o ktorých napíšem neskôr, ktoré ma viedli k úprave nabíjacieho napätia v aute a kontrole napätia na akumulátore v auta.

Čo sa dialo s Banner akumulátorom ďalej?
To bude v pokračovaní, v časti 2.
_________________
| S80 TDI Webasto | S60 2.4i | VIDA-DiCE |

Offline
Příspěvků ve vlákně: 9
Příspěvky: 1310
Registrován: 9 roků 7 měsíců
Bydliště: Láb
Vůz: XC70 D5 09" / S60 D4 13"

#382 IgorS - S80 TDI

Příspěvek od Arkaz »

Velmi pekne zhrnutie a pracovny postup. Ja mam nabijacku ctek mxs10 a ta udajne ma akysi program na rekondiciu baterie a odstranenie toho sulfatu z clankov ale tak to pise vyrobca :D kazdopadne nabijam s nou bezne a zatial bez problemov :)

Offline
Uživatelský avatar
Příspěvků ve vlákně: 7
Příspěvky: 194
Registrován: 5 roků 11 měsíců
Bydliště: Děčín
Vůz: 2002 Volvo S80 T6 LPG BRC

#383 IgorS - S80 TDI

Příspěvek od dunnst »

Ty máš doma chemickou laboratoř? Rozhodně to tak vypadá :-)
_________________
2002 Volvo S80 I T6 LPG Obrázek

Warcz
Ověřený
Offline
Uživatelský avatar
Příspěvků ve vlákně: 10
Příspěvky: 5128
Registrován: 5 roků 6 měsíců
Bydliště: Brno
Vůz: V70 II 2,5T AWD AT

#384 IgorS - S80 TDI

Příspěvek od Warcz »

Pěkný report. Vždy si u takových akci vzpomenu na vtip:
Obrázek
_________________
Volvo V70 2,5T 154kW 2007 AT AWD, Spotřeba 12l/100km (Galerie)
Bylo: Polo 1,9SDI 47kW 2003 140000km, Spotřeba 4,71l/100km

IgorS
Ověřený
Offline
Uživatelský avatar
Příspěvků ve vlákně: 290
Příspěvky: 1687
Registrován: 10 roků 9 měsíců
Bydliště: Banská Bystrica
Vůz: S80 & S60
Kontaktovat uživatele:

#385 IgorS - S80 TDI

Příspěvek od IgorS »

Arkaz píše:Ja mam nabijacku ctek mxs10 a ta udajne ma akysi program na rekondiciu baterie a odstranenie toho sulfatu z clankov ale tak to pise vyrobca :D
Hovoriť v prípade CTEK MXS10 o desulfatácii v zmysle odstránenia sulfátov z dosiek akumulátora sú veľmi silné marketingové slová výrobcu. Nepíšem to ale proti tejto nabíjačke aj keď som toho názoru, že na trhu sú aj lepšie, aj lacnejšie nabíjačky, ktoré majú väčšie predpoklady v prípade sulfatácie niečo s akumulátorom vôbec urobiť. Základným faktorom, prečo reálne nemôže so sulfátom toho veľa urobiť je jej maximálne napätie 15,8 V:

Obrázek

S 15,8 V teda so sulfátmi síri veľmi nezatočí, ani veľmi nemá ako. Ďaľším faktorom je prednastavený maximálny čas procedúry desulfatácie a rekondície.

Obrázek Obrázek

Maximálne 8 hodín alebo 30 minút či 4 hodiny je pri desulfatácii nič. Toto si dovolím napísať po niekoľkých mesiacoch štúdia literatúry a praktických pokusov s nabíjaním kyselinových akumulátorov.

Iná vec je, ak procedúru desulfatácie a rekondície v prípade takýchto nabíjačiek budeme považovať len za povzbudenie alebo znovuoživenie akumulátora, ktorý dlho stál vo vybitom stave tak, že vôbec začne prijímať náboj, aby ho inteligentná nabíjačka vôbec detekovala. V takých prípadoch to má zmysel a je aj dobre, že na úvod nabíjania sa spúšťa impulzná procedúra nazývaná ako desulfatácia.

