P1: upgrade na poface zrcátka V50/S40II

Nejdříve se podívejte SEM - Již vyřešené problémy
Pravidla fóra
Nepište sem dotazy, budou se okamžitě bez náhrady mazat
  • Autor
  • Zpráva
z-d-e-n-a
Ověřený
Offline
Uživatelský avatar
Příspěvků ve vlákně: 1
Příspěvky: 2432
Registrován: 12 roků 3 měsíce
Bydliště: Pacov / Jindřichův Hradec
Vůz: V70 2,5T 2008 & V50 2,4i 2005
Participant x 1

#1 P1: upgrade na poface zrcátka V50/S40II

Příspěvek od z-d-e-n-a »

Jal jsem se vyměnit moje původní, ještě malá zrcátka na V50 (MY06), za větší poface z let 2007+.
Zkusím zde popsat návod na výměnu, protože plug & play to úplně není. Je to stejné i pro S40II.

Budeme potřebovat samozřejmě komplet novější zrcátka (bacha na anglánské, mají jiný úhel držáku - budu tomu říkat trojúhelník), vypichovák na konektory a krom standardního nářadí ještě i fixku a vrták (tuším 5 nebo 6mm) s vrtačkou (kdo by to byl řekl?) :green:

Nebudu se tu zabývat tím jak se sundavá tapec dveří (návod na YT) ani jak se nechají rozebrat na prvočinitele vlastní zrcátka (dával jsem dokupy zrcátka že dvou sad), to by bylo na extra téma. Takže předpokládejme že máme plně funkční "nová" zrcátka ve stejné výbavě (v mém případě el. sklopné a s lampičkou vespod).
Je ještě záhodno podotknout, že pokud by chtěl někdo dodělat rovnou i např. el. sklopná (a původně na autě je neměl), měl by (alespoň u MY07+), sehnat i jednotky zrcátek v odpovídající výbavě.

Ještě ohledně anglánských zrcátek - ne že by se nedaly použít, ale vzhledem mému posedu za volantem (cca 190cm) musím mít zrcátka úplně vyklopená díky jinému úhlu anglánských trojúhelníků - a to už odrazová plocha zabírá značný kus hrany korpusu zrcátka, takže se o kus činné plochy okradu. Což prostě nechceš.
Anglánská zrcátka poznáte snadno, na trojúhelníkách jsou odpovídající nápisy:
Např. LEVÉ zrcátko má nápis na vnitřku plastu trojúhelníku LHP (Left Hand Passenger) místo LHD (Left Hand Driver), pod polystyrenem je nápis PASSENGER místo DRIVER a zkratky jsou vyraženy i přímo na odlitku (ale to už je nutno zrcátko rozebrat úplně). Popsaná je i spodní krytka kloubu.
IMG_1966.jpeg
IMG_1965.jpeg
IMG_1964.jpeg
IMG_1963.jpeg
Jdeme na to:
- shodíme oba tapece předních dveří

- odpojíme štekr zrcátka z dveřní jednotky, a vyšroubujeme jeden šroub (13mm ořech) držící celé zrcátko ve dveřích.

- vzhledem k tomu, že trojůhelníky novějších zrcátek mají o dost bytelnějsi "ustavovací trny" v podobě dvou výtupků na odlitku, oproti velmi křehkému a titěrnému plastovému kolíčku u starého typu zrcátka, je dobrý vyvrtat do dveří příslušné otvory ⤵️

- z novějšího trojúhelníku sejmeme polystyren, přiložíme ho do dveří a příslušné otvory si označíme např. fixkou. A vyvrtáme. Vyvrtané otvory samozřejmě nabarvíme proti hnilobě. (Na foto mám jeden trn odbroušený)
IMG_1769.jpeg
IMG_1773.jpeg
Přidáno za 53 minut 2 sekundy:
- to samozřejmě provedem na obou stranách a zrcátka namontujeme.

- a teď ta zábavnější elektrická část:
Štekry jsou zaplaťpámbu stejné, bohužel úplně jinak osazené. Tedy štekry musíme přepinovat - sesmolil jsem takový schémátko zapojení - pro nás je důležitá ta spodní část:
IMG_2126.jpeg
A vzhledem k tomu, že už je to trochu déle co jsem to dělal a moje dvouminutová paměť zapomene fakt dost věcí, je možné že budete mít rozházené směry ovládání vlastního zrcátka - např. pří pohybu ovládacího joysticku nahoru pojede motorek úplně jiným směrem :green:
Pak je potřeba ještě zpřeházet zapojení u motorku takto:
Levé zrcátko:
IMG_2154.jpeg
A u pravého se mi osvědčila tato kombinace:
IMG_1779.jpeg
Bohužel při ovládání pravého zrcátka směrem dolů se mi motorek nepohybuje plynule ale vždy jen cukne. Takže musím směrem dolů do joysticku "ťukat". Nepřišel jsem na to proč to dělá, zkoušel jsem i motorek jiný ale výsledek stále stejný. Je pravda že moje el. svazky zrcátek jsou z anglána ale nevím jestli to na to má nějaký vliv.
Pokud byste někdo na něco přišel, písněte sem. Jako žít se s tím dá, ale... Dyť víte :green:
No a hotovo, vše zadeklovat a užívat si většího výhledu vzad. A pokud by to bylo někomu pořád málo, může to ještě apgrejdnout po vzoru poslední modelové řady (tuším 2010+) a nandat tam ty úplně největší korpusy (velikost jako u P3). Na to je ale potřeba zrcátka úplně rozebrat...
IMG_2127.jpeg
_________________
V70 2,5T 12/08 - B5254T6, MT Stage2
V50 2.4i 12/05 - B5244S4, AT
EX: V50 T5, 850 T5, V70 TDi
VIDA a VolFCR v Jindřichově Hradci...
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „FAQ - Jak na to“