Ďalším nedostatkom je nemožnosť procedúru desulfatácie spustiť ručne, nútene, lebo ona sa spúšťa len sama automaticky, za predpokladu, že ju nabíjačka diagnostikuje batériu ako sulfátovanú batériu.

Sulfáty síri sa v praxi odstraňujú s rôznymi úspechmi rôznymi spôsobmi. Z elektrických metód je najbežnejšia metóda "vyvarenia" elektrolytu, aby sa sírany znova rozpustili v elektrolyte kyseliny sírovej. Druhou ale úspešnejšou metódou je desulfatácia elektrickými impulzami. V praxi sa používa hlavne pri drahých trakčných batériách alebo solárnych systémoch. Desulfátory sú vtedy často pripájané natrvalo ku akumulátoru alebo sústave akumulátorov.

Trvalé pripojenie desulfátora na akumulátor v aute, hlavne akéhokoľvek účinného a nie placebočínskeho, by som ale ja osobne neriskoval. Tie ozaj účinné desulfátory tvoria elektrické impulzy rádovo 30 - 60 A o frekvencii 6 kHz a viac. Prestup týchto napäťových impulzov do nabíjacej sietie je väčšinou dosť účinne filtrovaný LC článkom na vstupe desulfátora s nejakou veľkou tlmivkou ale aj tak do auta s citlivou elektronikou je to podľa mňa hazard. Ale aj proces desulfatácie batérií týmito fakt účinnými desulfátormi trvá rádovo týždne.

Bežne sa v literatúre uvádza a mnoho uživateľov to v diskusách potvrdzuje, že desulfátovať akumulátor museli bežne aj dva mesiace. Ano, záleží to od miery desulfatácie ale v kontexte toho, čo som písal o CTEK MXS10 to znamená že za 8 hodín pri 15,8 V sa žiadny desulfatačný zázrak neudeje. Ďaľším faktorom v prípade sulfatácie štartovacieho akumulátora je zváženie toho, či jeho desulfatácia má zmysel. Ak je to trakčný akumulátor v solárnom systéme, po pripojení desulfátora sa kľudne počká dva mesiace, kým sa jeho stav zlepší. Nemusí byť od sústavy odpojený. Štarovací akumulátor v aute zväčša musí byť v čo najkratšom čase nahradený novým keď neprijíma energiu a nenabije sa do svojej pôvodnej kapacity, pretože ide o kľúčovú súčiastku auta motorista nemôže čakať dva mesiace.
_________________
| S80 TDI Webasto | S60 2.4i | VIDA-DiCE |

Offline
Příspěvků ve vlákně: 9
Příspěvky: 1310
Registrován: 9 roků 7 měsíců
Bydliště: Láb
Vůz: XC70 D5 09" / S60 D4 13"

#386 IgorS - S80 TDI

Příspěvek od Arkaz »

Moze byt :) toto co ta nabijacka dokaze je take all in one riesenie co najjednoduchsie pre uzivatela ktory nema s tym skusenosti proste to zapoji a nabijacka spravi co je v jej moznostiach. Netvrdim ze robi zazraky ale bateriu mi vzdy uspesne nabije :)

Offline
Příspěvků ve vlákně: 4
Příspěvky: 91
Registrován: 7 roků 4 měsíce
Bydliště: Praha
Vůz: 850 tdi
Bydliště: Praha

#387 IgorS - S80 TDI

Příspěvek od Krumpl »

Čo sa dialo s Banner akumulátorom ďalej?
To bude v pokračovaní, v časti 2.[/quote]

Ty blaho Igore, kdo Ty vlastne jsi??? :D
_________________
Je: 850w D5252T automat r.v.96, Pohřebák
Bylo: 850w D5252T manual r.v.96, Švédský tank

IgorS
Ověřený
Offline
Uživatelský avatar
Příspěvků ve vlákně: 290
Příspěvky: 1687
Registrován: 10 roků 9 měsíců
Bydliště: Banská Bystrica
Vůz: S80 & S60
Kontaktovat uživatele:

#388 IgorS - S80 TDI

Příspěvek od IgorS »

pH

K námetu o pH chladiacej kvapaliny: https://forum.volvoklub.cz/viewtopic.php?f=52&t=67552&p=804026#p804017

Len tak. :)


Obrázek
_________________
| S80 TDI Webasto | S60 2.4i | VIDA-DiCE |

IgorS
Ověřený
Offline
Uživatelský avatar
Příspěvků ve vlákně: 290
Příspěvky: 1687
Registrován: 10 roků 9 měsíců
Bydliště: Banská Bystrica
Vůz: S80 & S60
Kontaktovat uživatele:

#389 IgorS - S80 TDI

Příspěvek od IgorS »

AUTOBATÉRIA BANNER 2/2

Po niekoľkých týždňoch a niekoľkých nabíjaniach elektrolytu z demineralizovanej vody som poslednú vodu vylial, akumulátor som prepláchol a pripravil som si roztok kyseliny sírovej.

Obrázek


Nový elektrolyt som nalial do akumulátora.

Obrázek


Akumulátor som následne nabil bežným spôsobom.

Obrázek


Meranie záťažovým testom ukázalo, že je akumulátor v dobrej kondícii.

Obrázek


Po opätovnom nabití som skontroloval hustotu elektrolytu.

Obrázek


Ešte som potom na nejaký čas "povaril" tento nový elektrolyt.

Obrázek


Potom som urobil sériu testov kapacity revitalizovaného akumulátora.

Obrázek


Niekoľko meraní po sebe ukázalo zhodnú kapacitu, schopnosť prijímať náboj z nabíjačky a navýšenie kapacity na približne 80% kapacity jej deklarovanej hodnoty.

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek





ZÁVER

Neviem v akom stave bola táto Bannerka už pri kúpe. Ak už predtým stála nenabitá nejaký rok niekde v sklade... alebo ktovie ako s ňou bolo nakladané, mohlo sa to podpísať na jej nie najlepšom počiatočnom stave. Po jej kúpe som nerobil kapacitný test, takže jej reálna kapacita pri kúpe mi je neznáma. Je ale fakt, že som ju kupoval v akciovej ponuke jedného predajcu a je preto možné, že sa viacerých akumulátorov Banner chceli zbaviť - viem, že to tak robievajú. Ale najväčší podiel na jej zasulfátovaní, myslím, má aj tak jej nedostatočné nabíjanie v aute v kombinácii s jej "modernou" konštrukciou Ca/Ca.

Faktom, ku ktorému som nakoniec dospel je, že nabíjacie napätie v palubnej sieti auta (aj keď sa tu hovorieva že je to ok v našich Volvách) nejakých 13,8 - 14V je pre akumulátor z dlhodobého hľadiska naprosto nevyhovujúce. V kombinácii s krátkymi trasami a mestskou prevádzkou, je aj 14V alebo 14,2V na svorkách batérie nedostatočné. Ukázala to moja skúsenosť s predošlým akumulátorom Exide aj pri tomto akumulátore Banner.

14,4V je len dobíjacie napätie 6 článkovej Pb batérie klasickej konštrukcie, ktoré dokáže vrátiť časť energie do batérie ale nedokáže zabraňovať tvorbe sulfátov na jej doskách. Toto, čo píšem, podľa mňa platí dvojnásobne hlavne o moderných, legovaných, bezúdržbových akumulátoroch. K moderným legovaným vápnikovým akumulátorom alebo akumulátorom so striebrom, so sníženým plynovaním, treba pristupovať ohľadom nabíjania viac ako ku AGM, ako k starým klasickým mokrým akumulátorom. Toto platí, podľa mňa, aj pre dobíjačky.

Dvojnásobne to platí v zimnom a chladnom období, jednak pri dobíjaní aj pri prevádzke auta, kedy studený elektrolyt neochotne prijíma náboj z nabíjačky aj z alternátora aj pri teoretickom maximálnom napätí 14,4V. Obzvlášť to platí pri našich Volvách, ktoré nemajú akumulátor v motorovom priestore ale je trvale chladený vonkajšou teplotou na dne batožinového priestoru.

Tento revitalizovaný akumulátor Banner ešte nejaký čas môže poslúžiť. Do dízlovej S80 ho už nedám ale myslím, že nejaký čas ešte môže potiahnúť benzínovú S60, ktorá má teraz nejaký starší poľský menší akumulátor nižšej kapacity. Štartovací prúd má tento Banner ok, ale kapacitne môže ešte časom klesnúť. Preto mu v S60 bude lepšie, keďže tam je menej bežiacej elektroniky po zamknutí vozidla.


Po skúsenostiach s akumulátormi som usúdil, že najlepší akumulátor je najväčší aký vlezie do auta, s najvyššou kapacitou a najvyšším štartovacím prúdom, starej údržbovej konštrukcie, ktorý je najlacnejší.


__________________________________________________


Zistenia o vlastnostiach moderných legovaných akumulátoroch ma ďalej viedli k úprave hodnoty dobíjacieho napätia v aute na svorkách akumulátora, lebo by som bol veľmi nerád, aby nový akumulátor Yuasa dopadol ako dva predošlé "moderné" super akumulátory Exide a Banner. O tom zas nabudúce.
_________________
| S80 TDI Webasto | S60 2.4i | VIDA-DiCE |

IgorS
Ověřený
Offline
Uživatelský avatar
Příspěvků ve vlákně: 290
Příspěvky: 1687
Registrován: 10 roků 9 měsíců
Bydliště: Banská Bystrica
Vůz: S80 & S60
Kontaktovat uživatele:

#390 IgorS - S80 TDI

Příspěvek od IgorS »

H7 LED


Zo stretávačiek som LED presunul do diaľkových svetiel,

Obrázek Obrázek



a na ich miesto prišli LED s Philips čipmi.

Obrázek Obrázek
Naposledy upravil(a) IgorS dne 03 úno 2019 18:21, celkem upraveno 1 x.
_________________
| S80 TDI Webasto | S60 2.4i | VIDA-DiCE |

Offline
Uživatelský avatar
Příspěvků ve vlákně: 16
Příspěvky: 1130
Registrován: 6 roků 10 měsíců
Bydliště: Plzeň
Vůz: Volvo V60 D5 AWD R-Design

#391 IgorS - S80 TDI

Příspěvek od Tarkin »

a na ich miesto prišli LED s Philips čipmi.
Jaké jsi použil?

Také uvažuji nad použití LED do světel. Ale má to smysl, když na STK musíš vyndat a riskuješ pokutu?
_________________
Je: Volvo V60 D5 AWD R-Design TF-80SCAWD
Bylo: Volvo S80 D5252T M56 ST1

Offline
Příspěvků ve vlákně: 9
Příspěvky: 1310
Registrován: 9 roků 7 měsíců
Bydliště: Láb
Vůz: XC70 D5 09" / S60 D4 13"

#392 IgorS - S80 TDI

Příspěvek od Arkaz »

Ja sa aktualne snazim najst schopne ledky s original chipmi od Cree xhp70. Udajne su to najvykonejsie led cipy.

Offline
Uživatelský avatar
Příspěvků ve vlákně: 16
Příspěvky: 1130
Registrován: 6 roků 10 měsíců
Bydliště: Plzeň
Vůz: Volvo V60 D5 AWD R-Design

#393 IgorS - S80 TDI

Příspěvek od Tarkin »

Zkuste si prosím představit jaké to je, ject večer ve snížené viditelnosti, kdy vám do ksichtu svítí tyhle super tužingový světla, člověk pak nevidí vůbec nic. Do dálkových bych to pochopil, ale dávat to do potkávaček mi přijde nesmysl.
_________________
Je: Volvo V60 D5 AWD R-Design TF-80SCAWD
Bylo: Volvo S80 D5252T M56 ST1

Offline
Příspěvků ve vlákně: 9
Příspěvky: 1310
Registrován: 9 roků 7 měsíců
Bydliště: Láb
Vůz: XC70 D5 09" / S60 D4 13"

#394 IgorS - S80 TDI

Příspěvek od Arkaz »

Podla mna zdroj svetla moze byt aj hviezda pokial je svetlo dobre nastavene tak nevidim v tom problem.

Deshi
Ověřený
Online
Uživatelský avatar
Příspěvků ve vlákně: 4
Příspěvky: 3618
Registrován: 18 roků 4 měsíce
Bydliště: Dolní Roveň
Vůz: V40 1.9D 75kW

#395 IgorS - S80 TDI

Příspěvek od Deshi »

Arkaz píše:Podla mna zdroj svetla moze byt aj hviezda pokial je svetlo dobre nastavene tak nevidim v tom problem.

A to je v našich končinách velký problém :wink:
_________________
Volvo S80 01/2007, 3,2 175kW AWD automat, Summum
Volvo XC70 10/2007, 2,4 D5 136kW AWD manuál, Summum
Volvo XC90 08/2008, 2,4 D5 136kW AWD manuál, Summum

bylo:
Volvo V40 07/2002, 1,9D 75kW manuál, Sport

Offline
Příspěvků ve vlákně: 9
Příspěvky: 1310
Registrován: 9 roků 7 měsíců
Bydliště: Láb
Vůz: XC70 D5 09" / S60 D4 13"

#396 IgorS - S80 TDI

Příspěvek od Arkaz »

No to hej ale divim sa tym ludom ved zajst do servisu kde maju regloskop a nehat si nastavit svetla je otazka 20minut a 10€....

Offline
Uživatelský avatar
Příspěvků ve vlákně: 7
Příspěvky: 194
Registrován: 5 roků 11 měsíců
Bydliště: Děčín
Vůz: 2002 Volvo S80 T6 LPG BRC

#397 IgorS - S80 TDI

Příspěvek od dunnst »

Mě jen cestou do práce oslní lidí. Většinou to jsou ale rozštelované obyč halogeny. Když míjíš auto na horizontu, osvítí tě vždycky, v takový situaci je luxusní narazit na nějaký nový auto s extra výkonejma světlama.

Igore - když to porovnáš s klasikou halogenana a xenonama, jak tohle svítí? Kamarád řeší světla na své C70 už přes rok a s LEDkama je pořád nespokojenej.
_________________
2002 Volvo S80 I T6 LPG Obrázek

IgorS
Ověřený
Offline
Uživatelský avatar
Příspěvků ve vlákně: 290
Příspěvky: 1687
Registrován: 10 roků 9 měsíců
Bydliště: Banská Bystrica
Vůz: S80 & S60
Kontaktovat uživatele:

#398 IgorS - S80 TDI

Příspěvek od IgorS »

Porovnanie s halogénmi nemám. Halogény som mal len prvý týždeň po kúpe auta a to je už odvtedy 5 rokov. Porovnanie s xenónmi mám, oproti 50W HID xenónom to nesvieti až tak intenzívne, pravdepodobne asi ako 35W xenóny. Ako však medzi HID xenónmi, tak aj medzi H7 LED sú rozdiely (rôzne čipy, intenzity, príkony, presnosť, atď...), preto záleží na tom, čo sa s čím porovnáva, ako sa porovnáva a aké sú kritériá.
_________________
| S80 TDI Webasto | S60 2.4i | VIDA-DiCE |

Offline
Uživatelský avatar
Příspěvků ve vlákně: 7
Příspěvky: 194
Registrován: 5 roků 11 měsíců
Bydliště: Děčín
Vůz: 2002 Volvo S80 T6 LPG BRC

#399 IgorS - S80 TDI

Příspěvek od dunnst »

Měl jsem na mysli originální xenony, co se do S80 dávaly :-) Ty jsou myslím 35W. Že existují i nějaké 50W jsem ani nevěděl. Mno jestli to svítí stejně, jako origo xenony, tak to docela čučim, to bych od LEDek nečekal.
_________________
2002 Volvo S80 I T6 LPG Obrázek

IgorS
Ověřený
Offline
Uživatelský avatar
Příspěvků ve vlákně: 290
Příspěvky: 1687
Registrován: 10 roků 9 měsíců
Bydliště: Banská Bystrica
Vůz: S80 & S60
Kontaktovat uživatele:

#400 IgorS - S80 TDI

Příspěvek od IgorS »

Nepísal som o originál xenónoch s optikou na modeli ‘99. Nemám s nimi skúsenosti. Písal som o HID H7 xenónoch.
_________________
| S80 TDI Webasto | S60 2.4i | VIDA-DiCE |
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Galerie uživatelů“